Ubezpieczenie zdrowotne

Temat przeniesiony do archwium.
Kochani poradzcie mi jak zalatwic sprawe ubezpieczenia w Polsce aby obejmowalo rowniez teren Niemiec.Zaznaczam ze musze sie sama prywatnie ubezpieczyc.Chce tutaj podjac prace a nie moge byc nie ubezpieczona na terenie Niemiec...Pomozcie mi...Za wszelkie rady juz Wam dziekuje...Buziaki
jezeli bedziesz w niemczech ztrudniona na umowe i wiecej jak 15 godzin tygodniowo to ubezpieczy cie twoj pracodawca automatycznie jezeli masz dzialalnosc prywatna to wtedy zwroc sie do towarzystwa ubezpieczeniowego najlepiej aviwa
Cytat: Diego8
wtedy zwroc sie do towarzystwa ubezpieczeniowego najlepiej aviwa

Jawna reklama na forum???
Do czego to już dochodzi!
Dziekuje za odpowiedz.Jednak w niczym mi to nie pomoglo poniewaz nie mam jeszcze pracy ...szukam....a skladki nalezy oplacac...Cio robic? Pozdrawiam
Cytat: tatuska16
a skladki nalezy oplacac...? Pozdrawiam

opłacać :)
Tatuska, przestań tu ciągle pozdrawiać. Idź do urzędu miasta w którym jesteś i spytaj, jak to się robi. Jeżeli rozmawiasz tylko na poziome komunikatywnym = czyli ani be ani me po niemiecku, to weź znajomego, który zna język, ze sobą, jako tłumacza. Urząd twojego miasta ci wszędzie pomoże. (Bürgerbüro oder irgendwie so - je nach dem, wo du lebst).
polecam Gogle

obowiazkowe ubezpieczenie niemieckie

myslalam ze juz kazdy o tym wie:))

1 kwietnia 2007 weszła w życie reforma niemieckiej służby zdrowia (Gesundheitsreform). Jej głównym celem jest objęcie ubezpieczeniem zdrowotnym (Krankenversicherung) wszystkich osób żyjących na terenie Niemiec. Podstawowym założeniem reformy jest obowiązek ubezpieczenia nałożony z jednej strony na obywateli, z drugiej strony na kasy chorych (Krankenkassen) i prywatne ubezpieczalnie.

wybij sobie z glowy polskie..niejeden polak " beczal" jak trzeba bylo nadplacic skladki od dnia zameldowania

http://www.pldf.de/wiadomosci/2?PHPSESSID=t2m55h09t733k8lcsgmtc16n35
edytowany przez bella1365: 23 wrz 2011
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe