rozwód i ślub

Temat przeniesiony do archwium.
witam , jestem rozwiedziona w Polsce i mam zamiar wyjśc za Polaka z niemieckim pochodzeniem - zastanawiam się gdzie lepiej wziąć ślub w polsce czy w niemczech .
Ponadto mój przyszły mąż musi się rozwieść ,oboje z jego byłą mieszkają w niemczech a ślub brali w polsce mam pytanie gdzie ten rozwód mają brać tzn w którym kraju ? proszę o odpowiedź
tam gdzie taniej
rozwod w Niemczech jezeli posiadaja podwojne obywatelstwo moga w Niemczech wedlug polskiego prawa...lub według Niemieckiego..dla nisko zarabiających całkowite zwolnienie z kosztów..wedlug niemieckiego naleza sie alimenty na żonę..według polskiego nie..

reszte info tu tez

http://www.po-prostu.eu/index.php?Itemid=54&id=512&option=com_content&task=view
ALIMENTY NA ZONĘ ? NAWET JEŚLI TO ŻONA ODESZŁA OD MĘŻĄ DLA INNEGO?
Ach, nie cuduj! Dopóki są małżeństwem, to ona wcale nie odeszła, nawet, gdyby 5 razy odeszła.
TAK UWAŻĄSZ? A INSTYTUCJA SEPARACJI?
JA WIEM ZE NIC ICH JUŻ NIE ŁĄCZY POZA PAPIEREM
liczy sie zawsze pierwsza zona...nawet renta po nim nalezy sie tylko i wylacznie pierwszej zonie...chocby nawet 5 razy odeszla...chyba ,ze spisza umowe ,ze ona nic nie chce
dziękuję za odpowiedzi - mimo wszystko uwazam ze to prawo jest no powiedzmy niezbyt dobre .
pozdrawiam
Uff ...skad Ty masz te informacje o rencie dla pierwszej zony itd. ? Te przepisy dotycza rozwodow sprzed 06.1977.Po 1977 rozwiedzione malzenstwa dziela sie "konten emerytalnym" w trakcie rozwodu (albo i nie, jesli nie byl zlozony wniosek), pierwsza zona nie ma prawa do renty po zmarlym Ex. Z aliemntami to tez nie jest tak. W 2008 weszla w zycie reforma systemu alimentacyjnego, ktora okraja prawa bylych zon, jesli byla nie wychowuje dziecka i nie pracuje to dostanie alimenty na krotki czas,(przewaznie rok) to zalezy od sytuacji zawodowej,zyciowej itd. Jesli pracuje, to ewentualnie przez rok czasu wyrownanie roznicy pomiedzy zarobkami.Jesli wychowuje nieletnie dziecko to przez trzy lata naleza sie jej alimenty. Stare zasady byly inne.
Jego dzieci są już na swoim - są pełnoletnie i pracują natomiast mam jeszcze jedno pytanie dość ważne dla mnie ... GDZIE LEPIEJ DLA MNIE JAKO POLKI WZIĄĆ ŚLUB Z NIM ( polak z niemieckim obywatelstwem od 20 lat )W NIEMCZECH CZY W POLSCE? CHCĘ MIEĆ 2 OBYWATELSTWA.
CZY BĘDĘ MUSIAŁA WYMELDOWAĆ SIĘ NA STAŁE Z POLSKI ? (pytam bo mam w Polsce mieszkanie własnościowe i nie zamierzam go sprzedawać ) jak ktoś ma radę to z góry dziękuję
jest calkiem obojetne gdzie bedzie brany slub..obywatelstwa ma kazdy dwa(czasy zrzekania juz minely)pozytam zaraz nie dostaniesz obywatelstwa..musisz zdac test na niemca jakies 300 pytan i zaplacic

--Warunki uzyskania niemieckiego obywatelstwa dla małżonków obywateli niemieckich i partnerów (również tej samej płci) obywateli Niemiec
- małżeństwo powinno trwać i nie może być wszczęty lub nawet planowany proces rozwodowy,
- małżeństwo nie może być zawarte tylko i wyłącznie w celu otrzymania niemieckiego obywatelstwa,
- musi zostać postawiony wniosek,
- należy udowodnić zdolność do ustnego porozumiewania się w języku niemieckim i zobowiązać się do przestrzegania niemieckiego porządku prawnego i społecznego (obowiązek zdania odpowiedniego testu
- okres pobytu na terenie Niemiec nie może być krótszy jak 3 lata i wykazywany jest przez posiadanie prawnego tytułu pobytu na terenie Niemiec: wiza lub tym podobne,
- małżeństwo musi trwać conajmniej dwa lata przy czym niemiecki partner musi przez ten czas posiadać już niemieckie obywatelstwo a nie dopiero co je orzymać,
- posiadanie na terenie Niemiec mieszkania lub domu,
- należy utrzymywać się z pracy własnej lub małżonka i nie korzystać ze środków pomocy socjalnej (w przeciwnym razie traci się prawo do przyznania obywatelstwa niemieckiego, ale można spróbować postawić wniosek o Ermessenseinbürgerung na zasadzie wyjątkowego oszacowania przez urzęd korzyści i strat dla państwa niemieckiego),
- niekaralność i bark podejrzeń o popełnienie przestępstwa (drobne wykroczenia nie są brane pod uwagę),
- należy zrzec się dotychczasowego obywatelstwa - obywatelstwa polskiego z powodu zasady wzajemności zrzekać się nie trzeba.
reszte info na kazdej stronie konsulatu
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie