zalety i wady posiadania niemieckiego paszportu

Temat przeniesiony do archwium.
witam,
nurtuje mnie ptanie jak mozna wykorzystac niemiecki paszport, posiadajac podwojne obywaltestwo, jakie sa plusy i minusy, jak jest sie odbieranym w niemczech, czy wyjezdzajac do niemiec ma sie jakis lepszy start i czy wspolmalzonek ma rowniez prawo do niemieckiego obywatelstwa jesli nie zamieszka sie w niemczech, czy z niemieckim paszportem mozna poleciec so USA bez wizy??
bede bardzo wdzieczna za wszystkie informacje, jestem zielona w tym temacie
pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedzi..
podwojne obywatelstwo = In DE nicht erwünscht und nicht erlaubt. Wenn erkannt - Verlust der deutschen...
ma sie jakis lepszy start = ja, man gilt als Deutscher mit allen Rechten
czy wspolmalzonek ma rowniez prawo do niemieckiego obywatelstwa = Nein
czy z niemieckim paszportem mozna poleciec so USA bez wizy = bis 90 Tage mit einem maschinenlesbaren Pass
dziekuje bardzo za odpowiedz, zaskoczylo mnie tylko, ze mozna stracic niemieckie obywaltelswo gdy sie dopatrza tego, ze ma sie podwojne, czyli w momenice zamieszkania w niemczech nalezy zrzec sie polskiego obywatelstwa??
Im Prinzip ja, bei einem Türken in DE ist das soeben passiert.

Verlust der Staatsbürgerschaft

De lege erfolgt der Verlust üblicherweise durch freiwilligen Erwerb einer anderen Staatsbürgerschaft, durch Eintritt in fremde Streitkräfte, durch Auswanderung oder permanente Abwesenheit vom Staatsgebiet u.ä.
und wenn ich gar nicht nach deutschland ausreise, werde ich sie staatsangehorigkeit auch verlieren?? das ist aber komisch... dann muss ich meine deutschkenntnisse verbessern und in deutschland eine arbeit suchen :)
danke und grusse :)
a Qwatsch,du darfst zwei Staatsangehörigkeiten haben,bei Turken,das ist richtig,das stimme ich zu.Aber wir können zwei haben.
W prawie niemieckim jeszcze przed rokiem 1995 byl wyjatek : legalne bylo posiadanie podwojnego obywatelstwa dla tzw "Spätaussiedler" oraz osob, z "bylej Europy wschodniej" ktorzy otrzymali obywatelstwo na podstawie pochodzenia.
Ja po otrzymaniu paszportu w konsulacie w Opolu, otrzymalam pisemna informacje o prawach i obowiazkach obywateli z podwojnnym paszportem:
Wg. prawa miedzynarodowego w Polsce musze poslugiwac sie paszportem polskim i wg prawa jestem obywatelem polskim.
W Niemczech musze poslugiwac sie dokumentami niemieckimi i jestem obywatelm Niemiec
W innych krajach: jak chce!!!!
W praktyce: mam juz tylko paszport niemiecki (bo polski jest niewazny i nie mam potrzrby go przdluzac)
W takich krajach jak USA ma sie z niemieckim paszportem korzysci (Polacy musza miec wize), rowniez czasem inne panstwa mialy dla ludzi z paszortem niemieckim udogodnienia (np. Niemcy nie musieli wykupywac wiz wjazdowych).....
dzieki bardzo za odpowiedzi.... ja nie mam doswiadczenia w tej dziedzinie i milo, ze ktos moze pomoc... pozdrawiam....
http://www.bmi.bund.de/cln_028/nn_164892/Internet/Content/Themen/Staatsangehoerigkeit/Einzelseiten/Doppelte__Staatsangehoerigkeit__Mehrstaatigkeit.html

Eine "Mehrstaatlichkeit" ist nicht erwünscht und untersagt - bis auf wenige Ausnahmefälle.

Wer sich nach Erwerb der deutschen Staatsangehörigkeit eine andere Staatsangehörigkeit "beschafft", verliert die deutsche! Das Ganze nennt sich "Optionspflicht" - nachzulesen im StAG (lang: Staatsangehörigkeitsgesetz).

Für das deutsche Recht unterscheiden sich Polen von Türken nur durch die EU-Mitgliedschaft, bei der eine Aufgabe der polnischen Staatsangehörigkeit nicht mehr Pflicht ist.

Wer aber ANSCHLIESSEND beispielsweise den polnischen Paß erwirbt - verliert seinen deutschen.
Hej dla Polaków niema obowiązku zrzekania się obywatelstwa polskiego. Także dla obywateli innych państw Unii, którzy niewymagają od niemców zrzekania się ich obywatelstwagdy chcą przjeąć ich. Więc Polak śmiałó może być obywatelem Niemeic będąc także obywatelem Polski. Przykładowo wokalista nieistniejącego już zespołu Ich Troje niejaki Wiśniewski jest podwójnym obywatelem Polski i Niemiec.
DOKLADNIE!! od jakiegos czasu nie trzeba sie zrzekac obywatelstwa by otrzymac rowniez niemeickie. Mozna miec dwa.
Mokoitow ma przestarzaly kodeks:)
mozna stracic niemieckie obywatelstwo tylko wtedy, gdy majac juz je zlozylo sie oficjalny wniosek o przyznanie innego obywatelstwa... wiec spokojnie... nabycie polskiego obywatelstwa przez urodzenie nie jest zadnym powodem do utraty niemieckiego ob...

to jest to co juz tu wielokrotnie mowilem: kraza po tym forum niepsrawdzone i nieprawdziwe informacje o stanie prawnym w Niemczech... pomocna moze byc strona www.sozpol-de.z.pl
Temat przeniesiony do archwium.