Land

Temat przeniesiony do archwium.
Witajcie

chciałbym wyjechać do niemiec do pracy i moje pytanie w którym Landzie żyje się najlepiej, który Land jest najlepszy jeśli chodzi o znalezienie pracy i osiedlenie się, koszty wynajmu mieszkania w stosunku do zarobków itp.?
Ponawiam, dzięki za odpowiedź
>w którym Landzie żyje się najlepiej?
a byłbyś w stanie powiedzieć, w którym województwie w Polsce żyje się najlepiej? i co znaczy najlepiej? najwięcej się zarabia? mentalność ludzi? "ładność" miast? dla każdego inne kryterium będzie najważniejszym

>który Land jest najlepszy jeśli chodzi o znalezienie pracy
jeżeli za jedyne kryterium weźmiemy wysokość bezrobocia, to najlepiej do Bawarii bądź Badenii-Wirtembergii

>koszty wynajmu mieszkania w stosunku do zarobków itp.?
tego nie policzę
W polsce to praktycznie wszędzie jest podobnie no może poza województwem mazowieckim gdzie zarabia się najwięcej ale też koszty najmu mieszkania są największe, w niemczech sprawa wygląda trochę inaczej bo tam każdy land to tak jakby odrębne państwo szczególnie bawaria, każdy land ma swoje własne rządy, a co za tym idzie inną politykę, gospodarkę, jeśli chodzi o najbogatszy land to jest to bawaria i badenia winterbergia ale w którym żyje się najlepiej najbardziej komfortowo, gdzie najłatwiej o pracę, gdzie zarabia się najwięcej a koszty najmu mieszkania nie są takie wysokie tego nie wiem dlatego pytam może ktoś wie, sam osobiście obstawiałbym właśnie te dwa landy jako te najlepsze do życia ale mogę się mylić
chodzi mi też o koszty życia ogólnie - wynajęcie mieszkania i koszty życia przez miesiąc takie podstawowe wydatki, ale też wydatki związane z samochodem itp. a podejrzewam właśnie że w tych dwóch landach jest to najdroższe, zawsze musi być coś za coś
może ktoś jeszcze się wypowie najlepiej ci co mieszkają i pracują w niemczech oni wiedzą najlepiej zapraszam do dyskusji
Tego nie da sie popropstu jac tak ogolnie, nawet w tym smaym miescie roznice sa diametralne , moge Ci jedynei kilka przykladow z zycia codziennego podac.

Hannover, Niedersachsen - zarobki o jakich slysze np : Mcdonalds, Burgerking okolo 900 E za caly etat , firmy pracy zcasowej na poczatek 7,31 Brutto za godzine, spawacz z doswiadczeniem w takiej firmei zaczyna od 12 E brutto, znajoma w fabryce podzespolow , pracuje okolo 20 lat, zmianowo zarabia okolo 2300 E,

mieszkania , ceny bardzo rozne, mieszkan masa, do wyboru , 3 pokoje znajdziesz od 450 E za caly czynsz do 1200 E w szeregowce.

Znajomi w Monachium -Bawaria - kirowca Tira 1400 E 2 lata pracy , sekretarka w firmie transportowej 1200 E , oboje caly etat , mieSkanie 3 pokoje 900 E.

Wydatki na zywnosc na 4 osoby , kupujac w supermarketach oko 500 E
Ok to już coś tam wiem, no monachium jest drogie, nie wiem czy nie najdroższe miasto dlatego tam napewno nie pojadę wolę mniejsze wydatki na mieszkanie i trochę mniejszą pensję, Hanower to dolna saksonia, myślałem o nadrenii westfalii ale tam chyba dość spore bezrobocie jest
Ja mieszkam w Nadrenii. Tutaj nie są drogie mieszkania ale z pracą.. hmmm... mieszkam w większej wsi i jakoś szczególnie nie mogę się wypowiadać. A na jedzenie 500 euro NIGDY nam nie poszło... o_O
No to tak ja bylem troche jakies 3 lata w niemczech mieszkalem w miasteczk
Bühl- Baden w landzie Baden-Württemberg i dla mnie ten land jest raczej bogaty poniewaz prace tam bardzo latwo znalezc za niemale pieniadze najmniejsza stawka chyba 900 euro zycie w malym miasteczku nie jest za drogie wiem bo sam tam troche bylem.
a tak w ogóle to w niemczech pracuje się 40 godzin tygodniowo czy więcej?
a w samym stuttgarcie jak z pracą, jest ktoś ze suttgartu? ja jeśli miałbym wyjeżdżać to chyba najpewniej w tamte okolice, to bogate miasto więc z pracą nie powinno być problemu a i zarobki są chyba dość wysokie?
wejdz na to forum tam jest duzo ludzi a i wlasnie z tego miasta tez

http://www.mypolacy.de/forum/dir/praca-i-firma,4
GIERON co do tych zarobków to podałeś stawki brutto czy netto?
tyle dostaja juz do reki
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Brak wkładu własnego