meldunek w niemczech

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 39
poprzednia |
jak zdobyć meldunek w niemczech
zameldowac sie
tak tylko jak to zrobić?
No to musisz isc do tzw .einwohnemeldeamtu i tam pobrac taki zolty papierek melde bestatigung jak go wypelnisz to idesz do urzedu i tam daja ci pieczatke ze jestes zameldowany na 3 miesiace .Jesli chcesz na dluzej idziesz do urzedu spraw cudzoziemcow wypelniasz papiery i dopiero mozesz ubiegac sie o zameldowanie na dluzej niz 3 miesiace .Powodzenia
aha zapomialam nic nie jest oczywiscie platne .Wszystko za darmo .
a czy trzeba podac jakis powod dlaczego chcemy sie meldowac, na przyklad na dluzej niz 3 miesiace? trzeba miec cos udokumentowane np. ze sie pracuje?
ja mam niemieckie obywatelstwo. Tylko nie ma mi kto wynająć mieszkania bo nie mam dochodu w Niemczech- jeszcze jestem w Polsce i znajomi chcieli wynająć nam mieszkanie ale się nie udało. A żeby mieć meldunek to musi się mieć mieszkanie tak??planowaliśmy że na początek pójdziemy na socjal ale bez meldunku nikt nam go nie przyzna. Proszę o jakąś mądrą radę i wytłumaczenie jak to wszystko wygląda może ja tego nie rozumiem.
Zeby miec meldunek, nie trzeba miec wlasnego mieszania,rnwystarczy zameldowac sie u kogos.rnJezeli ta osoba nie ma nic przeciwko temu i jest ona wlascicielem mieszkania lub domu to zadem problem.rnSprawa komplikuje sie , gdy mieszkanie (dom) jest wynajmowane: trzeba tu miec pozwolenie wynajmujacego (inaczej mozliwy jest "Ärger"), czasami mozna tez nie powiadamiac wynajemcy, ale to nie jest calkiem prawidlowe....
innej możliwości nie ma?rnA może znalazłby się ktoś w Koloni kto chciałby nas zameldować(trochę dorobić) Jestesmy finansowo na to przygotowani, a znajomi są na socjalu i nie mają możliwości nas zameldować
podajcie falszywy adres.duzo osob tak robi. a po co sie pchacie do niemczech, jak nawet nie macie sie gdzie zameldowac?polacy mnie zadziwiaja...i martwia..
Dieser Ratschlag: "podajcie falszywy adres" ist nicht gut und kontraproduktiv. Das fällt bei der heutigen Prüfung der Hartz IV Empfänger rasch auf und hat üble Folgen - bis hin zu Nachzahlungs- und Rückerstattungsforderungen, die sich gewaschen haben. Und der, der erwischt wurde, ist "verbrannnt"...
*a po co (dlaczego) się pchacie do Niemiec.
Nie do Niemczech
metro-a ty co taki madrala jestes, ze mnie poprawiasz.
mature chociaz juz napisales?
jestem juz dlugo w niemczech, wiec nie oczekuj, ze
super umiem odmieniac po polsku.zreszta, nie zalezy mi.
jezyk niemiecki,a nie polski jest przyszloscia.
mokotow-nikt nie sprawdza czy rzeczywiscie, ktos kto sie
zameldowal pod danym adresem, rzeczywiscie tam mieszka.
mozna tez w ogole sie nie meldowac.no chyba, ze chodzi o odbieranie
poczty ;)
a poza tym moktot-po co piszesz po niemiekcu na polskim forum?
"moktot" gefällt mir!

Ich schreibe hier auf Deutsch, weil ich Deutscher bin und in Deutschland wohne. Deshalb denke ich, ich weiß auch so manches über die Praktiken der hiesigen "Sozialämter". Wenn Du auch in Deutschland wohnst, dann solltest Du die Diskussionen über die explodierten Kosten von Hatz IV mitbekommen haben. Eine erklärte Maßnahme dagegen ist die verstärkte Kontrolle - insofern hast Du keinen guten Rat gegeben.

