studia w polsce - mieszkanie w niemczech?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam serdecznie. mam nadzieję że ktoś odpowie na moje pytanie i pomoże rozwiać wątpliwości:) Otóż zacznę od tego iz mam 20 lat i studiuje w polsce, posiadam obywatelstwo niemiecki. Niedawno słyszałem od kolegi iż istnieje możliwość pobierania stypendium dla studentów (z niemiec) pod warunkiem zameldowania na terenie niemiec? Czy ktoś z Was orientuje się czy przyznawane jest takie stypendium? Kolejne pytanie - Jeśli znalazł bym mieszkanie w niemczech i studiował bym w polsce czy państwo (niemcy) przyznali by mi jakies zapomogi (hilfe lub cos w tym stylu) na opłaty czynszu , czy musiał bym sam pokrywać wszystkie opłaty? Na razie tyle :) Pozdrawiam
witam ponownie, widze ze jeszcze brak odpowiedzi, mam nadzieję ze ktos bedzie wstanie mi pomoc i wyjaśnic moje pytanie
jestem w tej samej sytuacji. ja dopiero w tym roku wybieram sie w polsce na studia. w niemczej nie dadza ci zadnej zapomogi na mieszkanie, ich to nie interesuje. ja tez musialam z mieszkania zrezygnowac. wazne, ze jestes u kogos zameldowany.