Szwajcaria

Temat przeniesiony do archwium.
A ja mam pytanko dotyczące pracy w Szwajcarii. Czy ktos już pracował- zwłaszcza część niemieckojęzyczna, jak Szwajcarzy traktują Polaków i czy można poradzić sobie ze Schweizerdeutsch? Mam propozycje pracy niedaleko ST. Gallen. Dzięki za informacje
Schwizerdeutsch to zupełnie inna mowa, ale znając niemiecki poradzisz sobie, raczej każdy Szwajcar mówi w Hochdeutsch. A z czasem, nawet nie zauważysz jak wejdzie Ci w krew ich dialekt.
Dla Szwajcarów Polska to zupełnie nieznany kraj, mają dziwne wyobrażenie o nas. Czasem mam wrażenie że dla nich cywilizowana Europa kończy się na Niemcach. Ale i to przecież jest do przeskoczenia. Szwajcarzy cenią Polaków za naszą otwartość i pracowitość. Życzę Ci powodzenia.Pozdrawiam.
dziękuje za informacje jak długo byłaś w Szwajcarii?? Dzięki za info przedewszystkim o ludziach- bo Szwajcara jednego to znam bardzo sympatyczny i przystojny gość- no ale jeden człowiek to nie cały naród :-)
Proszę bardzo
W sumie jeżdżę tam średnio co pół roku, na miesiąc-dwa. Bardzo lubię Szwajcarię choć to policyjne państwo, ale za to jakie piękne i dobrze "zorganizowane". Marzę o tym żeby pojechać tam z biletem tylko w jedną stronę.
Jest taka strona www.fruga.net, znajdziesz tam wiele praktycznych informacji o życiu w Szwajcarii.
Mogę spytać co będziesz robić w St. Galen?
Hmmm dostałam prace w delfinarium jako sprzedawczyni 2-3 miesiace. Już 3 Polaków tam pracuje wiec widocznie szef jest zadowolony:-) Mogłam w tym roku jechać ale niestety egzaminy na studia i prawo jazdy. Wiec jeśli jestem zainteresowana w marcu mam sie zgłosić. Dzięki za stronke wpadne z przyjemnością
pracaowałam blisko Zurichu w Buchs.St.Galen jest ciut wyżej. Szwajcar ,szwajcarowi nie równy,ale jak wykarzesz się jako pracownik napewno to docenią.Pracowałam tam przez 4lata u ogrodnika więc wiem co mówię.Jeżeli to poważna oferta to jedż
w szwajcarii jestem juz 3 lata.poczotkowo bylo trudno, zwlaszcza ze nie znalam jezyka (kanton francuskojezyczny).wszystko jest mozliwe.narod troche "scisniety", nielatwo akceptujacy obcych, ale trzeba o swoje walczyc i zdobyc swoje miejsce.nie licz na laskawosc i bezinteresowna pomoc-bo to strata czasu.jezeli chcesz tu przetrwac to nie daj sie uwiezc pieknemu obrazkowi, badz sprytna bo inaczej zginiesz w tlumie.znajomosci-to wazna rzecz i moga wiele!!! prawdziwy szwajcar patrzy tylko na swoje konto bankowe, dobre wakacje i kieliszek wina po pracy w ulubionym barze.fakt-jezeli dobrze pracujesz i jestes uczciwym czlowiekiem bedziesz doceniony, ale nie licz na przyjaznie - rzadki przypadek...
hej, a ja widze elblag.dialog? ktoz ty taki? i po pobycie w szwajarii.
ja tu jestem juz 3 lata, a tez jestem z elblaga
czesc babajago,
ostatnio siedze na portalu randkowym szwajcarskim, zeby sobie pocwiczyc niemiecki, niektorzy ludzie sa bardzo sympatyczni, ale rzadko mozna trafic na Szwajcara z krwi i kosci;
chcialabym popracowac tam, bo polubilam ich, mimo wszystko a moze wlasnie dzieki temu, ale jak szukac tam pracy?
pozdrawiam
Czesc. Mam pytanie. Bzrdzo prosze o wiadomosc czy zna ktos adresy firm posredniczacych w wyszukiwaniu pracy.
Mam jeszcze jedno pytanie . Przeczytalam ze jedna z osob korzystala z serwisu randkowego. Jezeli ktos zna strony gdzie mozna poznac ludzi mlodych bardzo prosze o informacje.Powyzsze informacje dotycza wylacznie Szwajcarii. Z gory dziekuje.
hej ja w sprawie jakies pracy czy ktos sie orientuje o jakis ofertach.wiem ze nie jest łatwo załatwiac nieznajomej osobie ale tak bym chciała znac jakies oferty
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Studia językowe