przeprowadzka, uczenie się pod znakiem zapytania!

Temat przeniesiony do archwium.
za pół roku kończę w polsce gimnazjum. staję przed wyborem szkoły, tutaj mogę iść do technikum : zdobyć technika obsługi turystycznej/ hotelarstwa (te kierunki mnie interesują) albo wyjechać do siostry do niemiec i tam się uczyć. bardziej skłaniam się do wyjazdu, bo niestety 'życie to nie bajka' i jedynym ratunkiem dla mnie będzie zmiana go. języka uczę się w szkole od 3 lat, podczas wyjazdów do siostry (2 razy w roku) dużo słucham języka, niektóre rzeczy nawet rozumiem, ale mam blokadę przed mówieniem, a z resztą nie za dużo byłabym w stanie powiedzieć (nie można powiedzieć, że nauka języka w mojej szkole jest na poziomie 'dobrym') od lutego mam zacząć chodzić na kurs języka dla młodzieży. chciałam zapytać co mogę zrobić w niemczech, po skończeniu gimnazjum w polsce? czy według was warto zrobić tutaj technikum i wyjechać tam dopiero po 4 latach, z maturą i zawodem? proszę o pomoc.
mozesz miec problem z polskim zawodem w Niemczech. To dosc skomplikowane. Sam jestem w takiej sytuacji, że moje zawody mogą być nie uznane w Niemczech. Jestem w trakcie wyjaśniania tego. Ale na twoim miejscu to ja bym sie uczył w Niemczech. Niedawno czytałem o 18 zawodach, tzn jakie jest zapotrzebowanie na dany zawod w DE. Zdaje sie, ze to bylo na stronie http://www.arbeitsagentur.de
Nie powiem ci gdzie dokladnie.
Napisz do kogos z Handwerkskammer. Najlepiej do tego, gdzie zamierzasz sie uczyc. Oni udziela ci odpowiedzi na temat Ausbildungu.
edytowany przez kadafii2: 12 sty 2012
Cytat: kadafii2
mozesz miec problem z polskim zawodem w Niemczech.

Napisz krótko: nie wiem, albo nie pisz nic.
Wstawiasz komentarz nie mający żadnego odniesienia do rzeczywistości.
Cytat: Tamod
Cytat: kadafii2
mozesz miec problem z polskim zawodem w Niemczech.

Napisz krótko: nie wiem, albo nie pisz nic.
Wstawiasz komentarz nie mający żadnego odniesienia do rzeczywistości.

to, że nie należysz do zbyt bystrych ludzi, wiem od dawna.
Wypadałoby pouczyć się troche Akkusativu, bo żeby Setzeruber nie wiedział z jakim kasusem łaczy sie lassen to obciach.
skoro twierdzicie, że gada pierdoły, to możecie mi powiedzieć co wy sądzicie na ten temat? jak możecie mi pomóc ?
ok, dzięki.. czy oprócz tej jednej macie jakieś informacje dla mnie?
Ja jestem w Niemczech od roku i mialam problem z zaliczeniem studiow w Niemczech, gdyz takiego kierunku tutaj nie ma. Szkole mi zaliczyli i kierunek tez z dopiskiem, ze od przyszlego pracodawcy zalezy czy bedzie chcial mnie zatrudnic(musi sam podjac taka decyzje) Nadmienie ze z zawodu jestem Doradca personalnym i zawodowym.
Cytat: paulineczka1988
Nadmienie ze z zawodu jestem Doradca personalnym i zawodowym.

Kolejny obibok w firmie (właściciwie główny) :)
edytowany przez Tamod: 19 sty 2012
cokolwiek zrobisz to bedzie zle bez dobrej znajomosci jezyka w niemczech ani rusz
Cytat: Diego44
cokolwiek zrobisz to bedzie zle bez dobrej znajomosci jezyka w niemczech ani rusz

polskiego widać nie potrzeba
online ciepaku pisze sie wszystko malymi literkami chyba ze text do sprawdzenia
i tak nic nie sprawdzasz to czego sie rzucasz ciepaczko wszystko dla ciebie albo za trudne albo za nudne wiec o co ci sie rozchodzi jak ja do ciebie rozmawiam
edytowany przez irkamozna: 20 sty 2012
Cytat: irkamozna
i tak nic nie sprawdzasz to czego sie rzucasz ciepaczko wszystko dla ciebie albo za trudne albo za nudne wiec o co ci sie rozchodzi jak ja do ciebie rozmawiam

zostalam wyrzucona na zbity pyszczek z tego forum wiec czego chcesz sama poprawiaj a nie mam ochoty tych krzywych zdan poprawiac bo kazde jest do porawienia zeby chociaz do prztlumaczenia nie pisza glupoty po niemiecku a ja mam dochodzic o co im sie tam rozchodzi nie nie nie nie jestem detektywem
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa