powrot do niemiec Prosze o pomoc

Temat przeniesiony do archwium.
Witam
Pytanie moje dotyczy powrotu do Niemiec
Z mezem i corka mieszkalismy trzy lata w niemczech.
Ja mam pochodzenie,mam niemiecki dowod osobisty i paszport
maz dostal pozwolenie na pobyt i prace na 5 lat.
Corka dostala niemiecki paszport.
Po trzech latach pobytu postanowilismy wrocic do Polski.
Niestety zycie tutaj okazalo sie trudne,i to z wielu powodow.
Myslimy o powrocie do Niemiec ale juz na stale bez kolejnego powrotu.
Maz na 100% mial by prace i chcemy kupic wlasne mieszkanie.nie chcemy zyc tam na zasilku ale zyc normalnie.
Czy bedziemy mieli problem z ponownym zameldowaniem sie
Cy maz bedzie mial przedluzony pobyt i pozwolenie na prace.
to pozwolenie konczy sie w listopadzie tego roku.
Jeżeli jesteś Niemką (w sensie urzędowym), to przecież sprawa jest jasna. Jesteś niemiecką obywatelką.
Zameldowanie? Jeżeli macie miejsce zamieszkania, to nie ma sprawy. Innego zameldowania przecież nie ma. Mąż i jego zezwolenia na pobyt i pracę? Sprawa jest do wyjaśnienia w urzędzie miasta, albo w Landratsamcie. Z tego co wiem, to przepisy niemieckie są takie durne, że, jak nie masz pracy, to nie dostaniesz mieszkania, a gdy nie masz mieszkania, to nie dostaniesz zezwolenia na pracę. A mąż ma jeszcze wszytkie zezwolenia. Ja bym to zrobił przed listopadem! Wasza sprawa jest specyficzna i obawiam się, że w forum tego nie uda się rozwiązać...
Dlaczego mieliscieby miec jakiekolwiek problemy?
Najlepiej spytaj sie w Niemczech na miejscu, jak to wyglada z mieszkaniem, bo jakies miejsce zamieszaknia potrzebujecie, by sie zameldowac. Z praca, teraz, bedzie trudno, ale jak nie interesuje was Polska, to po co tracic czas w Polsce???
nie tylko jest tak w Niemczech w Austrii tez , jak opisales, tz. ein Teufelskreis, nie masz tego to nie masz szans na tamto, nie masz tamtego nie masz szans na to. ;)
Jechać przed listopadem i przedłużyć wszelkie zezwolenia! Bo potem będzie znowu powtórka z rozrywki...Zameldować się można u znajomych przejściowo! A listopad tuż-tuż.
Dziekuje za odpowiedzi.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie