PROSZĘ O WSKAZÓWKI SZKOLNICTWO DZIECI I NAUKA JĘZY

Temat przeniesiony do archwium.
PROSZĘ O ODPOWIEDZ!!!!!!!!!!!!

czy ktoś może udzielić mi kilka informacji???

byłabym bardzo wdzięczna.

a mianowicie mam pytanie,

chcemy wyjechać na stałe do niemiec, mamy podwójne obywatelstwa,

chodzi mi o szkolnictwo podstawowe dzieci,
mam 2 dzieci w wieku 5 i 6 lat, i bardzo się boję, jak to będzie z nimi
po przyjezdzie do niemiec, gdyż słyszałam że od razu będą musiały pujść do niemieckiej szkoły , ale przecież nie znają języka , więc jak to naprawde jest?
jeżeli ktoś może odpowiedzieć to bardzo dziękuję.

i jeszcze o naukę niemieckiego chciałam zapytać, czy nauka dla przesiedleńców jest bezpłatna dla całej rodziny i gdzie pytać o takie kursy???
dzięki
spotkalam sie z tym, ze dla dzieci ani troche nie mowiacych po niemiecku tworzy sie specjalna klase, gdzie pierwszy rok to glownie nauka jezyka. ewentualnie zostaja cala grupa na dodatkowe zajecia. z tym nie powinno byc problemu.
wiem, ze takie klasy sa wlasnie po to tworzone, dla dzieci cudzoziemcow. a male dzieciaki bardzo szybko jezyk chwyca :)
DZIĘKI, chociaż trochę otuchy, bo dorośli jakoś sobie poradzą ale dzieci jak będą wyśmiewane przez inne dzieci to się załamią i z płaczem wracały ze szkoły.
Dzieci wysmiewane? nic podobnego!
Dzieci lapia szybko jezyk, a tak naprawde beda sie dobrze odnajdywac w niemieckich klasach... W Niemczech mieszka wielu obcokrajowcow, wszyscy sobie radzaa, a nauczyciele sa do tego przywyczajeni ze maja "mieszane" klasy.
W 1 klasach podstawowki naprawde nie za wiele dzieci, procz zabaw i nauki liter nie robia, wiec na pewno sobie poradza.. 3mam kciuki :) pozdrawiam
to znowu ja...

juz nie ma kursow w de darmowych dla polakow... trzeba sobie za wszytsko placic(co jest moim zdaniem zrozumiale..)

dlatego mozecie juz zbierac pieniazki...