co po ślubie?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam. Niedlugo mam zamiar wziąść ślub cywilny w niemczech i tam zamieszkać. Jednak mój niemiecki jest kiepściutki i zdaje sobie z tego sprawę, że bede miała problem ze znalezieniem pracy. Mój chłopak studiuje, wiec nie moge liczyc na jego utrzymanie.Moje pytanie jest takie czy w tym przypadku mogę liczyc na jakiś zasilek
do momentu aż nauczę się języka?
to zalezy. Jesli on jest Niemcem, albo ma niemieckie papiery to powinnas dostac jakas pomoc socjalna. Ale najlepiej nie pytaj sie nikogo, tylko dowiedz w urzedzie. te informacje beda najpewniejsze.
tak ma papiery i dzieki bardzo
Prosze bardzo
hey,po slubie cywilnym troszke bedziesz musiala pobiegac po urzedach,ze mna bylo tak samo,ale jesli twoj przyszly maz ma papiery niemieckie to jest ok,bedziesz musiala pierw zglosic sie do auslandabüro,pozniej do arbaitsamndtbüro,jesli nieznasz dobrze jezyka to wysla cie na kurs intergracyjny,ktory bedzie oplacony,po ukonczeniu kursu bedziesz mogla dostac prace,napewno tez dostaniesz pieniadze socjalne,tak wlasnie jest ze mna,w tej chwili robie taki kurs,jesli masz jakies pytania,pisz,pozdrawiam,sylwia
@piesek 77
witam.
moga bym dokladniej napisac, jaki to jest kurs tzn. absolutne grundlagen czy juz troche wyzszy poziom nauki i ile trwa. jest ten kurs z VHS czy z arbeitsamtu?? i jak wyglada z oplatami i z zasilkiem dla ciebie?? dostajesz cos z miasta??
pozdrawiam.
no hey,tak dostaje od miasta pieniadze,moj maz jest niemcem,moze dlatego bylo to latwiejsze,chodze na kurs niemieckiego,kurs ten nazywa sie kursem intergracyjnym,i jest oplacany przez arbaitsamt,najprosciej to musisz isc do auslandabüro,i tam towiesz sie najwiecej,ja tez od nich zaczynalam,powodzenia,jak masz jeszcze pytania pisz,pa
hej znasz kiepsko niemiecki - nie martw sie . ja jestem od pol roku w niemczech.i jak tu przyjechalam do meza bo on tu juz mieszka 13lat to przy zameldowaniu od razu po wytawieniu wizy na jakis czas wysylyja na kurs ja wlasnie taki kurs robie i w marcu mam ostani egzamin B1-ZD - nie mart wie bedzie dobrze ja niemiecki tak srednio umie :) nauczysz sie :) Zycze Powodzenia -
ale ja za ten kurs place 100euro co miesiac- -bo nie jestem zarejestrowana w arbeit..a inni nie placa- kazdy jest tu na innych zasadach :) a place bo moj maz jak obliczyli dobrze zarabia dlatego moja kupela polka tez placi a inna kumpela polka nie placi . to juz oni uzgodnia
nie no :-) ja niemiecki bardzo dobrze umie. mieszkam juz 17 lat w DE. tutaj chodzi o moja dziewczyne. mamy zamiar zamieszkac tutaj razem i ozenic sie. dlatego sie wypytuje z ciekawosci, jak sobieinni dali w takich sytuacjach rade bo napewno pelno takich parek zaczylo podobny, nowy, start tutaj. dziekuje serdecznie za odpowiedzi. przejde sie jeszcze do nas do amtu, jak bede mial czas, i tam dowiem sie najwazniejszych rzeczy.
a mam jeszcze takie pytamko jezeli pracowalam ponad rok i to kilka lat temu to co musze zrobic aby uznali mi swiadectwo pracy??

dzieki
i czy bedzie to mialo jakies znaczenie
"piesek 77" moglabys napisac na jakiej zasadzie masz oplacany kurs niemieckiego? piszesz o arbeitsamt ... ja rowniez bylam sie tam pytac i powiedzieli ze to w moim zakresie jest, wiec juz nic nie rozumiem z tego. chyba ze pobierasz sozial? ja obecnie chodze na kurs i musze placic za niego polowe czyli 100EU.
niech twoj chlopak sie popyta w urzedach. nie trac tutaj czasu na takie specyficzne pytania. informacje z pierwszej reki sa najpewniejsze. wiec idzcie do ARBEITSAMT i sie dowiedzcie.
no tak,hey wszystkim,ja mam oplacany kurs przez arbaitsamndt,poniewaz pobieram socjal,a zeby dostac prace musze sie nauczyc niemieckiego,jeszcze raz wspamne ze jestem zamezna,moj maz jest niemcem,moze dlatego bylo to latwiejsze,najlepiej isc jednak najpierw do auslandabüro,tam pokieruja dalej,ja tak zaczelam,poprostu poszlam mowiac ze nieznam jezyka,a niestac mnie na kurs,ichce z czasem pracowac,i tak to sie potoczylo,z papierami pobieglam do arbatsamndtu,i znow do auslandabüro,iznow......caly czas bieganie,ale teraz mam przyznane 630godzin nauki,gdzie niemoge tych lekcji opuszczac,gdyz podpisuje liste ktora moj nauczyciel musi pokazac ja w arbaitsamndtcie,pozdrawiam..
witam wsztstkich,
Mam pytanie odnosnie obywatelstwa niemieckiego. Interesuje mnie jak szybko mozna otrzymac obywatelstwo po slubie cywilnym, moj partner jest obywatelem niemiec.Czy automatycznie moge korzystac z 'uslug' socjalnych.
po slubie nie dostaniesz obywatelstwa niemieckiego (chyba ze sama takie pochodzenie posiadasz?), a masz prawo do legalnej pracy, pobytu i ubezpieczenia. Co do sozialu to nie wiem, bo nie biore i nie wiem na jakich zasadach jest przydzielany. Moja kumpela ma przyznany sozial (ale ma pochodzenie) no i kiedys bedzie musiala go zwracac.Sozial jest dla mnie ostatecznoscia, zreszta nie po to tu przyjechalam zeby z tego zyc. Najlepiej jak sie udacie do jakiegos urzedu, bo kazdy przypadek jest inny.
Dzieki za odpowiedz. Jednak nie chodzi mi o sam socjal ogolnie jak to wyglada. Ja mam zamiar w ciagu 1-2-3 lat dokonczyc magistra lecz wpierw musze opanowac niemiecki.
hej, ja tez mam zamiar zrobic mgr, bylam w arbeitsamcie sie zapytac czy gdybym poszla na nie to czy by pokryli chocby czesc kosztow i niestety dowiedzialam sie ze to ich nie interesuje i musze sama pokryc wydatki. Zeby isc na studia musisz miec certyfikat lub przedstawic ze uczeszczalas przykladowo 600h na kurs jezykowy. Czesto przy uni sa organizowane kursy, ale tez zalezy w jakim rejonie jestes lub masz zamiar zamieszkac, bo ja sie interesowalam w essen i bochum. poza tym sa w kursy w VHS. Jedni placa a inni nie lub tylko polowe za kurs , wszystko zalezy w jakiej sytuacji bedziesz sie znajdowac tzn czy np bedziesz na urzymaniu meza czy bedziesz pobierac socjal?
Ja jestem juz 3 lata po slubie i nie otrzymalam jednego centa z socjalu czy urzedu pracy-ty rowniez nic nie dostaniesz poniewaz jestes tutaj i wychodzisz za maz freiwillige.Dlatego mozesz zapomniec o jakiejs pomocy od panstwa niemieckiego.Ja chodzilam na kurs i musialam vollbezhalen-zadnego upustu nic!
Powodzenia ale nie licz na duzo!!!
jesli pisalas to do mnie to sie zgadzam ze nie mozna na wiele liczyc. Ja jestem tu dopiero pol roku, z sozialu nie korzystam i nie mam zamiaru, a kurs musze tylko w polowie oplacac , druga polowe doplaca panstwo.
Do Justykalle
Jak narazie jestem w Szkocji staram sie doskonalic moj angielski razem z chlopakiem. Jednka teraz zastanawiamy sie wrocic do Niemiec. Tu w Szkocji obydwoje jestesmy 'obcokrajowcami' W Niemczech, przynajamniej jedno z nas jest pelnoprawnym obywatelem. Sami juz nie wiemy co robic. Jezeli bysmy wrocili do Niemiec to ja musialabym(chcem) zaczac kurs niemieckiego. Po pewnym czasie zrobic mgr i do pracy, moj chlopak z reszta tez. Z drugiej strony angielski znam lepiej niz niemiecki. Jak sie dowiedzialm to studia tu w Edinburgh-u sa 2-3 razy drozsze, tak samo jezeli chodzi o dzienne kursy angielskiego. Dlatego tez pytam o socjal, jak by niebylo sa to jakies pieniadze..... Dzieki z gory. Pozdrawiam
witam wszystkich:)
Piesek mam do ciebie pytania odnosnie,spraw ktore trzeba zalatwic po slubie w niemczech.Mieszkam w bremen,pod koniec marca bierzemy slub cywilny tutaj.Moj narzeczony jest polakiem ale ma obywatelstwo niemieckie.W standesamt zapytali mnie czy nie bede miala problemow w pl gdy bede musiala zmienic dowod,poniewaz bede miala koncowke nazwiska -ski.Orientujesz sie moze cos w tej sprawie?czy moze ktos z was juz mial z tym doczynienia??z gory dziekuje za odpowiedzi,pozdrawiam
moj nr [gg]
WITAM WSZTSKICH,JA TEZ MAM KLOPOT,MIESZKAM TU OD NIE DAWNA ,USILUJE ZNALESC PRACE I POZWOLENIE NA PRACE,JEDNAK JEST TO TAK ZAWILE ZE AZ CHORE,moze ktos mi wyjasni jak polka mieszkajaca w niemczech ma sobie poradzic,nie mam socjalu a mam tu corke,zyje na garnuszku partnera,a ja tak nie chce chce pracowac i nie umiem siedziec w domu tak ,,,,prosze o pomoc
bremenka - podobno teraz juz w PL nie robia problemow, bo 3.marca 2005 r. weszly w zycie zmiany do ustawy o zmianie o zmianie imion i nazwisk.
Poczytaj tu http://ks.sejm.gov.pl/proc4/ustawy/3319_u.htm
Teraz to kierownik USC decyduje o formie nazwiska, trzeba tylko zlozyc wniosek, uargumentowac prosbe :) . Tak jak podobnie po zawarciu zwiazku malzenskiego w DE musisz zlozyc wniosek o wpisanie waszego malzenstwa do Ksiegi Malzenstw (czy jak to tam sie zwie) i dopiero wtedy mozesz wyrabiac dokumenty.

Pozdrawiam i wszystkiego NAJLEPSZEGO na nowej drodze zycia :)
Zalatwienie pozwolenia na prace to dosc skomplikowana zabawa.I jak wynika z doswiadczen moich znajomych dosc czesto utrudniana przez samych urzednikow.Jako Polka zwiazku z ograniczeniem dostepu do rynku pracy bez pozwolenia o prace pracowac w DE nie mozesz. Chyba, ze bedziesz studentka to wtedy dostaniesz przy pozwoleniu na pobyt wpis, ze moze pracowac 90 pelnych dni lub 180 dni na pol etatu w trakcie roku.Jesli nie bedzeisz studiowac pozostaje Ci tylko znalezc pracowadce, ktore zechce przez cala zabawe z pozwoleniem o prace przebrnac-tzn zadeklaruje ze Cie zatrudni dostaniesz umowe o prace z data pozniejsza ( oni potrzebuja ok 1,5 miesiaca na cala procedure-MINIMUM ) Wtedy mozesz zlozyc wniosek o pozwolenie na prace z podaniem pracodawcy,po zlozeniu wszystkich papierow w Arbeitsamcie rozpocznie ten urzad badanie rynku-czyli zaczna posylac do Twojego przyszlego miejsca pracy Niemcow,jesli nikt tej pracy nie podejmie,bo pracodawcy nie bada Ci ludzie odpowiadac, oznacza to ze mozesz pozwolenie na ta prace dostac.Pozwolenie na prace jest wystawione na konkretna prace u konkretnego pracodawcy. Kazda zmiana wymaga przejscie kolejnej procedury. Czym innym jest tzw praca sezonowa w rolnictwie,albo opieka nad osobami starszymi.O to mozesz popytac.Oczywiscie zawsze pozostaje kwestia zawarcia zwiazku malzenskiego,jesli Twoj partner ma obywatelstwo.Wtedy dostaniesz pelny dostep do rynku pracy,pozwolenia na prace nie beda Cie obowiazywac.Zycze powdzenia, bo tak czy siak prace jest znalezc trudno.Z pozwoleniem czy tez bez niego.
Mieszkam w Niemczech, tutaj bralismy z mezem slub. Dostalismy miedzynarodowy akt slubu. Czy aby zlozyc wniosek w USC w Polsce o wpisanie naszego aktu slubu do tamtejszych ksiag potrzebne jest tlumaczenie tego miedzynarodowego aktu slubu? Przeciez jest on wydany rowniez w jezyku polskim. Zaznacze, ze nazwisko noszone po slubie nie stwarza problemow w odmienie. Dzieki za pomoc.
Cześć Ariella.
Mam teraz sporo problemów z załatwieniem spraw urzędowych w Niemczech. To znaczy pozwolenie na pobyt, pracę itp. Wszystkie papiery pozwalające mi na legalny pobyt w Niemczech. Mam zamiar niedługo wziąść ślub, mój narzeczony ma obywatelstwo niemieckie. Pisałaś, że jak się jest zamężnym to ma się automatycznie papiery pozwalające na pracę i pobyt. A jeszcze troszkę inne pytanie mam, czy wiesz może jakie papiery są mi potrzebne z Polski żeby wziąść ślub cywilny tutaj w Niemczech?
Pozdrawiam, justyna
Witam wszystkich!
Trochę wam zazdroszcze tych problemów. Ja chce wyjechać z mężem do Niemiec ale jak na razie nic z tego. Nie mamy się gdzie zameldować. Na dobry początek chciałam chodzić na kurs niemieckiego, a później do pracy.Chciałam zmienić moje życie, ale wszystko się rozsypuje z wyjazdem.
A ja moge wyjechac do Niemiec. Moj narzeczony ma tu prace, meldunek i pozwolenie na pobyt do konca 2010 roku. Ja mam prace w Polsce. Po slubie wyjade do niego. Rezygnuje z pracy w Polsce. Mam certyfikat z j. niemieckiego, teraz robie Mittelstufe. Mysle o jakims kursie jezykowym w Niemczech i moze jakichs studiach.Potem moze znajde prace. Czy dostane tez meldunek, bedac juz zona mojego faceta? On nie ma pochodzenia,a tymbardziej obywatelstwa
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa