Kontynuowanie nauki w Niemczech

Temat przeniesiony do archwium.
Witam :)
W tym roku skończę gimnazjum, mam 16 lat. Z rodziną mamy plan wyjechać do Niemiec. Tutaj pojawia się (dla mnie) problem. Czytałam i czytałam o systemie szkolnictwa w Niemczech + wypowiedzi innych użytkowników forum i mogę powiedzieć, że nie na żarty się wystraszyłam.
Nie znam języka dobrze (tutaj w gim. miałam niby ten niemiecki, ale to są te podstawy, wiadomo) Skoro tutaj będe mieć skończone gim, nie znam dobrze języka to na jaką szkołę tam mam szanse? Gymnasium sobie odpuszczam (wysoki poziom, piękne oceny, język perf). Pozostaje Realschule i Hauptschule.
Hauptschule to podobno najgorsze, coś jak zawodówka tutaj?
Chciałabym iść do Realschule, ale = cofną mnie o rok? co będzie z tym rokiem (nauka języka, jakie lekcje, normalne oceny?)
Realschule jest jak technikum? Można tam jakiś zawód zrobić albo coś? Czy dopiero po Realschule? Co jest po Realschule? Można robić zawód w dodatkowej szkole (co?) + dodatkowo jeśli ktoś chce to maturka i studia?
Czy ta matura jest obowiązkowa (podobno to jeśli ktoś chce...idk)? Mam szanse na dobrą pracę po tej szkole czy coś?
Są jakieś klasy, nie wiem, specjalne (źle mi się to kojarzy...) dla obcokrajowców z naciskiem na niemiecki?
Jak mam zrozumieć lekcje skoro nie będę umieć j. niem? (wiadomo, będę się starać uczyć 100% na moje siły, ale to nie to samo)

Tyle pytań, tak mało czasu........
Będę niezwykle wdzięczna za odpowiedź :)
Jak wygląda ten wasz "plan"?
Ja kończę tutaj gimnazjum, w wakacje wyjechać tam, zacząć tam szkołę i życie.
Cytat: mesivi
Ja kończę tutaj gimnazjum, w wakacje wyjechać tam, zacząć tam szkołę i życie.
ale plan
To marzenie ściętej głowy, ale nie plan.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Życie, praca, nauka