studia w Berlinie- progi

Temat przeniesiony do archwium.
Witam , chciałabym się dowiedziec czegoś na temat stduiowania w Berlinie. Ogólnie planowałam iśc na Humboldt ale nia mam pojęcia jakie tam są progi , jak przeliczają polską mature itd , mam obywatelstwo niemieckie i nie wiem tez czy bede rektrutowana jako obcokrajowiec czy jak obywatel. Zdaje mature z chemii i biologii rozszerzenia. Szacuje swoje mozliwosci na 50% z bioli i 80 % z chemii takze niezbyt wysoko dlatego chciałabym sie dowiedzieć czy mam jakiekolwiek szanse?
Skoro "planowałaś", to już nieaktualne.
Mając obywatelstwo niemieckie będziesz zwykle traktowana, chyba jako Hiszpan, albo Francuz. Ale dokładnie nie pamiętam.
Resztę opowie ci Humboldt, jak do niego zadzwonisz.
Cytat: wiolaaa55
Szacuje swoje mozliwosci na 50% z bioli i 80 % z chemii takze niezbyt wysoko

z czymś takim, to raczej nie
no właśnie jest problem bo nie musze iść akurat na ta uczelnie ale tam nie ma zadnych uniwersytetów z mniejszymi wymagniami...
no właśnie jest problem bo nie musze iść akurat na ta uczelnie ale tam nie ma zadnych uniwersytetów z mniejszymi wymagniami...
Ile masz już lat?
no 18 , kończe liceum teraz
no 18 , kończe liceum teraz
No, to teraz już jasne, że szukasz uczelni dopasowanej do twojego poziomu. Coś mi się zdaje, że będziesz miała z tym maluteńki kłopot.
Ale, to się czasem zdarza.
Jakaś szkoła specjalna, jako alternatywa?

Najlepiej będzie, jak wyjdziesz za mąż i narobisz dużo małych "wioleeek".
Tutaj w części Grenzwerte-Tabellen http://www.hu-berlin.de/studium/beratung/merk/grenzws/view są podane progi ocen matury jakie trzeba było ostatnio uzyskać, żeby się dostać na konkretny kierunek na HU, tylko nie wiem jak oni to przeliczją z polskiego systemu matur...

p.s. osoby "irkamozna" nie słychaj, bo on w większości tematów pisze głupoty...
dzięki kombi :) nie zamierzam się przejmować kimś kto mnie ocenia po dwóch postach ;)
Cytat: irkamozna
kombi to taki doradca typu beobachter. Od lat się tu wyżywa z tym DAAD.... No, musi pobredzić, nawet, gdy to nikogo od dawna nie interesuje.
i się tu kombi nie zaczepiaj...mnie wystarcza jeden post. Doradziłeś, że coś wiesz, ale nie wiesz. Ot, takie porady wystarczają "wiolkom".
Temat przeniesiony do archwium.

»

Życie, praca, nauka