5 zdan :) sprobuje ktos?

Temat przeniesiony do archwium.
Brak wkładu własnego

Wpis zamieszczony (lub przeniesiony) do grupy "Brak wkładu własnego" oznacza, że autor wpisu nie zadał sobie trudu samemu spróbować poradzić sobie z zadaniem lub prośba o tłumaczenie została przepuszczona przez Google Translator. Jeśli ktoś z użytkowników forum ma czas i ochotę może odpisać na taki wpis ale jeśli takiej odpowiedzi nie będzie - nie ma co się denerwować - po prostu nikomu nie chce się odrabiać zadań za kogoś ;-)

Dlatego zachęcamy do własnych prób - szansa na odpowiedź jest znacznie większa.

Prosze o prztlumaczenie tych zdan.

1. Jednym z głównych celow spolek kapitalowych jest zdobycie wiekszych kwot kapitalowych, wznoszonych przez udziwlowców.

2.W celu ochrony praw wierzycieli ustawodawca nakazuje przed zalozeniem spolki kapitalowej zgromadzenie odpowiedniej minimalnej kwoty kapitalu zakladkowego, ktory w wypadku spolki akcyjnej wynosi 5000 euro.

3. Forma prawna spolki akcyjnej zdobyła po raz pierwszy wieksze znaczenie w latach siedemdziesiatych XIX w .

4. Wartosc kuroswa akcji , ustalana na giełdzie , jest zazwyczaj znacznie wyzsza niz wydrukowana na niej wartosc nominalan.

5. Dywidenda jest czescia zysku społki, wypłacana akcjonariuszom po zakonczeniu roku kalendarzowego.
czesc,

wlasnie sie zarejestrowalam na tej stronie i znalazlam twoj tekst. oto tlumaczenie zdanie po zdaniu.
a tak w ogole po co ci to?

1. Eins der Hauptziele der Kapitalgesellschaften ist die Erzielung der höheren Kapitalbeträge, die von den Gesellschaftern eingebracht werden.

2. Um die Rechte der Gläubiger zu wahren/schützen, gebiet der Gesetzgeber vor der Gründung einer Kapitalgesellschaft einen Minimalbetrag vom Gesellschaftsvermögen zusammenzubringen, der bei einer Kapitalgesellschaft 5.000 euro beträgt.

3. Die Rechtsform der Aktiengesellschaft gewann zum ersten mal an Bedeutung in den 70-er Jahren des XIX Jahrhunderts.

4. Der auf der Börse festgelegte Aktienkurswert ist normalerweise wesentlich höher als sein Nennwert. (o co chodzi z tym "wydrukowana"?)

5. Eine Dividende ist ein Teil des Gesellschaftsgewinns, der den Aktionären nach dem Ende des Kalenderjahres ausgezahlt wird.
czesc :) bardzo dziękuje za pomoc :)

Potrzebuje jeszcze te pare zdan :) Bardzo bede wdzieczna.

6. Zawieranie umów, reprezentacja na zewnatrz oraz wszelkie kontakty z urzędami państwowymi to główne zadania zarzadu spółki akcyjnej.

7.Walne zebranie spółki akcyjnej ,które odbywa się z reguły jeden raz w roku, jest nie tylko organem podejmującym uchwały,lecz również udziela absolutorium radzie nadzorczej.

8. Tak zwani starzy akcjonariusze maja prawo pierwszenstwa w nabywaniu nowo emitowanych akcji spółki; przywilej ten nie odnosi się jednak do akcji pracowniczych, emitowanych dla własnych pracobiorców.

9. Jednym z najwazniejszych zadan rady nadzorczej spółki jest powoływanie ,kontrola i odwoływanie zarządu spółki.

10. Odpowiedzialnosc spółek z ograniczona odpowiedzialnoscia za ich zobowiązania odnosi się do majątku spółki ; odpowiedzialność osobista poszczególnych udziałowców jest wykluczona.
no moze troche bez przesady... :) tak pro bono mozna przetlumaczyc 3 zdania, ale taki prawniczy tekst (jak sama wiesz) nie jest najlatwiejszy....jesli potrzebujesz pomocy lub korepetycji, nie ma problemu.
a po co ci to w ogole?
ok. myslałam ze moze dla Ciebi to jest pestka . Ale dziekuje za te pierwsze piec zdan:) Potrzebuje to na lekcje :)
dla mnie to nie jest problem ale jesli dostajesz takie (obiektywie) trudne zadania i masz z tym tyle trudnosci to chyba powinnas sie rozejrzec za jakims innym rodzajem korkow z prawniczego niemieckiego albo cos. jesli potrzebujesz pomocy to nie ma sprawy. [email]
Widzisz bo ja sie dopiero ucze. Mam prawo robic problemy :(
Bardzo dziękuje Ci za pomoc:)
*przepraszam, mam prawo robic błędy. Mam nadzieje ze w przyszlosci bede tak dobra jak Ty ,czy Mokotow:)))
nie ma problemu. pomagam chetnie ale to musi trzymac sie w jakis granicach...
jesli dopiero sie uczysz to jestem pod wielkim wrazeniem stopnia trudnosci twoich zadan.... inni jak zaczynaja sie uczyc to odmieniaja czasowniki :)
co to za lekcje, na ktore to potrzebujesz? a rozumiesz tresc tych zdan po polsku- tzn studiujesz prawo? :)
a zeby osiagnac taki poziom to trzeba sie jednak troche nameczyc.... bez nauki nie ma kolaczy ;)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe

»

Brak wkładu własnego