rozliczenie podatkowe w Niemczech

Temat przeniesiony do archwium.
jezeli ktos wie to prosze niech mi powie do kiedy nalezy rozliczyc sie podatkowo w Niemczech slyszalam ,ze do wrzesnia ale nie jestem pewna?
I jeszcze jedno czy jest jakas mozliwosc przesuniecia rozliczenia na nastepny rok?Prosze o odpowiedz i dziekuje bardzo:)
Hmm , rozliczyc się musisz w tym roku ... niestety tak juz jest . Ale mozesz napisac pismo o przesunięcie spłat podatku na następny rok. Nie wiem czy uwzględnią . bo ja się rozliczyłem od ręki . Ale z tego co wiem niemcy tak robią ... w końcu działamy na takich samch prawach ... chyba :-) Jak zakładałas firmę napewno dostałas papierek do wypełnienia w jakim okresie się chcesz rozliczac ... mozliwosci były 3 . Co 3 miesiące ... 6 ... lub raz w roku . Pozdrawiam
Ale ja nie mam firmy ,chodzi mi o to do kiedy nalezy sie rozliczyc z Urzedem Skarbowym w Niemczech?To jest rozliczenie od osob fizycznych (w Polsce tzw. PIT)
Die gesetzliche Frist zur Abgabe der Einkommensteuererklärung bei Pflichtveranlagung ist der 31.05. des folgenden Jahres ( § 149 Abs. 2 S. 1 AO i.V.m. § 25 EStG ). Für die Einkommensteuererklärung 2005 also der 31.5.2006.
Diese Frist kann jedoch auf Antrag verlängert werden. Wenn Sie steuerlich beraten sind, gilt eine antragsfreie, allgemeine Fristverlängerung bis zum 30.09. des Folgejahres. Ohne steuerliche Beratung gelten keine allgemeinen Fristverlängerungen. Aber auch hier ist bei entsprechender Begründung eine Verlängerung der Abgabefrist über den 31.05. hinaus möglich.

»

Pomoc językowa