praca dla inżyniera w Niemczech?

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć
Czy może mi ktos powiedzieć jak wygląda sytuacjia na rynku pracy w Niemczech dla inżynirów? Czy mam realne szanse coś znaleźć?
Skończyłam Politechnike Warszawską, Inżynierię produkcji. Znam biegle angielski, troche francuski i niestety kiepsko niemiecki :-( Mam 2 lata doświadczenia w pracy. Nie mam wysokich wymagań co do pensji, jestem zainteresowana również jakimś starzem...
tutaj nie ma dla ciebie pracy. zostan buraku w swojej wsi.
nienawidze was buraki. siedzcie w tym swoim syfie, ktory tam w tej waszej pseudokatolickiej polsce macie. buraki jestescie niewychowane, dzikusy, czarnuchy Europy. wiocha od was smierdzi, sloma z buciorow wystaje, na czyms co nazywacie drogami, kupa zlomu z Niemiec jezdzi. prawo jazdy wiekszosc z was na loterii chyba wygrala, albo raczej dobrze 'posmarowala', zeby je dostac. jednyne co portaficie na tych dziurach, to gaz wciskac do dechy, migac swiatlami i trabic jak wam sie nie uda waszym zlomem normalego auta wyprzedzic. przepisow nie przestrzegacie, 70km/h znaczy u was conajmniej 140km/h. te wasze czarne punkty i przydrozne krzyze, powciskane w ziemie, przez rodziny idiotow, ktorzy na tych miejscach za szybko jechali. nie umiecie zachowac bezpiecznego odstepu, wyprzedzacie najczesciej w miejscach niewidocznych, nie respektujecie zadnych znakow, wiekszosc z was pewnie nie wie, dlaczego czasem na drodze jest linia ciagla, a czasem przerywana i co one oznaczaja. wszedzie syf, kazde miasto, czy wiocha wyglada jakby przez nie huragan przeszedl, mieszkacie w chalupach poniemieckich, o ktore nawet nie umiecie zadbac, wali wam sie tynk na glowe, ale gnijecie w nich nadal i narzekacie tylko na innych, wy jestescie za to doskonali. jak sie do polski jedzie, trzeba prowiant ze soba zabrac, bo w waszych sklepach sprzedajecie nieprawidolowo przechowywane, odmrozone piec razy produkty, nie odwazylbym sie kupic w polsce miesa czy loda. po wizycie w polskiej restauracji jedyne wspomnienie to rozwolnienie po niezwiezym miesie albo rybie. polak=biedak, bo jest glupi a do tego ma wielka morde. za komuny przynajmniej ktos trzymal bata nad wami, teraz zdziczeliscie w tym waszym buszowskim kapitalizmie. lizcie dalej dupe waszemu buszmenowi, z kaczorem na czele, idioci. nienawidze was buraki, moja noga wiecej nie postanie w tym burakowie, moje pieniadze wydam lepiej w jakims cywilizwanym kraju.
Czesc,
szanse na rynku pracy dla absolwentow polskich uczelni sa raczej slabe...
(Wiem, bo skonczylam studia w Polsce, ale tutaj musialam ponownie studiowac).
Sytuacja na rynku pracy jest obecnie bardzo napieta, miejsca pracy zostaja "przeniesione do innych krajow" albo zracjonalizowane, dlatego jest ciezko...
Aby sie przekonac, jako jest osobista sytuacja (oceny, praktyki zawodowe, znajomosc programow komputerowych, jezykow) najlepiej napisac podania o prace (np szukajac w www.jobworld.de): wtedy bedziesz miala najlepsze rozeznanie: mozesz zrobic to online: wtedy to praktycznie nic nie kosztuje!!!!
Co masz do stracenia?
Moja rada: Niemcy to nie jest obecnie dobry kraj na emigracje: sytuacja na rynku pracy jest bardzo zla, podatki wysokie, koszty pracy tez, zostaje Ci netto na prawde nie za duzo.
Do tego mieszkania sa tu drogie ...
Jak ktos sie przed laty znalazl dobra prace to zarabia dobrze, ale obecnie duze firmy prawie nie przyjmuja nowych pracownikow...
Z dobrym angielskim moze powinnas sprobowac w Anglii...
W czasach internetu mozna w kazdym kraju szukac pracy online: tak jak juz napisalam to nic nie kosztuje...
Pozdrawiam
ja wstapilam do Wermachtu , grochowka za darmo i plaster na opatrunek jak sie ktos lyzka z aluminium skaleczy podczas jedzenia , wszystkim dyryguje kierowca , tak zwany fufrer
pozdrowienia dla "uzfuizfg" jak sie ozarles ty wstretny typie, to nie zygaj w Polsce, tylko w swoim zasranym codownym raju zwanym niemcami, jesli miales rozwolnienie w Polsce , to polecam dobra polska resteuracje, a nie objadanie smietnikow i wysyspiwiskw smieci w Polsce zwanych w niemczech pommesbuda, jezeli masz problemy z polskimi drogami , to polecam kupic tobie nowe auto , a nie jezdzic starym golfem, za pieniadze z sozialamtu ty glupi penerze!
Cześć
Dziękuję za informację. Sprubuje www.jobworld.de.
Zależy mi akurat na Niemczech a nie np na Anglii dlatego, że mój nażeczony tam pracuje. Niestety on nie zna polskiego, a dla anglojęzycznych osób polski jest bardzo trudny :-).
Pozdrawiam
"uzfuizfg" Jak sie tak wstydzisz Polski to po co piszesz po polsku i się przysnajesz że pochodzisz z "tej wsi buraku"?
Coz, akurat dla inzynierow zaczela sie dobra passa, ale bez znajomosci jezyka to kiepsciutko..poza tym, jak wiesz zapewne, w NImeczech trwa 7 letni okres ochroony, a w zwiazku z tym trzeba sie naprawde dosc mocno pofatygowac zeby cos znalezc. Podobnie jak moi przedmowcy dziwie sie czemu akurat Niemcy a nie np Anglia, Irlandia (skoro jezyk znasz a i warunki placowe lepsze, rynek otwarty).
polaku w niemcach kiedy opanujesz przynajmniej jeden jezyk na poziomie pozwalajacym ci zrozumienie prostego tekstu i wyrazenie wlasnych mysli, moze wtedy skusze sie na dyskusje z toba pajacu
o kurwa ten burak jeszcze żyje !!! wypierdalaj z forum, właścicielu warzywniaka !!!
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa