Witajcie

Temat przeniesiony do archwium.
Chciala bym sie dowiedziec od osob,ktore mialy okazje pracowac w Austri,jaki wyglada zycie codzienne,jaka jest w przyblizeniu mentalnosc austryjakow.Jak traktuja nas,polakow tam pracujacych.Ciekawa jestem,bo prawdopodobnie niedlugo wyjade tam do pracy i prawde mowiac,nie wiem czego mam sie spodziewac.Pracowalam juz we wloszech,ale ten wyjazd bedzie dla mnie zupelna nowoscia,dlatego chcialabym sie na niego przygotowac najlepiej jak moge.Poczawszy od nauki podstawowych zwrotow,bo jestem zupelnie,,zielona,,.
Ludzie,dlaczego nikt nie odpisze?Tak trudno?
Raczej niewiele osób z tego forum pracowało w Austrii ;-)
Ja pamiętam tylko Austriaka, który chwilowo pracował w Polsce. Trochę tłumaczyłam to, co mówi. Miły był ;-) Nic więcej na ten temat nie potrafię powiedzieć :>
mało kto pracował w Austrii bo tam jezdza Polacy tylko na praktyki przymusowe np. Pozdr :)
ps. napisz prosze jak we włoszech wyglada praca i zycie bo mam okazje w te wakacje tam jechac
Ja pracowalam w austrii 2 tygodnie. Ogólnie podobalo mi sie ze wzgledu na to, ze pracowalam z mlodymi ludzmi, z ktorymi mialam dosc dobry kontakt; poza tym ludzie byli dla mnie calkiem zyczliwi, zwlaszcza ze moglismy swobodnie rozmawiac po niemiecku (oni bardzo sie ciesza kiedy obcokrajowcy posluguja sie niemieckim- nawet jesli sa to podstawowe zwroty); minusem moze byc to, ze mowia dialektem - ale wystarczy poprosic i wtedy przerzucaja sie na tzw. "Hochdeutsch" i mozna sie spokojnie dogadac; oczywiscie jesli chodzi o prace to sa bardzo wymagajacy i nie ma mowy o spoznieniach, ale raczej nie maja zadnych uprzedzen; moje wrazenia po powrocie - pozytywne

»

Ogłoszenia