Kindergeld dla Polskiej niemki?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
Mam pytanie. Czy bezrobotnej Polce, mieszkającej z mężem w Polsce z Staatsangehörigkeitsausweis wydanym 11 [tel]przez ambasadę niemiecką, będzie przysługiwał Kindergeld po urodzeniu dziecka w Polsce? Jeżeli tak, to co należy zrobić, gdzie się zgłosić i czy trzeba być zameldowanym w de i rzeczywiście tam mieszkać?

Pozdrawiam i proszę o odpowiedź
kuba
nie, nic sie nie nalezy musielibyscie tam pracowac i byc zameldowani
Dziękuję za odp.
Gdyby jednak taka niemiecka Polka miała zameldowanie?
Pytam, ponieważ na stronie http://www.sozpol.com/pl/pomoc-socjalna/kindergeld znalazłem takie stwierdzenie:
Jeżeli rodzic-Niemiec nie przebywa na stałe w Niemczech może otrzymać Kindergeld tylko wtedy, gdy będzie niograniczenie podlegał opodatkowaniu podatkiem dochodowym w Niemczech. Decyzję taką wystawia Finanzamt.

Pozdrawiam
musisz pracowac i oplacac podatki..lub przebywac tu na zasilku ,ale dzieci musza uczeszczac tu do szkoly.(jezeli masz niemieckie obywatelstwo)wtedy sie nalezy..sam meldunek nie wystarczy
ja tez po przyjezdzie z malymi dziecmi zameldowalam sie i dostalam od razu kindergeld(majac obywatelstwo Niemieckie)nie pracowalam zaraz po przyjezdzie tylko jak juz wspomnialam wyzej dzieci poszly tu do szkoly a ja na poczatku na zasilku gdyz dzieci mialam malutkie

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Życie, praca, nauka