UBEZPIECZENIE

Temat przeniesiony do archwium.
Hallo alle!
Mam pytanie odnosnie ubezpieczenia w Niemczech. Wkrotce wychodze za maz za Niemca,mamy zamiar mieszkac w Niemczech. Nie wiem czy jest mozliwosc ubezpieczenia zdrowotnego wspolnie z mezem, jedna z Krankenkasse odpisala nam, ze dla wspolmalzonkow cudzoziemcow nie jest to mozliwe,a ja nie znalazlam tego nigdzie w zadnych przepisach :-S
Nie chcialabym miec polskiego ubezpieczenia,bo musialabym sie zarejestrwac w Polsce jako bezrobotna i jezdzic co miesiac podpisywac papierek :S W Polsce mam prace,ale nie wiem jak to bedzie dalej,bo wkrotce bede musiala z niej zrezygnowac. Jak najkorzystniej ubezpieczyc sie w Niemczech?
Jezeli ktos ma podobne doswiadczenia, to chetnie nawiaze kontakt!!!!!
email: [email]
Czy twoj przyszly maz juz mieszka w Niemczech i jest tutaj ubezpieczony? Jesli tak, to nie powinno byc problemu z twoim ubezpieczeniem, chociaz to tez moze zalezec od kasy chorych. Podstawa jest wedlug mnie, ze nalezy miec zameldowanie w Niemczech, zeby byly podstawy do ubezpieczenia. Pozdrowienia.
Moj narzeczony jest ubezpieczony i ma zameldowanie w Niemczech. Wyglada na to ze to zalezy od Krankenkasse?
Dzieki za szybka odpowiedz!
Moj maz jest Polakiem , ale mieszka w niemczech od 15lat i ma obywtelstwo niemieckie , jest tu zameldowany i pracuje jak kazdy inny Niemiec . Po slubie nie mielismy problemow z moim ubezpieczeniem tutaj , tzn. jestesmy razem ubezpieczeni w tej samej kasie chorych. To dziwne , ale wydaje mi sie ze tak powinno byc tez w Twoim przypadku (tym bardziej ze Twoj narzeczony pracuje i jest ubezpieczony).
Zycze powodzenia !Kasia.
Czytalam ze rocznie okolo 5 tys. Polakow zeni sie/wychodzi za maz za Niemcow, wiec wiem ze nie jestem sama z podobnymi problemami. Mimo to nie moge znalezc szczegolowych informacji dot. ubezpieczenia. Juz druga Krankenkasse odpisuje mi cos innego. W jakiej kasie chorych moglby sie ubezpieczyc moj maz, zeby jego ubezpieczenie objelo tez mnie? Teraz jest w jednej z mniejszych,regionalnej Krankenkasse.
Czy jest na forum jakas Polka, ktora w najblizszym czasie wychodzi za maz?
Meldet Euch! :)
tu poczytaj

http://www.die-gesundheitsreform.de/glossar/familienversicherung.html
po zawarciu malzenstwa nie ma z tym zadnych problemow. Ubezpieczenie dostajesz wlasciwie automatycznie. Przed slubem raczej mnie nie dziwi, ze dostajecie odmowy. Nie mozna dostac ubezpieczenia przy osobie, ktora nazywa sie narzeczonym. Zacznij to zalatwiwc po slubie.
pozdrawiam
No to po sprawie, bo raczej watpie zeby nasze dochody byly tak male. Dzieki!
Tak, jest na forum Polka, ktora w najblizszym czasie wychodzi za maz za Polaka z niemieckim obywatelstwem mieszkajacego od mniej wiecej 15 lat w Niemczech ;) to ja ;)
No super! pozdr. A mozna wiedziec gdzie bedziecie mieszkac?
Hallo!

Jesli jeszcze problemu ubezpieczenia nie rozwiazalas to daj znac. Pracuje z moim Teamem jako doradca inwestycyjny, mamy dostep do wszystkich produktow niemieckich i na pewno bysmy Ci optymalnie doradzili. Mieszkam w Bremen.

moj email: [email] [gg] , tel. [tel]

Pozdrawiam

Michal
ja jeste, osona ktora nie jest zona mojego partnera ani nie jest ojcem mojego dziecka i kiedy zadzwonilismy do ubezpieczlni jego nie bylo problemu zy ubezpieczyc nas do niego tylko musimy zaplacic 116 euro ale to tansze normalnie placi sie najmniej 150 na osobe.pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.