Szkoła ponadgimnazjalna

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
1. Mam 16 lat (rocznikowo) po zakończeniu roku szkolnego wyjeżdżam z rodzicami i rodzeństwem do Niemiec do Essen na stałe. I tu się pojawia problem języka nie znam (nie mam Niemieckiego w szkole), umiem tylko tyle o ile angielski i chciałabym się dowiedzieć jak tam wyglądają szkoły ponadgimnazjalne i do jakiej bym ewentualnie mogła się dostać (czy jest tam szkoła polska?) i ewentualnie gdzie bym mogła iść dalej... Chodzi mi o to, aby nie mieć jakiegoś wykształcenie beznadziejne. Chciałabym się również dowiedzieć kiedy jest tam rozpoczęcie roku szkolnego.

2. Mam jeszcze jedną sprawę. Od 5 lat trenuje karate shotokan i chciałabym kontynuować naukę. Czy jest możliwość zapisania się tam do jakiegoś klubu blisko Essen, a jeśli tak to jakie kluby i gdzie leżą oraz jakie polecacie i w jakich mniej więcej cenach są treningi na miesiąc. Jeśli ktoś się oriętuje to proszę o pomoc. Oczywiście treningi chce zacząć z powrotem dopiero jak się nauczę języka aby móc się dogadać.

Proszę bardzo o pomoc.
Cześć
Dlaczego nie przeczytasz innych tematów? Bardzo łatwo jest znaleźć coś o szkole.
Tu nie ma szkół ponadgimnazjalnych. Na szkołe polska nie masz chyba co liczyć.
Są tu Gymnasium (najlepsza szkola i w 12. klasie konczysz ja matura)
Realschule (13. klasa matura)
Hauptschule (trzymaj się od tej szkoły z daleka) no i Gesamtschule.
Rok szkolny z Essen zacznie sie 6 września jak się nie mylę.
Ale ja jak przyszłam do szkoły to byłam w polowie I. semestru ;P

To tyle z tego co ja moge Ci pomoc. Treningi napewno łatwo tu znajdziesz, szczególnie w Essen ale to tyle co na ten temat wiem :P
a ja myslalam ze w Niemczech Real trwa 5. do 10 klas.Absolwenci Realschule po dodatkowym dokształceniu( w Gymnasium) mogą uzyskać prawo zdawania matury
czyli po samej Real nie ma nic tylko Realschulabschluss

http://www.schulministerium.nrw.de/BP/Schulsystem/Schulformen/Realschule/index.html
13 klasa matura /Abitur

troche zmian weszlo
Abitur nach zwölf Jahren(12 )
http://de.wikipedia.org/wiki/Abitur_nach_zw%C3%B6lf_Jahren

Gesamtschule polecam jak najbardziej to sa szkoly wszystkie w jednej ...mozesz tam skonczyc gymnasium /matura
edytowany przez bella1365: 04 maj 2011
po szkole realnej mozna isc do gimnazjum tylko wtedy gdy ma sie tzw. rozszerzony Abschluss tzn. 3,0 srednia ponizej ma sie tylko realabschluss i wtedy mozna isc do tzw.fachoberschule 2 lata i tam zdobyc tzw fachabitur
dokładnie:))
nie znajac jezyka niemieckiego znajdujesz sie w bardzo trudnej sytuacji i na twoim miejscu uczylabym sie niemca codziennie i intensywnie bez dobrej znajomosci jezyka bedziesz miala zawsze klopoty nie tylko w szkole ale i w pracy
Diego nie przesadzaj, ty sobie przecież jakoś radzisz :)
Hehe :)
Diego, ona jest młoda to nauczy sie szybko jezyka :) napewno sobie poradzisz!
Jak bedzie juz szła do pracy to z pewnoscia bedzie juz dobrze wladać niemieckim :)
Widzisz diego, sikso? Na pewno sobie poradzisz! Jesteś jeszcze młoda prukwa! Nie czekaj długo. Ucz się!
jezeli sie nie ma podstaw jezykowych a rodzice w domu po polsku mowia i do tedo polska telewizje ogladaja to trudno ale to bardzo trudno jest sie nauczyc danego jezyka ja bylym zmuszona mich auseinandersetzen z mowa niemiecka poniewaz rodowity i znajomi i rodzina w tym jezyku ze mna kommunikowali
jakos sobie rade dawac szczegolnie w moim zawodzie nie wystarcza niestety i mimo krytyki i sprzeciwu wielu forumowiczow musze powiedziec ze znajomosc jezyka to nie tylko klecenie wyduszonych zdan na forum i twierdzenie ze to dobrze a to co ja pisze to fe to jest przede wszystkim rozumienie phonetyka i budowa zdan i tego sie nigdzie nie mozna nauczyc zyjac we wlasnym srodowisku jezykowym nie majac nikogo kto by wyjasnil i zaprezentowal pewne zasady i reguly kapito
Cytat: Diego8
ja bylym zmuszona mich auseinandersetzen z mowa niemiecka poniewaz rodowity i znajomi i rodzina w tym jezyku ze mna kommunikowali

no i widać co z tego wyszło.
Ani polski, ani niemiecku.
Ale przecież sobie jakoś dajesz radę :)
edytowany przez Tamod: 05 maj 2011
nie tylko daje sobie rade ale jeszcze szkole niemcow i do tego bardzo dobrze zarabiam w Polsce nie wyzylabym z mojej pensij a tu jezdze 3-4 razy do roku na urlob
Cytat: Diego8
nie tylko daje sobie rade ale jeszcze szkole niemcow i do tego bardzo dobrze zarabiam w Polsce nie wyzylabym z mojej pensij a tu jezdze 3-4 razy do roku na urlob

pominąłem przecinki
Biedne Niemce...Przyszłość europy.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa