Przedluzenie pobytu na stale w Niemczech

Temat przeniesiony do archwium.
Witam - mam pytanko.

4 lata temu wyszlam za maz za polaka z niemieckim pochodzeniem w Niemczech i tam zyjemy / maz moj juz 20 lat/. Do tej pory mialam wbity w paszporcie pozwolenie na pobyt w Niemczech na okres 4 lat. Mam pozwolenie na prace, ubezpieczenie. Zlozylam paszport do przedluzenia pobytu i jako osoba zyjaca w zwiazku malzenskim z polakiem niemieckiego pochodzenia w Niemczech, tylko ze wzgledu na to ze nadal bardzo slabo mowie po niemiecku - urzad nie wydal mi pozwolenia pobytu na stale a znow na 3 lata. Jestem w srednim wieku, nauka niemieckiego jest dla mnie koszmarem , tym bardziej ze tylko 8 miesiecy pracowalam w niemczech.

To jak za 3 lata bede nadal slabo mowic po niemiecku, to rzad niemiecki wyrzuci mnie z niemiec? I co moze rzad rozwiedzie mnie z moim mezem i jeszcze za to zaplaci?
Co ma znajomosc jezyka wspolnego z tym ze jestem w zwiazku malzenskim i tutaj ucza i zyja moje dzieci i wszyscy jestesmy rodzina.

Prosze o porade - jak mozna dostac pozwolenie na pobyt staly, dlaczego nie dostalam takiego pozwolenia?
Powiem tak: wydaje mi się to dziwne. Polacy, jako kraj członkowski EU nie potrzebują już pozwolenia na pobyt, tylko tzw. Freizügigkeitsbescheingung. Przejdź się do Einwohneramtu i się tam najlepiej dopytaj. Nie jestem specjalistą oczywiście w tej dziedzinie, ale wydaje mi się, że jak wykażesz, że utrzymuje Cię mąż (bo sama nie pracujesz), to powinnaś dostać to zaświadczenie bez problemu (tak mi się wydaje, popytać nie zaszkodzi...)
slicznie dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam
tak dokladnie tylko to potrzebne jest Freizügigkeitsbescheingung do zalatwienie w Ausländeramt

(czas wiz juz minal dawno)

zeby ten dokument otrzymac trzeba udowodnic ,ze jest sie w stanie utrzymac z wlasnych dochodow(jezyk Niemiecki nie gra tu zadnej roli)
czasami wystarczy to ,ze malzonek udowodni ,ze jest w stanie zone utrzymac(warunek ,niewolno korzystac z pomocy socjalnej)
Rozumiem wszystko, przeciez oni mieli przedstawiony akt slubu, papiery meldunkowew z teraz i aktualne, to ze konczylam kurs, ze dzieci sie ucza no i ze maz pracuje. A mimo wszystko ta baba w Kleve czepnela sie jezyka i mezowi powiedziala ze na razie dalej mi przedluza na 3 nastepne lata - mimo iz wie ze jestesmy rodzina. Dlatego sie zastanawiam co dalej? Rozwioda mnie po trzech latach? Ja nie wiem oc co chodzi i dlaczego ja nie dostalam na stale kiedy inni tacy jak ja dostaja na stale pobyt po 4 latach .
różnie to wygląda. W Internecie wyczytałem, że Freizügigkeitsbescheinigung dostaje się też na 2 lata... ja dostałem na okres ważności mojego dowodu osobistego (8 lat ;-) ). Nie masz się raczej co martwić, nikt Cię nie wyrzuci, jako obywatel państwa należącego do EU masz prawo do wolnego wyboru miejsca zamieszkania (co poświadcza właśnie Freizügigkeitsbescheinigung). Musiałaś najwidoczniej trafić na zły dzień pani urzędnik... ;-) ciężko mi tutaj coś więcej powiedzieć, bo niestety wiem tyle, ile samemu doświadczyłem...
różnie to wygląda. W Internecie wyczytałem, że Freizügigkeitsbescheinigung dostaje się też na 2 lata... ja dostałem na okres ważności mojego dowodu osobistego (8 lat ;-) ). Nie masz się raczej co martwić, nikt Cię nie wyrzuci, jako obywatel państwa należącego do EU masz prawo do wolnego wyboru miejsca zamieszkania (co poświadcza właśnie Freizügigkeitsbescheinigung). Musiałaś najwidoczniej trafić na zły dzień pani urzędnik... ;-) ciężko mi tutaj coś więcej powiedzieć, bo niestety wiem tyle, ile samemu doświadczyłem...
Nie pobieramy socjalu na zycie ani zadnych dodatkow typu: kinderzuschlag. Dostalismy 4 lata temu mieszkanie socjalne i urzad automatychnie dal nam razem z tym mieszkaniem doplate niewielka na to mieszkanie - tzw. wohngeld. Czy to jest ta pomoc socjalna? Mam takze legalne pozwolenie na prace. Poza tym wiele ludzi w takiej sytuacji jak moja w chwili obecnej wypowiada sie ze dostaja jednak wbitke do paszportu z wpisem na pobyt na czas nieokreslony/ staly/. Czyli jednak urzedy wydaja nadal takie cos. Dlatego dla mnie jest to jakies niezrozumiale. Hmmm - ze urzedniczka byla hexa to juz inna sprawa.
Jak juz kiedys pisałam u nas w Hannoverze nadal wbijaja wizy ze zdjeciem w paszport , niektorzy maja na osobnej kartce , nazywa sie to Aufenthaltsgenehmigung , jezeli ktos chce zostac dluzej niz 3 miesiace musi wystapic o pozwolenie na pobyt, moze to dlatego ze niemcy nie otworzyly jeszcze rynku pracy .
Kazdy dostal najpierw na 13 miesiecy a pozniej na 2 lata .
Wohngeld to zalezy skad go dostajecie
jezeli doplata jest ze socjalu to liczy sie jako swiadczenie socjalne
jezeli jest to normalny Wohngeld np.w Rathaus zalatwiony to nie liczy sie jako pomoc socjalna
taki wohngeld ma duzo osob, ktorzy pracuja (i nie maja nic wspolnego ze Socjalem)(HARTZ4;czy ALG2)bo rozne to ma nazwy teraz

jak widac co miasto to swoje przepisy
Ja mieszkam niedaleko Hannover i u nas takich wiz sie nie wbija wogole juz
A macie jakies doswiadczenia z Wohngled wlasnie, bo chodza sluchy ze max do 80 E mozna dostac?

Z tego co mi wychodzi na Wohngeldrechner wylicza mi kolo 300 E .
Die Wohnförderung ist von der Anzahl der Mieter bzw. von dem Gesamteinkommen der Mieter und von der Größe der Wohnung, auch ob die Wohnung überhaupt förderbar ist - nicht alle Wohnungen sind es -, abhängig.

Also gibt es einige Sachen/Punkte zu beachten, wenn man eine Förderung bekommen will.
tam malo sie dostaje

lepiej oplaca sie doplata z HARTZ4 tez doplaca do mity
wiele wiecej

http://www.sozialhilfe24.de/hartz-iv-4-alg-ii-2/alg2-rechner.html

kiedys moja mama majac praktyki zarabiala malo i miala 60 euro wohngeld
gdy poszla przedluzyc wnioski odeslali ja ,zeby do Jobcenter poszla i tam naliczyli jej prawie 200 euro doplaty
bo tam jest ten freibetrag 100 euro powyzej zarobku 600 euro 20% freibetrag

to zanczy jak zarobi ktos 500 euro to wliczaja jako dochod tylko 400
Freibetrag wyglada troche inaczej niz napisalas, pierwsze zarobione 100 E nie podlega opodatkowaniu od dalszej kwoty(do 800 E) jest 20 % wolne ,
ja tak mailam jak pracowalam na MiniJob , zarabialam 400 E a Freibetrag z tego wynosil 160 E .
Erwerbstätigen-Freibeträge

Über den Grundfreibetrag von 100 Euro (bzw.notwendige Betriebsausgaben und Werbungskosten) dürfen Sie behalten:

* 20 Prozent ihrer Brutto-Einkünfte zwischen 100 Euro und 800 Euro (= maximal 140 Euro)
* plus 10 Prozent der Brutto-Einkünfte zwischen 800 und 1.200 Euro (= maximal 40 Euro)
* mit minderjährigem Kind liegt die Grenze bei 1.500 Euro

Höhere Einkünfte werden vom Arbeitslosengeld II abgezogen.
Wie die ARGE Freibeträge ermittelt
no to nowe od 2006 roku widze sa

ja oparlam sie na wczesniejszych
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie