Ja skladalam papiery na SS 05 i byl to pierwszy semestr w ktorym miejsca przyznawano bezposrednio przez LMU a nie przez ZVS i ostatni z mozliwoscia wyboru Diplom-Studiengang ( teraz mozliwy jest tylko Bachelor) oraz z tego co mi wiadomo bez egzaminu wstepnego( obecnie uleglo to zmianie). Jedynym kryterium byly oceny na swiadectwie maturalnym ( o dziwo nie wzieli mi pod uwage ocen z matury). Osobiscie mialam srednia 5,00 co zostalo przeliczone w Zeugnisanerkennungsstelle na 1,7 ( koledze z taka sama srednia ktory ubiegal sie o miejsce na LMU semestr wczesniej przeliczono na 2,00 wiec nie wiem jak tu znalezc zasade, ale urzednicy niemieccy sami jak widac tego nie wiedza).
Poznalam Niemcow ktorzy z 2,5 tez sie dostali. O ile wiem to teraz uniwersytet sam wszystko przelicza i niepotrzebne jest juz zaswiadczenie z Zeugnisanerkennungsstelle ale lepiej sie osobiscie upewnic.
Tak poza tym to trzeba uzbroic sie w cierpliwosc przy skladaniu tych papierow bo zawsze okazuje sie ze brakuje jakiegos swistka.
Sprawy jezykowe wygladaly u mnie tak, ze w Polsce bylam na poziomie wlasciwie podstawowym. Niemieckiego nigdy nie uczylam sie ani intensywnie ani z pasja poniewaz bylam zawsze przekonana ze bede studiowac we Wloszech i caly czas poswiecalam nauce wloskiego. Ostatecznie wyladowalam jednak w Monachium. W lipcu zaczelam intensywny 8-tygodniowy kurs w prywatnej szkole i po 2-miesiecznej przerwie znow 8-tygodniowy kurs przy uniwersytecie ( oba prowadzone rewelacyjnie! ) i w grudniu pisalam DSH. Nigdy nie widzialam jak wyglada ZOP ale z tego co slyszalam od innych ( przede wszystkim od mojego nauczyciela niemieckiego z Monachium) jest on trudniejszy od DSH tak wiec radzilabym Ci przygotowywac sie pod katem wlasnie DSH.
Co do mieszkan to mozesz sprobowac znalezc cos przez www.muenchen.opusforum.de w Immobilien albo przez forum na www.studenci.de
Jesli interesuje Cie cos wiecej to moj nr [gg]
Pozdrawiam wszystkich ktorzy wybieraja sie na studia do Monachium :)
(Ps. Katerima i Kathyy to ta sama osoba=)