kto wybiera sie do Monachium na studia w 2006?

Temat przeniesiony do archwium.
zastanawiam sie jak duzo osob przegladajacych to forum ..zamierza zlozyc papiery na uniwerki w monachium?moze sie jakos zjednoczymy? i razniej i moze naet troszke prosciej nam bedzie ...

pozdrawiam
Gdzie masz zamiar skladac papiery i na jaki kierunek? (z jakiego miasta jestes??)
jestem z olsztyna, a paipierki beda skladane na BWL na ludwig-maximilians-uni oraz na ten sam kierunek na technische uni ...oczywiscie jest tez kilka kierunkow "zapasowych"
No prosze..tez jestem z Olsztyna, do tego na 2 semestrze BWL wlasnie na LMU :)
widze ze nie jestem sam, tez sie wybieram na LMU, na BWL albo VWL. BTW z tego co sie orientuje to nie mozna skladac jednoczesnie papierow na TUM i LMU, ale moge sie mylic. PZDR
jakby chcia ktosl ze mna pogadac na wyzej wymieniony temat i nie tylko, to zapraszam, moj nr gg to: 4219969
wow Katerima.....super.... ciezko bylo sie dostac?wysoka musialas mies srednia aby sie dostac?

ja juz za kilka tygodni lece do monachium na univerek dowiediec sie czegos wiecej bo narazie klikla tematow to dla mnie calkiem ciemna magia...

zastanawiam sie tez czy lepiej zdawaz ZOP tu w OL czy poczekac i zdac ten egzamin jezykowy przygotowany przez uczelnie? moze moglabys mi cos poradzic?

gdybys mila ochote to moglabys odezwacs ie do mnie na e-mail [email]

jejku.... ja to juz konkretnie nie moge doczekac sie tego monachium....w sumie to tam sie wychowalam..... i zawsze wiedzialam ze chce tam mieszkac... jestem aktualnie w trakcie rozgladania sie za jakims mieszkankiem...bo do mamy wolalabyms ie nie wprowadzac... moze ktos moze polecic mi jakies strony www wlasnie w zwiazku z mieszkaniami w monachium?

pozdrawiam
bede w monachium na poczatku lutego to ...to napewno to sprawdze..... troszke szkoda by bylo... moi znajomi z monachium mowia ze obcokrajowcom latwiej jest sie dostac wlansie na Technische uni bo jest tam wieksza pula miejsc przeznaczona dla obcokrajowcow.... no i wymagania nie sa tak wusokie jak na LMU bo srednia w przeliczeniu na niemieckie standardy wyglada tak ze...przy ostatniej rekrutacjii dostawali sie ludze z 1.6 do 2.6 choc tu pojawia sie problem....tego typu ze ja osobiscie nie bardzo orientuje sie jak oni przeliczaja nasze polskei wyniki na te niemieckie odpowiedniki....moze ktos wie?

odezwe sie do Ciebie jak tylko znajde wolna chwilke....bo teraz to mam tyle pracy na glowie ze ho ho ho ;)

pozdrawiam
Ja skladalam papiery na SS 05 i byl to pierwszy semestr w ktorym miejsca przyznawano bezposrednio przez LMU a nie przez ZVS i ostatni z mozliwoscia wyboru Diplom-Studiengang ( teraz mozliwy jest tylko Bachelor) oraz z tego co mi wiadomo bez egzaminu wstepnego( obecnie uleglo to zmianie). Jedynym kryterium byly oceny na swiadectwie maturalnym ( o dziwo nie wzieli mi pod uwage ocen z matury). Osobiscie mialam srednia 5,00 co zostalo przeliczone w Zeugnisanerkennungsstelle na 1,7 ( koledze z taka sama srednia ktory ubiegal sie o miejsce na LMU semestr wczesniej przeliczono na 2,00 wiec nie wiem jak tu znalezc zasade, ale urzednicy niemieccy sami jak widac tego nie wiedza).
Poznalam Niemcow ktorzy z 2,5 tez sie dostali. O ile wiem to teraz uniwersytet sam wszystko przelicza i niepotrzebne jest juz zaswiadczenie z Zeugnisanerkennungsstelle ale lepiej sie osobiscie upewnic.
Tak poza tym to trzeba uzbroic sie w cierpliwosc przy skladaniu tych papierow bo zawsze okazuje sie ze brakuje jakiegos swistka.

Sprawy jezykowe wygladaly u mnie tak, ze w Polsce bylam na poziomie wlasciwie podstawowym. Niemieckiego nigdy nie uczylam sie ani intensywnie ani z pasja poniewaz bylam zawsze przekonana ze bede studiowac we Wloszech i caly czas poswiecalam nauce wloskiego. Ostatecznie wyladowalam jednak w Monachium. W lipcu zaczelam intensywny 8-tygodniowy kurs w prywatnej szkole i po 2-miesiecznej przerwie znow 8-tygodniowy kurs przy uniwersytecie ( oba prowadzone rewelacyjnie! ) i w grudniu pisalam DSH. Nigdy nie widzialam jak wyglada ZOP ale z tego co slyszalam od innych ( przede wszystkim od mojego nauczyciela niemieckiego z Monachium) jest on trudniejszy od DSH tak wiec radzilabym Ci przygotowywac sie pod katem wlasnie DSH.

Co do mieszkan to mozesz sprobowac znalezc cos przez www.muenchen.opusforum.de w Immobilien albo przez forum na www.studenci.de

Jesli interesuje Cie cos wiecej to moj nr [gg]

Pozdrawiam wszystkich ktorzy wybieraja sie na studia do Monachium :)
(Ps. Katerima i Kathyy to ta sama osoba=)
Ja też w tym roku wybieram się na LMU. Czy dobrze zrozumiałam i naprawdę nie brali ci pod uwagę żadnych ocen z matury??? Nie wiesz może czy na rok 2006/2007 będzie podobnie?? Czyli brali jedynie oceny ze świadectwa końcowego? Proszę odpisz to b. ważne dla mnie!!
je tez zamierzam studiowac w Monachium tyle ze mam jakoby 2 problemy: 1-bede po licencjacie z angielskiego i tam chcialabym zrobic magisterke 2-niemieckiego nie znam i musialabym studiowac tam gdzie jezykiem wykladowym jest angielski, CZY TO JEST MOZLIWE? Prosze o informacje!
czy ktos moze mi podac jakies adresy www z wykazem uczelni w Monachium?
http://www.tum.de/jshpchooser.tupl

http://www.uni-muenchen.de/

http://www.fh-muenchen.de/home/fhm/d_welcome.pcms
isabell52-dziękuję:)
Nie policzyli mi ocen z matury, co tez mnie zaskoczylo i nie wiem czy byl to przypadek czy regula. Niestety jesli chodzi o obecna sytuacje i kryteria przyjmowania - nie wiem jak to wyglada.

Pozdrawiam i zycze powodzenia!
www.studenci.de
hallo,
ja studiuje na uni w nurnberg-anglistik, politische wiss i wirtschaftswiss, ale chce sie przeniesc na lmu na vwl.mam
pytanie czy ktos z was tez sie czai na vwl?czy zdawaliscie SAT test?mam tez kilka pytan do ludzi ktorzy studiuja bwl albo anglistik-amerikanistik,soziologie,rechtswiss(prosze o kontakt na icq)

grüessli
a jakby ktos chcial podzielic sie doswiadzeniami albo uslyszec moje ze studiowania w reichu, to proponuje pochatowac na icq: 3[tel]
Cześć, kończę studia licencjackie za dwa miesiące i wybieram się do Monachium, najpierw myślę o szkole językowej tam, potem chciałbym jak najszybciej rozpocząć studia magisterskie.
odezwij się proszę.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Studia językowe