rok w Niemczech

Temat przeniesiony do archwium.
Hallo!
Kochani mam okazje wyjechac na rok do Niemiec jako niania. W zwiazku z tym mam pyt.: jest to praca nielegalna, wiec czy moge przebywac tam dluzej niz 3 miesiace bez przyjazdu do Polski? czy teraz po wejsciu do UE nie obowiazuja juz takie 3 miesieczne wizy turystyczne i moge przebywac w tym kraju nawet rok?? A co daje gdyby ta rodzina zameldowala mnie u siebie, czy to ma jakies znaczenie? Acha i czy karta Euro26 obowiazuje tylko do 26 roku zycia? A moze polecacie jakis kurs w okolicach Duesseldorf albo Koln? Piszcie jak cos wiecie!! Z gory dziekuje. Pozdrowionka!!
hej jesli przekroczysz granice na dowod osobisty, a teraz jest taka mozliwosc, nikt nie jest w stanie sprawdzic czy jestes tam od 2 dni czy 2 lat.
Po drugie moze lepiej legalnie to zrobic, wtedy nikt Cie w razie jakies wpadki nie deportuje.
3 o kursie dowiesz sie na miejscu, bo przeciez nie bedziesz chciala dojezdzac iles tam, co jesli ktos Ci napisze o kursie w Koeln a ty bedziesz w Duesseldorfie czy na odwrot.
Pozdrowienia
A karta euro 26 traci waznosc z dniem ukonczenia 26 lat, niestety. Rozumiem ze Twoje pytanie wynika z faktu ze nie wiesz jak sie ubezpieczyc, bo eu 26 to najtansza forma, ja tez na niej funkcjonowalam tu przez dobrych pare miesiecy.
Dzieki za informacje. Niestety mam 27 lat i legalnie jako AuPair nie moge podjac pracy, dlatego nie wiedzialam jak jest z tym pobytem przy nielegalnej pracy. A ubezpieczyc sie pewnie najlepiej w Polsce, co?
Na razie!
Hej! Mam jeszcze jedno pytanie odnosnie tego rocznego pobytu. A gdybym chciala lub musiala wracac do Polski przed uplywem tych 3 miesiecy, to ile czasu musze spedzic w Polsce zeby moc jechac z powrotem na 3 m-ce do Niemiec?? Prosze, odpiszcie!!!
Z doświadczenia wiem, iż obecnie mozesz przebywac w Niemczech bez ograniczenia czasowego (jesli oczywiscie stac Cie na to). Jeśli koniecznie potrzebujesz zaświadczenia o legalnym pobycie, zawsze możesz uzyskać zaświadczenie, iż nie potrzebujesz pozwolenia na pobyt, ale do tego potrzebujesz meldunku w Niemczech.
Jesli juz mowa o ubezpieczeniu to jaki jest tani sposob ubezpieczenia(roczne albo miesieczne) sie na terenie Niemiec oczywiscie? Chodzi mi o ubespieczenie inne niz euro 26.
hej ludziska, napiszcie cos o tym ubezpieczeniu! I czy na pewno mozna przebywac teraz na terenie Niemiec bez ograniczenia czasowego?? Pozdr.
z doswiadczenia....mozesz przebywac jak dlugo chcesz....trudne jest to do spawdzenia, czy jestes miesiac rok czy tydzien
a jesli chodzi o ubezpieczenie, mozna sobie wykupic w polsce, w pzu czy tez w warcie,takie kotre obowiazuje na europe!o szczegoly najlepeij dowiadywac sie bezposrednio u posrednika ubezpieczeniowego! ja osobiscie mam warte i zdazylo mi sie korzystac z uslug lekarza, nie bylo potem problemu z uregulowaniem rachunkow!powodzenia!
DZIEKI WIELKIE :))
A jesli chodzi o ubezpieczenie to moze wystarczy ten formularz E-111 czy jakos tam? Co o tym sadzicie?? bo musze w jakis sposób sie ubezpieczyc. Pa!
E-111 jest wydawany na miesiąc, a co lepsze od nowego roku zmieniaja sie przepisy i trzeba ubiegac sie o specjalna kare, potwierdzajaca ubezpieczenie, także formukasz E-111 straci swoją ważność.
Mogą potwierdzić to, co napisała poprzedniczka. iż najlepiej o szczegóły ubezpieczenia dowiadywać sie u agenta. Wg mnie Warta jest o tyle dobra, że nie trzeba wydawać własnych pieniędzy na leczenie w niemczech, a po powrocie do Pl ubiegać sie o ich zwrot, tak jak to jest u innych ubezpieczycieli. Natomiast nie proponuje ubezpieczać sie w niemczech, bo jest to zdecydowanie droższe, niestety.
Dziekuje
oto potwierdzenie tego co napisałam wcześniej :-)

Od środy - 1 grudnia - w oddziałach Narodowego Funduszu Zdrowia (NFZ) będzie można odbierać nową plastikową Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego (EKUZ), która zastąpi dotychczasowy formularz E 111. Karta będzie ważna od 1 stycznia 2006 roku.

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3039277.html
wystarczy, ze pojdziesz sie zameldowac i mieszkasz cale zycie i tak dlugo jak chcesz w niemczech, to tylko 5 min wypelnienia papierow - nic nie kosztuje.
Temat przeniesiony do archwium.