OSIEDLENIE SIĘ W NIEMCZECH

Temat przeniesiony do archwium.
Witam mam takie pytanie może ktoś pomoże chciałem się dowiedzieć jak osiedlic sie w Niemczech może ktoś ostatnio to załatwiał i coś doradzi mam obywatelstwo niemieckie mało znam język i za bardzo nie mam kogoś do pomocy tam ale w tym roku postanowiłem wyjechać napiszcie jeśli wiecie jak tam załateic mieszkanie i te ine sprawy.Z góry dzięki
zeby wogole ruszyc gdziekolwiek musisz miec meldunek tu
bez tego nie zalatwisz nic ani konta w banku,zasilku lub pracy
a potem to juz przywileje jak kazdy Niemiec
mieszkania szukasz sam
ewentualnie mozesz uzyskac pomoc socjalna i oplaca czynsz do pewnych metrow kwadratowych
45 na samotna osobe,60 na malzenstwo i po 15 metrow kazda dodatkowa osobe
trzeba tez zalozyc ubezpieczenie zdrowotne(ktore oplaci urzad w razie jak nie masz pracy)to przy zasilku oplaca te ubezp.i rentowe tez
z Jobcenter mozna starac sie tez o pozyczke na kaucje mieszkania(bez procentow)ze zasilku stracac beda...i na meble dofinansowanie(bon lub pieniadze)
na wszystko osobne wnioski sie sklada
Cześć Bella mi chodzi o to że jak przyjadę to chciałbym najpierw dostać mieszkanie takie zastępcze jest to możliwe?
takich mieszkan juz nie ma...niestety Unia i wszystko sie skonczylo
ja przyjechalam jeszcze na jak to sie mowi ostatni dzwon(meldowalam sie w obozie dla uchodcow tam dostalam dowod przesiedlenca i mialam juz bprzywileje jako niemiec
potem spokojnie moglam wyrabiac obywatelstwo niemieckie

nie ma mieszkan takich(nie ty pierwszy co o to pytasz)
W Hannoverze sa ;.)
Więc na początek trzeba coś samemu wynająć żeby się zameldować ?
Tyle ze musisz sie zglosic do Wohnungsamtu, do wydzialu dla bezdomnych , powiedziec ze nie masz mieszkania, jezeli bedizesz z rodzina zostaniesz skierowany do zastepczego , to sa 2 pokoje plus mni lazienka i aneks kuchenny , wtedy juz 1 dnia macie meldunek , jezeli bedziesz jednak sam zostaniesz skierowany do schroniska dla bezdomnych a tam nie wiem jak z meldunkiem,

mozna te zprosic o pomoc Diakonie , pomagaja w osiedleniu, sa osoby mowiace po polsku, siostry zakonne takze maja tymczasowe mieszkania dla bezdomnych,
no a jak nie zostaje rodzina lub znajomi, jest wiele sposobow na zdobycie meldunku .
Tyle ze bez pracy nikt Ci nei wynajmnie l lub bez zaswiadczenia ze socjal oplaci Ci czynsz , a socjalu nei dostaniesz puki nie bedizesz mial zameldowania ;.)
No to jak zacząć
Myślałem też tak żeby jechać do pracy z niemieckim paszportem wiecie są takie firmy co załatwiają taką prace i w tedy oni sami mnie zameldują i będę mógł działać dalej.Co o tym myślicie ?
no tez tak pomyslalam zeby do pracy

choc powiem ci ,ze z innego forum pomagalam chlopakowi tydzien temu przyjechal
nie wiem jak to zrobil ,ale juz bedac w polsce zalatwil mieszkanie przez internet wynajal u kogos jeden myla pokoik bez telewizji(hi hi)
na drugi dziec udal sie po przyjezdzie na socjal(oczywiscie zeby przejeli platnosc mieszkania)w socjalu mu nie dali zasilku nwet wniosku na zasilek bo stwierdzili ze Auslander i ma 3 miesiace czekac
dla mnie bylo to jak nieporozumienie(przeciez mial czerwony paszport niemiecki)
oczywiscie jak to bywa tu( urzednik znowu nie douczony )
kazalam mu isc jeszcze raz i pokazac ze jest niemcem(zeby paszport pokazal)i udalo sie
teraz wypelnia wnioski na zasilek i reszte
jak czegos nie wiem ja pomagam mu prywatnie przez inne forum
takze mozna sobie jakos poradzic jak sie chce
Najtrudniej to zacząć
no tak kazdy z nas wylewal lzy na poczatku
ja tam zawsze mowie gdyby drugi raz przechodzic mialam przez to wszystko(a bylo tego troche)to bym nie wyjechala drugi raz
A wiesz może czy te wnioski na mieszkanie zasiłek i inne które będą mi potrzebne znajdę w internecie
Kazdy Land ma swoje przepisy , wiec nie ma ogolnego wniosku na mieszkanie, nawet nei anpisales gdzie jedziesz, ani od kogo chcesz to mieszkanie, od gminy ? Nie kada ma ,w malych miasteczkach czeka sie po 2 -3 lata na przydzal mieszkania,
od spoldzielni ? kazda ma inne wnioski.

Na socjal wnioski sa w internecie, ale konieczne jest umowienie terminu w Urzedzie pracy, wtedy powiedza jakich dokumentow od Ciebie potrzebuja i na nastepny umowiony termin powinienes je dostarczyc .
no ja jak czytam co pisza ludzie z Monachium (bo duze miasto)to tam na mieszkanie trzeba czekac (a drogie w porownaniu do nas)niesamowicie
u mnie z mieszkaniem spoldzielczych nie ma problemu(a i prywatnych do wyboru) ja za 7 dni dostalam
stoi pustych pelno(moze dlatego ze male miasto)
zasilek ten nazywa sie Arbeitslosengeld II(juz nie socjal)
wnioski tu
http://www.arbeitsagentur.de/nn_26642/zentraler-Content/Vordrucke/A07-Geldleistung/Allgemein/Formulare-Arbeitslosengeld-II.html

a na meldunek w niemczech tez w internecie wnioski(cos takiego)ale nie wiemy gdzie ty sie wybierasz

http://www.aachen.de/BIS/FO/antrag-anmeldung_meldebehoerde.pdf
Bardzo dziękuje za dobre rady.Wracając do tematu myślałem o tym żeby pojechać do Wiesbaden albo Mainz ale się przy tym nie upieram przede wszystkim zależy mi na pracy z zawodu jestem spawaczem i raczej musiał bym wybrać jakieś miasto przemysłowe nie mam zamiaru jechać i siedzieć na zasiłku
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - tłumaczenia