Übrigens muß ich mich - glaube ich - nicht rechtfertigen. Und übrigens bin ich auch nicht Deiner Ansicht, was die Zukunft der Sprachen betrifft. Ich halte Polen und seine Sprache für mehr als zukunftsfähig und würde eher das Deutsche in Frage stellen - bedenkt man die Zukunftsfähigkeit der Bevölkerung...
mam paszport niemiecki, wyjeżdżam do kolonii i poszukuje mieszkania,lub pokoju z meldunkiem od 01.06, oraz osoby która ze mna pochodzi po urzędach i pomoże zalatwić wszystkie sprawy związane z socjalem, jeśli jest ktoś kto jest chętny do pomocy niech poda odrazu cenę za pomoc.
powiedział co wiedział
a ja mam zamiar tam jechać po to aby się nauczyć niemieckiego i żeby moje dzieci miały lepszy start w życiu. Bo nie ma co porównywać stopy życiowej w Polsce a w Niemczech. Nie wiem czemu Cię tak bardzo dziwisz- ja mam tam znajomych i mam gdzie się zatrzymać mam tylko problem z meldunkiem. Myślę że jak Twoi rodzice tam jechali też im było ciężko.Pozdrawiam SHEILAY
Tacy ludzie jak ty sheilay mnie rozwalają
To jest forum uwaga cytuje ,,szlifuj swój niemiecki - testy, język, nauka języka niemieckiego" koniec cytatu. Ist bis hier alles klar?
Mieszkasz raptem pare lat w Niemczech. Tacy ludzie mnie dobijają, mówią albo po polsku z psudo-amerykańskim akcentem, albo łamanym niemieckim, przecież to zgroza. Nie masz takiego poczucia że polski ma dla ciebie w jakimś stopniu ważne znaczenie?
Ich wollte mit meiner Korrektur nicht arrogant klingen.
moje rodzice zwiewali w odwrotnym kierunku przed komuchami z teraz polskiej Sprottawy do przydzielonego kraju ...
Mokotow - hast Du es geschrieben? wow! Dein Polnisch ist toll!
Mokotowka... :-)
alles klar :-)
jestes cienki jak siki pajaka, jesli cos cie tak latwo 'rozwala'.rnno i byles niestety arogancki.rnmoze ja mam problemy z pisaniem, ale ty za to z wyrazaniem swoich mysli, skoro nie potrafiles mnie poprawic w sposob, abym nie czula sie urazona.rnpolski nie ma dla mnie zadnego znaczenia. pewnie bede swoje dzieci uczyla polskiego, zeby mogly sie porozumiewac z moja rodzina.ale dla mnie to jezyk bez znaczenia. przyszlosc to j. hiszpanski, rosyjski, etc.no i co w zwiazku z tym, ze nie mowie super po niemiecku?na pewno nie mowie 'lamanie' jak to smiesznie okresliles.najwazniejsze, ze nie jechalam do jakiegos miasta, gdzie nie mialam gdzie sie zameldowac i nie musze sie starac o social. wlasnie przez takich ludzi polacy maja niska opinie w niemczech.a od moich literowek sie...zdalam mature z polskiego na 5,5 i w wieku 13lat wygralam wojewodzki konkurs ortograficzny. a to ze w necie nie zwracam uwagi na swoje bledy....
czy będziesz uczyła swoje dzieci polskiego żeby mogły rozmawiać z twoją rodziną w Polsce, fajnie :-).
Znam przypadek że rodzicą nie zależy, ale jest smutne jak babcia nie może porozmawiać z wnuczką...
jasne, ze tak. chociaz polski to nieprzydatny jezyk, to jednak korzenie sa wazne, nie? :)
jak miałem 2 lata mówiłem polsku, później spotkałem nettte Mädchen aus dem westen :P. Jak miałem 7 lat znowu mówiłem po polsku, nie stety ta przerwa w j.polskim skończyła się u logopedy ;)
Hallo Andibay, podaje stronke gdzie mozesz poczytac o tym co panstwo placi

http://www.freenet.de/freenet/finanzen/recht_steuern/hartz4/02.html
czyli teraz mieszkasz w niemczech?w jakim miescie?
to masz wieksze problemy z polskim niz z niemieckim,
skumalam?mnie najbardziej dobija niemieckie rrrr
najlepsze robia w ubahnach jak gadaja
bitte zurrrrruck bleiben :) hihihi
jetzt bin grade in Wroclaw. Ja, sogar meine Polnischlehlerin sagt, dass ich besser deutsch als polnisch spreche :).
Ich weiß was du meinst, so eine Frau in einer roten Mütze =D
Hmm dafür bin Laureatträger in Deutsch :]
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 39
poprzednia |

« 

Pomoc językowa

»

Życie, praca, nauka