Jak to jest z kursami albo szkola w Niemczech?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkim zainteresowanych moim tematem :o)))
Za dwa miesiace osiedlamy sie w Niemczech i oprocz tej bieganiny po urzedach nurtuje mnie jedno pytanie...Mowi sie tyle o pomocy jezykowej ,a co za tym idzie jakies kursy szkoleniowe itp,by moc ubiegac sie o prace.Ja z zawodu jestem technikiem ekonomista,ale w polsce nie pracowalam w swoim zawodzie,wiec nie licze,ze mi ten zawod uznaja,a juz na pewno nie bede pracowac jako w.w.
Slyszalam,ze odpowiednie urzedy organizuja jakies szkolenia przyuczajace do zawodow ale niby jest to jakis przedzial wiekowy.Czy majac lat 29 moge liczyc ze strony urzedu na jakis kurs odplatnie,bym mogla szukac pracy pozniej???A jak z kursem jezykowym?terzeba prywatnie sobie zalatwiac?Z gory dziekuje za odpowiedz.
hej, juz dzis raz napisalam Ci wyczerpujaca wiadomosc ale niestety podczas wysylania wystapil blad no i wszystko poszlo na marne! tym razem napisze w skrocie. Cieslin chodzi o kursy jezykowe to mozesz starac sie o zwolnienie z oplat czesciowo lub calkowicie. Czesciowo czyli bedziesz doplacac 1 EU do godziny lekcyjnej placowce ktora bedzie prowadzic kurs na ktory bedziesz uczeszczac (czesciowo jesli ma Cie kto utrzymac lub sama jestes w stanie?), calkowicie jesli bedziesz pobierac pomoc socjalna, lub ewentualnie zasilek dla bezrobotnych. Jednkaze majac pochodzenie musisz sama zatroszczyc sie o kurs i oplaty (nikogo to nie bedzie interesowac skoro wedlug nich jestes Niemka. Zawod moga Ci uznac chocby czesciowo, kazdy przypadek jest inny no i niekiedy musisz spelnic jakies dodatkowe warunki. Odnosnie kursow nie interesowalam sie, jedynie bylam sie pytac odnosnie studiow czy pokryja jakies wydatki jednakze w tym przypadku ich to nie interesuje. Wnioskuje jednak zeby isc na jakis kurs trzeba znac dosc juz niemiecki, wiec skoro pytasz sie tez o kursy jezykowe to moze od tego zacznij a potem, na miejscu udaj sie do arbeitsamtu z zapytaniem.
tak jeszcze mysle ze przedzialu wiekowego nie powinno byc, bo znam kumpla ktory majac owczesnie wlasnie 29lat byl wyslany z arbeitsamtu na kurs roczny bo byl zameldowany jako bezrobotny.
dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz.Akurat dzis pochodzilismy po urzedach,raptem caly dzien....uff!!!Wyczerpujace zajecie,naprawde!!!Cos tam pozalatwialismy ale nie wszystko,jutro nas jeszcze czeka jedna wizyta.Oby bylo dobrze.Poki co dzieki za czas.Pozdrawiam
Czesc Nettka tez mam zamiar wyjechac, gdzie bedziesz mieszkac? wynajmujesz mieszkanie czy masz od spoldzielni?
justi82 mam pytanie,orientujesz sie moze czy jesli bede sie rejestrowala w bezrobotnym to musze dolaczyc swiadectwo szkolne,swiadectwo pracy z polski?,i czy nalezy mi sie np,zasilek dla bezrobotnych przez jakis czas.Niedawno przyjechalam z synem(mamy podwojne obywatelstwo)i w czwartek mam zamiar pochodzic po urzedach.Dziekuje z gory za informacje.
monik74 podczas rejestracji w arbeitsamcie beda sie Ciebie pytali co do tej pory robilas tzn jakie szkoly ukonczylas, czy pracowalas itp takze te swiadectwa beda Ci potrzebne a wlasciwie konieczne. Na tej podstawie beda mogli Toba dalej pokierowac i ewentualnie cos zaproponowac. Jesli chodzi o zasilek to niestety nie mam pojecia, przepisy sie ciagle zmnieniaja... zasilek dostaje sie tu na podobnych warunkach jak w PL, wiec moze sie kwalifikujesz? W tej kwestii Ci nie pomoge.Takze musisz sie dopytac.Predzej moze dostaniesz sozial, ale to wszystko zalezy w jakiej sytuacji jestes? Zycze Ci powodzenia
justi82Dziekuje Ci bardzo za info,zobaczymy co uda nam sie zalatwic:,jesli wogole uda sie cos zalatwic.Pozdrawiam serdecznie.Z jakiej czesci niemiec jestes?,jesli to nie tajemnica?Ja mieszkam w Hessen.
hej, ja jestem z okolic essen. Niestety zeby cos zalatowc to trzeba sie nachodzic, i dokladnie wypytac, bo czasem mozna trafic na malo przyjaznego urzednika. pozdr
hej.Jak narazie to musimy sami mieszkanie poszukac co wcale nie jest latwe.Mieszkamy narazie u znajomego ,az cos znajdziemy.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Życie, praca, nauka