Nauczyciel angielskiego w Niemczech

Temat przeniesiony do archwium.
Mam pytanie, czy ktos z Was ubiegał sie o prace nauczyciela w niemieckiej szkole? Prosze o szybka odpowiedz.
czesc,

jesli nie ukonczylas studiow nauczycielskich w Niemczech tzw. Lehramt nie wolni Ci pracowac w niemieckiej szkole panstwowej. Mozliwe byloby to tylko w prywatnych szkolach jezykowych, ale konkurencja jest spora.

pozdrawiam
Danusia
a skad to wiesz? bo kurcze, ja mam sprzeczne informacje...jedni mówia, ze jesli mam pełne kwalifikacje to mogę, a inni, a inni, że cięzko z tym będzie. Znasz jakies konkretne przepisy o tym mówiące? W każdym bądx razie dziekuje za odpowiedź.
żeby pracować w Niemczech jako nauczyciel to trzeba LEHRAMT studiować. Studia nauczycielskie w D różnią się bardzo od PL. Tam trzeba być wyspecjalizowanym w 2 lub 3 przedmiotach...
moja znajoma Niemka wyklada w szkole wlasnie dwa przedmioty niemiecki i hiszpanski, wiec cos w tym musi byc. Kiedys mi mowila ze gdyby chciala przeniesc sie np do Bawarii , i chcac uczyc w szkole musialaby zdac najpierw specjalne egzaminy, a skonczyla studia w Düsseldorf. Skoro robia problemy "swoim" to co dopiero komus po zagranicznych studiach pedagogicznych.
Znam wiele przypadkow, ludzi po polskich studiach, wiekszosc niestety musi zaczynac od poczatku lub pracuja w nieswoim zawodzie.
tak, dokładnie... przy studiach nauczycielskich i prawniczych, w tym landzie, gdzie kończy się studia, w tym landzie możesz tylko pracować... mam znajomego sędziego, który studiował w Hannoverze... w międzyczasie poznał swoją żonę, która jest z Francji. Co zrobił mój znjomy? Na trzy ostatnie semestry przeniósł się do Saarbrücken, gdzie skończył studia. I tym sposobem dopiero może tam pracować w zawodzie... mieszka z rodziną we Francji, i te pare km przez granice dojeżdża do Saarbrücken;)
W przypadku nauczyciela to trzeba chyba właśnie pozdawać jakieś egzaminy a potem znaleźć kogoś kto sie z tobą zamieni, np... jesteś nauczycielem z Berlina i chcesz iść do Hannoveru. Trzeba znależć nauczyciela z Hannoveru, który by chciał przyjść do Berlina...

To skomplikowane tam
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - tłumaczenia