aproszę o informację ;)

Temat przeniesiony do archwium.
Już na dniach wyprowadzamy się do Niemiec, dokładniej Hessen, Weiskirchen Rodgau, mamy już wynajęte mieszkanie. Mam 10 letniego synka, nigdy nie uczył się j. niemieckiego, zdał do cztawrtej klasy szkoły podstawowej, w której tylko uczył się j. angielskiego, pytanie; jaka szkoła w tym rejonie? czy sobie poradzi? gdzie mam się udać by wszystko załatwić pozytywnie?
Natomiast ja uczyłam się przez prawie 8 lat j. niemieckiego, ale tyle czasu już upłynęło, że muszę sobie wszystko od nowa przypomnieć, pytanie: czy szybko znajdę pracę? jak wygląda praca z Niemcami? Do tej pory pracowałam tutaj w Polsce jako kelnerko-barmanka i zastępca kierownika lokalu gastronomicznego, ale ponieważ mój niemiecki jest słaby nie będę mogła tam pracować na podobnych stanowiskach, więc chcę podjąć jakąkolwiek pracę: jak to wygląda? gdzie szukac?
Proszę, czy ktoś jest w stanie mi doradzić?
Dziękuję z góry i pozdrawiam :)
Hmm, co do szkoły dla syna najlepiej bedzie sie pytać w Schulamt. Tam go pokieruja do takiej szkoły, która bedzie najlepiej pasować. Napewno gdzieś w pobliżu bedzie taki urzad.
Wiele dzieci starszych i mlodszych wyjezdzalo tu z rodzicami i sobie poradzily. On jest w takim wieku, że bardzo szybko nauczy sie jezyka. Wystarczy, ze bedzie przebywał z dziecmi i to juz duzo da.
Napewno sobie poradzi :) nie martw sie.
Jeśli byś chciała mogłabyś sobie zrobic Sprachkurs, ulepszysz jezyk przez co pozniej bedzie Ci łatwiej w pracy byc moze. Czy szybko znajdziesz prace wydaje mi sie, ze zalezy od samej Ciebie. Duzo ofert pracy jest w gazetach, mozna tez sie przejsc do urzedu pracy Arbeitsamt i tam tez jest wiele ofert.
Czasem prace znajdziesz, ale pracodawcy moze nieodpowiadac zbyt mala znajomosc jezyka, wiec to roznie bywa. Ale teraz gdy otworzyli rynek pracy, znasz chociaz podstawy to sadze, ze dasz rade.
Zycze powodzenia!
Dziękuję bardzo za informacje, będą cennymi wsazówkami w dalszym naszym życiu, na pewno z nich skorzystam :) Pozdrawiam :)