sommer au-pair a kurs

Temat przeniesiony do archwium.
czy jak wyjadę jako au-pair na wakacje, czy będe miał mozliwośc uczestniczneia w kursach, czy zazwyczaj w wakacje takich kursów sie nie organizuje?wlasciwie to chodiz mi o kurs tematyczny-biznes, ekonomia:)...jak byłem kiedyś to pamiętam, że od połowy września zacząłem chodzić na kurs(ale ten zwykly)...a może Wy cos wiecie na ten temat?
Witaj!! Ja bylam 2 razy jako aupair w czasie wakacji (maks 3 mies) i wowczas rodzina nie jest zobowaizana do oplacania kursu jezyka. (inna sprawa-bylam juz germanistka i taki kurs niewiele by mi dal) Mysle jednak, ze mozesz zagadnac, ale tematyka ktora Cie interesuje nie podlega pod nauke samego jezyka, wiec rodzina moze uznac ze tym bardziej nie lezy w zakresie obowiazkow rodziny goszczacej pokrycie jej kosztow.Mysle ze nie bedzie zadego problemu, zebys sam oplacal sobie taki kurs i na niego chodzil.
Acha, nie wiem czy kursy w ogole odbywaja sie w lecie ;-), chociaz w duzych mistach..kto wie
Np. w Monachium, można było w ubiegłym roku w ciągu wakacji zaliczyć w Münchner Volkshochschule dwa kursy, każdy trwał 4 tygodnie (5razy w tygodniu po 4 godz. tj. po 45min). Pierwszy kurs był w lipcu (3 tyg. lip.+ tyg. sier.), a drugi kurs trwał następne cztery tygonie (czyli dwa miesiące bez przerwy). Na pewno były kursy na poziomie Oberstufe, kursy przygotowujące do egzaminów ZOP czy KSD, ale nie pamiętam czy akurat o tematyce ekonomi. Myślę, że o dokładny plan zajęć wakacyjnych należy dopytywać się bezpośrednio w szkołach, np. http://www.mvhs.de/
Życzę powodzenia w poszukiwaniach.
_Szeherezada_ znasz może jakieś dobre agencje sommer au-pair ???

z góry dzięki za pomoc ps. możesz podać swojego meila:

to jest mój :) [email]
ile kosztowal taki kurs w monachium? Z wiekszosci agencji aupair nie mozna wyjechac na dwa miesiace a mnie interesuje tylko taki wyjazd. Znacie moze jakies agencje, ktore to umozliwiaja? Bylabym wdzieczna:)
Kurs kosztował ok. 200 Euro.
Na pewno są organizowane wyjazdy 3 miesięczne, niestety nie znam żadnych adresów agencji aupair.
do krisman
hej polecam strone http://www.aupair-world.net sama mam tamn profil bo tez sie wybieram po skonczeniu studiow na rok do niemeic...w zasadzie koresponduje juz z kilkoma rodzinami i jedna jestem dosc zainteresowana...strone polecily mi koleznaki co juz sa w niemczech i pracuja jako au pair wiec jest sprawdzona...malo tego wiekszosc rodzin ktore tam maja swoje profile chetnie oplaci ci taki kurs...w koncu to rowniez w ich interesie zebys mowil jak najlepiej
zycze powodzenia
a a wrazie pytan to moj nr [gg]
pozdrawiam
a moim zdaniem chlopak nie pasuje do takiej pracy jako au-pair :]
to zalezy jakie kto ma predyspozycje:P
poniekad masz racje ;)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa