Pozwolenia na praktyki/prace w niemczech

Temat przeniesiony do archwium.
hey,
mieszkam, studiuje obecnie w szwajcarii i w lecie odbywam pracuje/odbywam 3 miesieczna praktyke w Monachium (Unternehmensberatung). Niestety mam tylko polski paszport a jak widze ciagle nie mamy pelnego dostepu do rynku pracy....
Czy moge sam zlozyc podanie o pozwolenie po rozpoczeciu pracy, mam teraz im cos wyslac? sa z tym jakies problemy wogole? czytalem tez cos w internecie o: Studienfachbezogene Praktika in Deutschland für Studierende aus dem Ausland, ale tam chca zeby moj pracodowca bawil sie w takie pierdoly ....:/

lg
Dobrą wiadomością dla osób studiujących w Niemczech jest fakt, że mogą oni legalnie pracować. Są oczywiście pewne obwarowania, gdyż podstawowym celem pobytu w Niemczech są jednak studia, a nie praca. Podobnie jak ich niemieccy koledzy, zagraniczni (w tym polscy) studenci nie wymagają żadnego pozwolenia na pracę, jeżeli jej czas nie przekracza 90 dni w roku lub określonej ilości godzin tygodniowo. Nie ma tu jednego przepisu, gdyż niemal każdy land posiada tu swoje ustawodawstwo. W niektórych landach można np. pracować tylko w dni wolne od nauki.

http://niemcy.zachlebem.info/praca-studenci.html
http://www.justlanded.com/polski/Niemcy/Niemcy-Przewodnik/Praca/Praca-dla-studenta
eit dem 1. Januar 2005 hat das neue Zuwanderungsgesetz einige Vorteile für ausländische Studenten, die jobben möchten, gebracht. Hier das wichtigste in aller Kürze:

Die bislang geltende „90-Tage-Regelung“ für Studierende wird flexibilisiert; es dürfen künftig auch 180 halbe Tage ohne Arbeitsgenehmigung gearbeitet werden. Dies ist zwar auch jetzt schon möglich, jedoch wird dies nun gesetzlich geregelt. Studentische Nebentätigkeiten an der Hochschule oder einer anderen wissenschaftlichen Einrichtung sind zukünftig ohne zeitliche Einschränkung möglich.

http://www.ku-eichstaett.de/Internationales/incoming/leben-in-ei-in/arbeitserlaubnis.de

moze jednak ta niemiecka stronka bardziej wiarygodna(nowe od 2005)
aha co pryktyk to chyba tu cos na temat

http://www.reutlingen.de/ceasy/modules/cms/main.php5?cPageId=746&view=publish&item=service&id=73
praktyka to nie praca i nie ma z tym problemu, polscy obywatele nie potrzebuja juz pozwolenia na prace w niemczechEU jak maja prace to dostaja umowe i pracuja
te wiadomosci mam bezposrednio od zatrudnionych z poski,mozesz tez w niemczech jako polak prywatna firmr otworzyc
od kiedy to polacy nie potrzebuja pozwolen na prace?

to jakas nowosc..jeszcze do wczoraj potrzebowali..wszyscy..
odkad polska weszla do EU to nikt mnie nie szarpie o pozwolenie na prace i na pobyt dostalam z urzedu zameldowania zaswiadczenie ze jestem obywatelka unii europejskiej i robie co mi sie podoba, duzo polakow wchodzi w kontakty z firmami dostaja prace i zyja sobie w niemczech bez problemu,ja jestem obywatelka poska mimo ze mieszkam 20 lat w niemczech i do ok.2004 ciagano mnie bez przerwy i wymagano aktualnego pozwolwnia a od paru lat nikt sie o to nie pyta,moze zapomieli?
ale chyba nie bo pracuje oficjalnie i moj pracodawca zwraza uwage na takie rzeczy a wiec jedyna mozliwosc jako obywatelka eu moge pracowac wazne oficjalnie nie na czarno bo to kriminal
diego-babo! wracaj do twojej nie zakończonej roboty!
po 5 latach dostaje sie takie pozwolenie na pobyt z Aüsländeramt z mozliwoscia podjecia pracy..bez dodatkowych osobnych pozwolen na prace
lub poprostu pracodawca zalatwia sam pozwolenie na prace..dla polakow mieszkajacych tu krotko
dzieci my nie jestesmy auslenderami my jestesmy europejczykami i mamy tez prawa,obowiazki w stosunku do Polski i do europy, nie wiem jak jest w polsce ale w niemczech ma sie kwit ktory ma sie razem z paszportem lub dowodem i to jest art dowodu europejskiego, wazne jest jezeli sie wyjezdza do pracy czy na praktyke umowe podpisac,ubezpieczenie na leczenie i pobyt w szpitalu miec to zalatwia pracodawca,jak jest umowa to wszystko jest ok
wiesz co nie bede tlumaczyc..masz poczytaj tam jest tysiace polakow na forum..ktorzy musieli miec pozwolenie na prace tu..sa europejczykami..nie wiem czy Ci wiadomo..ale rynek pracy jeszcze zamkniety w Niemczech..ratunkiem jest Gewerbe

http://www.mypolacy.de/forum/topic/jak-zalatwic-pozwolenie-na-prace,23277
pozwolenie na pobyt zazawyczaj daja tylko na 5 lat Freizügigkeitsbescheinigung Eu
potem po 5 latach dostaje sie pobyt i mozesz pracowac na tym dokumncie. na poczatku daja tylko na rok Arbeitserlaubnis potem mozna przedluzyc a kiedys tam bezterminowe
To prawda, że trzeba mieć pozwolenie o pracę. Jako student możesz pracować 90 pełnych dni lub 180 "połówek" w ciągu roku. Nie liczą się do tego praktyki, które wykonuje się w ramach studiów. Dopiero po 3 latach od stałego zamieszkania można zwrócić się do Arbeitsamt o wystawienie nielimitowanego pozwolenia na pracę. Innym wyjściem jest założenie firmy (Gewerbe). Jeśli ktoś nie spełnia tych warunków trzeba swoje polatać, wypełniać i czekać za każdym razem do dwóch miesięcy nawet na decyzję. Sama do niedawna musiałam co roku(!) załatwiać pozwolenie o pracę u tego samego pracodawcy, na tych samych warunkach (sic!).
Na taką praktykę nie potrzebujesz pozwolenia. Załatw w Szwajcarii potwierdzenie, że praktykę robisz w ramach studiów.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Szkoły językowe