Pobyt w Niemczech

Temat przeniesiony do archwium.
Witam
Mam faceta w Niemczech - Niemca, i chcielibysmy w koncu razem zamieszkac.Przestudiowalam juz wszystkie fora i strony ktore znalazlam w necie i juz mam metlik w glowie.Powiedzcie mi jak to jest z tym pobytem.nie chcemy jeszcze brac slubu,wiem ze moge spokojnie byc w niemczech 3 miesiace,i co dalej??? czy zezwolenie na pobyt dluzszy jak 3 miesiace nadal obowiazuje,czy trudno go zalatwic??gdzie sie zglosic??co potrzebne??Jak mozna zalatwic zezwolenie na prace??juz w Polsce czy tam na miejscu czy najpierw trzeba znalesc prace i potem sie starac o zezwolenie??
Chcialabym uzyskac jakas konkretna,pewna odpowiedz.
Pozdrawiam
Dlaczego nie starasz sie o odpowiedzi z pierwszej reki?

Niech twoj chlopak zapyta o wszystko na miejscu zamieszkania w Niemczech:
- o zezwolenie na pobyt w urzedzie dla obcokrajowcow czyli w Ausländeramt
- o zezwolenie na prace w urzedzie pracy czyli w Agentur für Arbeit

Tak uzyskasz konkretna i prawidlowa odpowiedz najszybciej :-)

W roznych landach moga obowiazywac nieco inne warunki. Nie trac czasu na forum na takie pytania. Tu pytaj raczej o rady, doswiadczenia itp. itd.

Pozdrawiam i zycze powodzenia.
Nie sprawdzaja ile jestes w Niemczech bo to wiaze sie z biurokracja a na to nie maja ochoty.Wszystko zalatwia sie w urzedzie dla obcokrajowcow.Na prace na na razie nie masz co liczyc chyba, ze na czarno.Jesli chcesz wszystko legalnie zalatwic musisz w urzedzie przedstawic, ze jestes w stanie sie sama utrzymac na terenie Niemiec to jest ok 600 euro miesiecznie.A wiec ja proponuje zawrzec zwiazek malzenski wtedy niczym sie juz martwic nie musisz bo wszystko dostajesz automatycznie.
Moja koleżanka normalnie mieszkała u swojego faceta przez półtora roku, w międzyczasie uczęszczała do Volkshochschule na naukę języka i nie było problemów z jej pobytem tam. Co do pracy, to pracowała na czarno jako opiekunka do dziecka, lub opiekunka przy starszych osobach, najczęściej po sąsiedzku.
do ybka nie potrzebujesz zadnego pozwolenia na pobyt staly w niemczech!! Jestesmy w unii i mozesz zyc gdzie chcesz.Oczywiscie nie mozesz pracowac w niemczech chyba ze po slubie.Ja ci osobiscie radze po przyjezdzie do niemiec isc ze swoim chlopakiem do urzedu miasta zameldowac Ciebie.Potem zapisz sie do volkschule na jezyk niemiecki.Wszytskie swiadczenie medyczne musisz sobie sama oplacac w razie takiej potrzeby.Po slubie dostaniesz pozwolenie na prace, ubezpieczenia ,zasilek albo bezrobotne do czasu nauczenia sie niemieckiego.Obywatelstwo otrzymuje sie po 3 latach slubu w tym 2 latach pobytu w de(totez radze ci juz teraz sie zameldowac).Jakie masz wyksztalcenie z praca jest ciezko bez jezyka i konkretnego zawodu i oczywiscie pozwolenia :).
Nie zapomnij o ubezpieczeniu, to czasem wiele kosztuje, w razie zainteresowania napisz: [email] Tel. [tel]. Moja firma doradcza sluzy pomoca.

Pozdrawiam

Mike
co jest wymagane zeby sie zapisac do takiej szkoly, czy sie placi za to? Gdzie sie zglosic by sie do niej zapisac?
dzieki za odpowiedzi...
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa