Obywatelstwo niemieckie po matce

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
3 lata temu wraz z moim młodszym bratem i kuzynostwem złożyliśmy wnioski o potwierdzenie i nadanie obywatelstwa niemieckiego po moim dziadku-ojcu mamy.Po 6 m-cach wszyscy z rodziny ze strony mamy otrzymali łącznie z moim bratem, jednak mnie jedynemu nie przyznano,ponieważ jestem osobą urodzoną przed 1975r a wtym wypadku przechodzi jedynie po lini męskiej.W takiej sytuacji czuję się pokrzywdzony, czy ja jestem z innej gliny niż mój brat? Ten przepis jest chory i poróżnia bliskie sobie osoby, tylko dlatego że urodziłem się za wcześnie albo ktoś głupi sobie tak wymyślił.
Minęłły 3 lata,może się coś zmieniło w tej sprawie,może zmieniony został ten idiotyczny przepis, a może jest jakiś inny sposób?

Chodzi o to, że pracuję w Niemczech ale bez obywatelstwa mogę być tam najdłużej 3-4 m-ce, a niemiecki pracodawca chciałby mnie tam na stałę i dałby stałe zatródnienie również żonie,więc chciałbym zabrać rodzinę, zamieszkać tam i dokończyć studia już w Niemczech, jednak brak papierów mi nie pozwala.
Może ktoś zna inne rozwiązanie?
Pozdrawiam
Dariusz Mila
a na jaki przepis sie powolano, odrzucajac twoja prosbe? Podaj prosze paragraf
moze zaloz firme w niemczech...? wiekszosc Polakow tak robi, by pracowac legalnie..
Przeciez, zeby dokonczyc studia w Niemczech nie potrzebujesz obywatelstwa niemieckiego! A tak w ogole, to dziwi i smuci mnie, ze Polacy nadal zabiegaja o niemieckie paszporty. Chodzi wam tylko o korzysci?! Warum?
zeby miec lepsze zycie??? darum!
Isabell52, nie wiem który to paragraf, poprostu odmówiono mi uznania obywatelstwa i powiedzieli mi że dla osób urodzonych przed 1975 rokiem nie wystarcza że matka była Niemką, ojciec muiałby posiadać takie.
W Ausländeramt maja taka ladna, gruba ksiege, w ktorej dokladnie jest okreslone, w jakich latach przejmuje sie obywatelstwo po matce a w jakich po ojcu. burokracja na ktora nie ma rady
mam pytanie które mozna podciagnac pod ten temat: mój ojciec ma podwójne obywatelstwo, wiem że jako dziecko miałam niemiecki paszport ( choć zawsze mieszkałam w Polsce), ale uległ on przedawnieniu i gdzieś sie zapodział. Teraz po skończeniu 18 zastanawiam sie nad wyrobieniem sobie dowodu i paszportu.Czy mogę to zrobic będąc w Polsce czy musze jechać do Niemiec? Jeśli tak to gdzie powinnam się zgłosic i jakie dokumenty ewentualnie przedstawic? Tamtego paszportu nie mam, więc czy oni prowadzą moze jakis rejestr na który mozna sie powołać?
hejka,przykro mi ale w bliskiej przyslosci obywat niem nie dostaniesz.Ale jezeli Ty juz w pracujesz,to nie rozumiem jaki masz problem.Przeciez wraz z pozwoleniem na prace masz pozwolenie na pobyt,a tym samym Twoja rodzina.Szukasz mieszkania,sciagasz rodzine,wszystkich rejestrujesz gdzie sie da i sprawa zalatwiona,a po paru latach jak nadal bedziesz tak chcial byc niemcem,skladasz o Einburgerung.
Pozdro
witam mam pewnie pytanie...czy jezeli bede meic paszport niemiecki... wychodzac za maz...moj maz dzieki mnie tez bedzie mial obywatelstwo niemieckie???
Jesli otrzymasz lub potwierdzisz (roznica jest znaczna)obywatelstwo Niemieckie Twoj maz nie bedzie mial prawa z tego tytulu otrzymac rowniez obywatelstwa. Jesli mialabys obywatelstwo i wyjechala do De , tam mieszkala wraz z mezem to maz uzyskalby obywatelstwo po okolo 5 latach.
wszystko na temat prawnych aspektow zycia w Niemczech:
- niemieckie obywatelstwo,
- osiedlenie w Niemczech,
- pomoc jezykowa w osiedleniu sie,
- zasady pomocy socjalnej,
- sposoby na sensowne oszczedzanie,
- oferty pracy,
- wypelnianie drukow i urzedowych formularzy...
czyli wszystko o zyciu w Niemczech...

na www.sozpol.eu

zapraszamy
Po 5 latach uzyska obywatelstwo czy pobyt staly?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa