Witam.Proszę o pomoc

Temat przeniesiony do archwium.
Mam kilka pytań przedewszystkim chodzi mo o to że ojcem biologicznym moich dzieci jest niemcem,mieszkałam i żyłam z nim w niemczech przez5lat byłam tam zameldowana,dzieci mają podwujne obywatelstwo.Od2lat jestem mężatką z polakiem i mieszkamy w polsce,chciałabym się dowiedzieć jak by to wyglądało jak bym chciała cała rodziną do niemiec wyjechać czy mogłabym liczyć na początku na pomoc państwa jak to wygląda.Dodam że ojciec biologiczny moich dzieci pobiera na nie rodzinne do dziś i jak chce to odda jak nie to nie,a o alimęty go nie podawałam bo dogadywaliśmy się jakoś do tej pory ale teraz już nie potrafimy.Mój mąż stracił pracę w polscebyłżołnierzem zawodowym ale likwidują jednostką,ja obecnie pracuje w niemczech ale to nie jest życie oni tu ja tam.Tylko właśnie nie jestem pewna czy jak byśmy chcieli tu zamieszkać to czy firma przedłuży mi umowę nie mam pojęcia jak to jest.Proszę o pomoc.
Urzekła mnie twoja historia.

A teraz na poważnie.
Raczej nikt z nas nie studiowal administracji w Niemczech i nie zna wszystkich kruczków prawnych obecnie obowiązujących.
Jesteś w Niemczech, więc udaj się do odpowiedniego Sozialamtu:
http://www.infodienstnet.de/index.php?kategorie=sozialamt&show=start.htm - musisz wybrać dany kraj związkowy.
Idź tam z dokładnie sprecyzowanymi pytaniami i zanotuj co będa mówić.

Jak twój były pobiera cały czas pieniadze na dzieci, to tylko gratuluję ... (tu możesz wpisać co chcesz)
Dziękuję za jakąś podpowiedź wiem że nie siedzi nikt w tym cały czas ale może ktoś miał podobną sytuację lub zna kogoś kto wie coś na ten temat,a te urzędy to mnie przerażają bo już się kiedyś nasłuchałąm o nich to i owo.
Cytat: Weronika1979
ktoś miał podobną sytuację lub zna kogoś kto wie coś na ten temat

ktoś, gdzieś, kogoś - podnieś d..pę i do urzędu
każdy land ma inne przepisy i różne stawki, wszystkiego dowiesz sie u źródła, ale jak sie ludzi boisz, to wybacz, ale ja nic na to nie poradzę

« 

Brak wkładu własnego

»

Życie, praca, nauka