Witam,
3 lata temu wraz z moim młodszym bratem i kuzynostwem złożyliśmy wnioski o potwierdzenie i nadanie obywatelstwa niemieckiego po moim dziadku-ojcu mamy.Po 6 m-cach wszyscy z rodziny ze strony mamy otrzymali łącznie z moim bratem, jednak mnie jedynemu nie przyznano,ponieważ jestem osobą urodzoną przed 1975r a wtym wypadku przechodzi jedynie po lini męskiej.W takiej sytuacji czuję się pokrzywdzony, czy ja jestem z innej gliny niż mój brat? Ten przepis jest chory i poróżnia bliskie sobie osoby, tylko dlatego że urodziłem się za wcześnie albo ktoś głupi sobie tak wymyślił.
Minęłły 3 lata,może się coś zmieniło w tej sprawie,może zmieniony został ten idiotyczny przepis, a może jest jakiś inny sposób?
Chodzi o to, że pracuję w Niemczech ale bez obywatelstwa mogę być tam najdłużej 3-4 m-ce, a niemiecki pracodawca chciałby mnie tam na stałę i dałby stałe zatródnienie również żonie,więc chciałbym zabrać rodzinę, zamieszkać tam i dokończyć studia już w Niemczech, jednak brak papierów mi nie pozwala.
Może ktoś zna inne rozwiązanie?
Pozdrawiam
Dariusz Mila