Należy mi się socjal????

Temat przeniesiony do archwium.
Witam w tym roku wyjeżdzam do Berlina. Musze tam konczyc szkole srednia. Jade sama nie mam pochodzenia nic ..zadnych niemieckich papierów. Na wlasna reke bede tez szukac mieszkania.Czy mam prawo jako osoba bezrobotna alle uczaca sie starac sie o jakikolwiek socjal?Prosze niech mi ktos pomoze to bardzo wazne.Z gory dziekuje;-)
Helft mich ,bitte!!!!
"Jade sama nie mam pochodzenia nic ..zadnych niemieckich papierów." ???

Aufenthaltserlaubnis?
Pozwolenie na pobyt tez bede musiala zalatwic. Ale z tegoi co wiem jezeli sie dostane do jakiejs szkoly to nie powinno byc z tym problemu. Tak mi powiedzial kolezanka.
Dann lautet die Antwort: Nein, Du hast keinen Anspruch auf "Sozialhilfe".

http://de.wikipedia.org/wiki/Grundsicherung
http://www.berlin.de/sengsv/auslb/publikationen/willkommen.html
http://www.berlin.de/imperia/md/content/sengsv/intmig/doku/welcome_pkg/willkommen_in_berlin_pl_web.pdf
19.1 Prawo do pobytu
1 a) Prawo do pobytu dla nieuprzywilejowanych
Cel pobytu
Mogą Państwo otrzymać prawo pobytu z różnych powodów:
a) na okres kształcenia, studia lub kurs językowy,

Ogólne podstawy prawa do pobytu
Aby w ogóle uzyskać prawo do pobytu, muszą Państwo z reguły spełniać następujące
warunki:

b) muszą Państwo mieć zapewnione utrzymanie: to znaczy, muszą Państwo sami
pokrywać koszty utrzymania i ubezpieczenia zdrowotnego, bez konieczności
korzystania ze środków publicznych;

1b
Jednakże niepracujący obywatele unijni, emeryci i studenci mają prawo do przyjazdu i
pobytu tylko wówczas, gdy posiadają odpowiednie ubezpieczenie zdrowotne i są w stanie
samodzielnie zapewnić sobie utrzymanie.
Aha czyli teraz juz rozumiem. Pytam bo poprostu nie wiem takich rzeczy.
Co do pozwolenia na pobyt dostaje je na okreslony czas a co jak skoncze szkole? Pozwolenie na pobyt mi wygasnie i co bede musiala zrobic zeby dalej legalnie przebywac na terenie Niemiec?
Odpowiednie ubezpieczenie zdrowotne to znaczy jakie?
1. Der Aufenthalt wird nur für die Zeit des Schulbesuchs gestattet.

2. „Pozwolenie na pobyt mi wygasnie i co bede musiala zrobic zeby dalej legalnie przebywac na terenie Niemiec?”

Schwierig. Eigentlich zunehmend schwerer. Einfachste Möglichkeit: Heirate einen Partner mit deutschem Paß…

Versicherung?

http://ambasadaniemiec.pl/www/kontakt_pl.php
Na ja.......No bedzie strasznie ciezko.A Mokotow powiedz mi teraz zapytam z innej beczki.Czy orientujesz sie czy jakies rodziny nie sa chetne na przyjecie obcokrajowca pod swoj dach w zamian za sprzatanie czy opieke nad dzieckiem czy osoba starsza? Cos takiego jak au-pair?Z tym ze ja nie moge zostac au-pair bo nie mam skonczonej szkoly sredniej.A to jest warunek -przynajmniej w agencjach.Jakbys mial jakas wiedze na ten temat lub jakies linki to napisz mi prosze.Aha nur in Berlin.
Keine Ahnung. Gibt's bestimmt. Doch wie finden? Offiziell geht's nicht. Und schwarz? Nicht ganz ungefährlich...
moze bys jednak poczekaja z tym wyjazdem do matury? czemu Ci sie tak spieszy?
zanim ja zdam mature to jeszcze pare lat. Musialam z pewnych wzgledow przerwac nauke w liceum i jestem teraz 2 lata do tylu i musze sie zapisac do szkoly ,,od nowa,, I chcialam sie uczyc w niemieckiej szkole dlatego mi tak na tym zalezy.
no to lipa.

z tymi Niemcami to taki troche teges pomysl. Wiesz, mam kolezanke, ktora zna swietnei niemiecki, chodzila tam do podstawowki, przyjechala potem do Polski. Niedawno chciala wrocic do niemiec (2 lata temu), ale nie wrocila bo chcieli ja cofnac do 10 klasy (chciala isc do 11) bo nie miala Mittelstufeabschluss.

Takze zastanow sie dobrze. Bo zapewne najpierw musialabys tam byc rok przygotowawczo, bez ocen, zebys sie nauczyla jezyka. Potem wystartowalabys pewnei normalnie w oberstufe od 11 klasy, a matura jest w 13 klasie, wiec zastanow sie dobrze
Naja, leider muß ich auch sagen: Überlege es Dir noch einmal. Klar, kich kenne Deine Situation nicht. Doch: Ein leichtes Pflaster ist Berlin bestimmt nicht! Berlin gehört zu den teuersten Städten Deutschlands. Du brauchst im Monat (außer einer eventuellen Miete) bestimmt 300,- Euro pro Monat (das ist glaube ich das Minimum, Fahrkarte, Essen und ein bißchen Freude).

Der deutsche Staat hilft Dir dabei nicht (warum soll er auch...). Es wird ein hartes Brot.

But, by the way - Deine Geschichte würde mich schon interessieren. Klingt alles sehr ungewöhnlich - deshalb bin ich neugierig. Wenn Du möchtest - [email]
300 to jesli bedzie mieszkac u kogos i ten ktos bedzie ja zywic.

tak normalnie na samodzielna egzystencje to 700 euro jest takie minimalne minimum
Temat przeniesiony do archwium.