socialhilfe

Temat przeniesiony do archwium.
Prosze o info na temat w jaki sposob, jakie dokumenty i na jakich warunkach moge otrzymac socialhilfe. Napiszcie w jaka kwote mozna uzyskac i czy w momencie znalezienia pracy musze w jakis sposoib oddac go?? Prosze nie podawajcie mi stronek w jezyku niemieckim;( To dla mnie bardzo wazne!!! Pomozcie
dziekuje serdecznie
Sozialhilfe w Niemczech zależy od wielu czynników. Jeśli masz obywatelstwo niemieckie należy po prostu iść do urzędu i powiedzieć, że się nie ma z czego żyć i oni wszystko załatwiają. Nic prostszego! Tam powiedzą ci również dokładnie na jaką pomoc możesz liczyć. Brzmi banalnie ale tak rzeczywiście jest.

Jeśli nie masz obywatelstwa niemieckiego wszystko zależy od tego jaki rodzaj pozwolenia na pobyt posiadasz. Najlepszą sytuację ma się jeśli się w Niemczech pracowało wtedy możesz liczyć na więcej niż Sozialhilfe czyli ALG II w wysokości zależnej od czasu przepracowanego i wysokości zarobków. Jeśli niepracowało się w Niemczech nigdy ani nie ma niemieckiego obywatelstwa dostanie Sozialhilfe jest ciężkie. Zależy to od tego czy na przykład zyję się w związku obywatelem Niemiec itd. Ogólnie odpowiedź na pytanie o Sozialhilfe zależy poprostu od tego co robi się w Niemczech i jaki status pobytu się tam ma.
BARDZO DZIEKUJE ZA ODPOWIEDZ ;))) JA NIE MAM OBYWATELSTWA,ALE MOJ MAZ, KTORY NIE PRACUJE W NIEMCZECH ALE CHCEMY TAM SIE PRZENIESC. WIEC MOZEMY LICZYC NA SOCIALEK;))) BO WIADOMO ZE CHEMY MIEC JAK NAJSZYBCIEJ PRACE,ALE NA POCZATEK PRZYDA SIE I TO;) A NIE WIECZ CZASEM JAK TO JEST Z KURSEM JEZYKA NIEMIECKIE??SLYSZALAM ZE MOZNA ISC NA KURS JAKIS BEZPLATNY ORAZ ZE MOGA OPLACAC CZYNSZ???? JEZELI COSIK WIESZ NA TEN TEMAT TO PROSZE O INFO;) WIELKIE DZIEKI;))))))
hej!!! mieszkam od dwoch lat w niemczech przez rok czasu dostawalam harz 4 ale ten okres bylam w zwiazku z niemcem ale nie bylismy malzenstwem. Nietaty rozeszlismy sie i ja nie dostalam pozolenia na dalszy pobyt w niemczech pomimo to ze tu mieszka moja mama -NIESTETY ona tez dostaje harz 4 i nie moze zaswiadzyc ze mnie utrzymuje. Nie wiem co mam robic bo do polski tez nie mam do kogo wrocic czy pojscie do szkoly z matura byloby rozwiazaniem?rnprzepraszm ze pisze tutaj ale nie wiem jak napisac ba forum
[wpis usunięty]
hej moglabys mi cos wiecej napisac o tym harz 4.. jakie warunki trzeba spelnic by to otrzymac i takie tam?! ja wlasnie spotykam sie z chlopakiem mieszkajacym w niemczech i chcielismy razem zamieszkac ale nie jestesmy malzenstwem.. nic wiecej nie napisalas a ja sie nie orientuje jakie warunki trzeba na to spelnic.. jak mozesz to odpowiedz prosze na moj email: [email]
i jesli ktokolwiek z Was wie to piszcie prosze.. jest to dla mnie bardzo wazne teraz.. z gory dzieki i goraco pozdrawiam :*
hej ,
czy to znaczy ze ja nie posiadajac pochodzenia niemieckiego ale moj chlopak je ma moge liczyc na jakas pomoc? nigdy nie pracowalam w nimczech...jestem juz tu zameldowana.
dziekuje i pozdrawiam
no jezeli wezniecie slub to wszystkie przywileje jakie on ma bedziesz i ty miala... tz ze na sozial hilfe dostaniecie na glowe po 311 euro plus oplacone mieszkanie...warunkiem jest tylko to zebys byla jego zona:)
ALE CZY SOCJAL TRZEBA ODDAC BO JA NIEDLUGO WYCHODZE ZA MAZ. MOJ PRZYSZLY MAZ JEST JESZCZE W AUSBILDUNG MIESZKAMY Z JEGO RODZICAMI ZA MIESIAC BEDZIEMY SWIERZO PO SLUBIE I NIE MAM PRACY CZY OTRZYMAM JAKAS POMOC I CZY BEDE MUSIALA JA ODDAC JESLI TAK TO ILE DZIEKUJE ZA ODP;
sorki za blad w slowie swiezo;)
pewnie ze nie trzeba oddawac... :)) na szczescie
Hej, a czy ktos wie, jak to wyglada z dodatkiem na zagospodarowanie?? Chodzi mi o pieniądze na wyposażenie mieszkania...
Hej, a czy ktos wie, jak to wyglada z dodatkiem na zagospodarowanie?? Chodzi mi o pieniądze na wyposażenie mieszkania...
idziesz do Arbeitsamt i skladasz wniosek ze twoje mieszkanie jest puste...(najlpeiej miec od vermittra zaswiadczenie o tym ze mieszkanie jest puste.. bo w przeciwnym razeie moga sobie przyjsc i sami sprawidzic.. a to raczej nie byloby przyjemne:) ) potem dostajesz decyzje... ile pieniedzy ci przeznaczyli i na co... dostaje sie tylko pieniadze na najpotrzebniejsze rzeczy jesli was jest dwoch to ..np..na dwa krzesla,na dwa talerze itp. :) wszystko tez zalezy od arbeitsamt.. przewaznie w nieduzych mistach pomagaja tez w calosci urzadzic pokoj dziecka (w tym kraju dzici sa traktowane wyjatkowo) o ile takowe jest.. :) rozne sa przypadki.. wszystko zaelzy od urzednika... moze dac taki bon na urzywane meble.. a moga dac poprostu na wszystko wyliczone peiniedze...
hej, czyli zeby dostac pomoc finasowa od panstwa niemieckiego musze stac sie jego "glowna obywatelka"? bo jak juz wspomnialam to zameldowana jestem. WIEC PUKI CO NIE MOGE NA NIC LICZYC?
Nie zawsze jest tak jak napisalas:)Ja mialam inny przypadek poniewaz nie dostalam pieniedzy na wyposazenie mieszkania tylko dostalam kredyt na to i musze go co miesiac splacac niema zadnych procentow ani nic,ale niestety kase musze oddac przez 2 lata.I trzymac rachunki co kupilam za te pieniadze.Ale tak jest w moim przypadku a wiem ze dostaje sie kase na wyposazenie lub tez dostaje sie rzeczy do mieszkania.Pozdrawiam.
tak szczerze to mnie zskoczylas...mysllam ze jak ja dostalam ''bon'' na uzywane rzeczy z jednego magazynu to to juz jest najgorsza opcja...wiec chyba u mnie nie bylo tak zle bo przynajmniej nie musze splacac teraz tego :)
Hej Marlena, mozesz podac jakies namiary na siebie?/ np. gadu albo maila, bo chetnie bym sie z Toba zaprzyjazniła...i skorzystała z twoich doświadczen.
bzdura nic nie trzeba splacac.Jedyne co trzeba zwrocic to jak dostaniesz pomoc do kaulcji mieszkaniowej.Socjalhilfy sie nie zwraca bo z czego???chyba ze wygrasz w lotto 10 milionow to ci cos zabiora
no wiesz.. to moze zalezy jak kto mial.. gdzie (w jakim rejonie niemiec)kto byl... nie slyszalam nigdy o czyms takim ze trzeba splacac.. kaucje owszem ale nie tamto... dziwne... ale w tym kraju wszystko mozliwe:))
a wiecie moze jak to jest w sytuacji gdy chlopak ma zalozona jednoosobowa firmei ja jego dziewczyna przyjechalam tutaj - on chce mnie tu zameldowac ( na razie to nawet nie wiem czy moze) gdybym wyszla za niego za maz moglabym tu pracowac? mialabym tu wogole jakies prawa , czy przynajmniej srodki do zycia albo na nauke ? pozdrawiam i dzieki jesli ktos cos wie
czy ktos moglby napisac jak dokladnie wyglada zalatwianie socjalu, tzn. co i gdzie trzeba zalatwic, jakie papiery przedstawic oraz ile sie na to czeka? i jeszcze jedno pytanko: na jak dlugo przyznawany jest socjal? co powoduje, ze mozna go stracic?
dzieki za odpowiedz
pozdrawiam
na jedna osob to jest okolo 700 euro na miesiac, zalezy jakie mieszkanie masz!
A zalatwia sie wszystko w Urzedzie pracy!Ale teraz albo cie wysla do 1 euro job , albomusisz zbierac pieczatki od pracodawcow , ktorzy nie maja dla ciebie pracy.Socjal jest bez ograniczen CZASOWYCH .Ale teraz scigaja
bez przesady... jezeli nie bedzie ktos chcial euro job to nikt na sile nikogo nie wywali tam...normalny czlowiek nie przyjezdza extra na socjal, tylko potrzebuje tej wlasnie pomocy z panstwa zeby sie usamodzielnic, znalesc prace itd...jezeli od samego pocztaku bedziesz mowila w AA co chchesz.. to w tym kierunku beda cie kierowac...no chyba ze powiesz ze nie wiesz co chcesz w przszlosci robic, jaka praca cie iteresuje.. noto wtedy euro job wiadomo murowany...a co do pieczatek to pierwsze slysze, nie wiem gdzie cos takiego praktyykuja i dla kogo:) najlepiej nie sluchaj innych tylko sie sam/a przekonaj jak jest... nie jest zle jezeli bedziesz sam/a wiedzial/a czego oczekujesz po przyjezdzie do niemiec... pozdr
Pieczatki sie zbiera!! i to w NRW albo cie wysla na 1 euro job albo do ZeitFirma! Dzis urzednicy maja placone premie od ilosci ludzi , ktorych do pracy wysla:i malo ich interesuje czy jestes magister czy nie wazne ze cie nie ma w kartotece!

tschuchowski.......................
hmm?? pieczatki?? no nie wiem... a wogole to co to jeszcze za podzial na NRW !!!!!!!!!! nie ma juz czegos takiego... :)
jest np. w Bylem NRD ludzie dostawali do niedawna mniej bEzrobotneg , na Bayerach ci co sie staraja o status uchodzcy politycznego z takich krajow jak irak , syria i z afryki to dostaja zamiast pieniedzy jak to jest w NRW tylko bony zywnosciowe i okolo 30 euro gotowki na miesiac!Wiec nie wszedzie jest tak samo!
Temat przeniesiony do archwium.