Gdzie lepiej jechać do Niemiec?

Temat przeniesiony do archwium.
Mam w planach z koleżanką przeprowadzić się do Niemiec - za jakieś 2-3 lata. Czy możecie mi doradzić do jakiego miasta byłoby najlepiej?
Najlepiej "na co"? Jakie są twoje (wasze) marzenia w zw. z tym?
Najpierw chciałybyśmy tylko pojechać i pozwiedzać, a z czasem się tam przeprowadzić.
Ja kiedyś byłam kilka razy w Niemczech, ale tylko blisko polskiej granicy.
Pozwiedzać i popatrzeć? Berlin, Braunschweig, Muenster, Dortmund, Duesseldorf, Essen, Kassel, Weimar, Bauzen, Leipzig, Framkfurt, Mainz, Heidelberg+Mannheim, Stuttgart, Ulm, Muenchen, Saarbruecken, Passau. Garmisch-Partenkirchen. 2000 Euro in zwei Wochen pro Kopf. Fast alles UNI-Staedte!
Bombowe miasta. Do tego Hamburg, Hannover und vieles, vieles mehr.
a ja ci polece tylko jedno miasto Tübingen
Berlin, Berlin, Berlin... :)
dużo tego heheh
chociaż jak zwiedzać, to już konkretnie ;)
też myślałam o Berlinie, chociaż moja koleżanka bardziej preferuje Hamburg.
Berlin jest idealny pod każdym względem. Jest mnóstwo atrakcji, możliwości spędzania wolnego czasu, niezależnie od upodobań. Jeśli ktoś jest rozrywkowy, szybko znajdzie towarzystwo, jest mnóstwo klubów, barów itp. Dla tych bardziej wyciszonych są parki, jeziora i inne miejsca, gdzie można pobyć w ciszy. Mnóstwo galerii, supermarketów, centrum handlowych. Środki publicznego transportu też funkcjonują bardzo dobrze. Poza tym to bardzo ładne miasto, dużo ciekawych rzeczy do zobaczenia. Ludzie też bardzo mili, pomocni. Zachęcam :)!
Brzmi super i przede wszystkim zachecajaca.
No a co, jesli sie wcale tego niemieckiego nie zna.
Myslicie, ze jakies kursy,czy co tam jeszcze jest zamieszczeone w internecie pomoze jakos nauczyc sie tego jezyka?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Studia językowe