tekst o dniu wszystkich świetych

Temat przeniesiony do archwium.
Brak wkładu własnego

Wpis zamieszczony (lub przeniesiony) do grupy "Brak wkładu własnego" oznacza, że autor wpisu nie zadał sobie trudu samemu spróbować poradzić sobie z zadaniem lub prośba o tłumaczenie została przepuszczona przez Google Translator. Jeśli ktoś z użytkowników forum ma czas i ochotę może odpisać na taki wpis ale jeśli takiej odpowiedzi nie będzie - nie ma co się denerwować - po prostu nikomu nie chce się odrabiać zadań za kogoś ;-)

Dlatego zachęcamy do własnych prób - szansa na odpowiedź jest znacznie większa.

ten tekst chciałabym przetłumaczyc na język niemiecki...
czy ktoś posłużyłby mi pomocą?

dzień wszystkich świętych obchodzimy 1 listopada każdego roku. to święto zapoczątkował papież Grzegorz IV w 834 roku na symbol pamieci o Świętych zmarłych.
tego dnia polskie rodziny licznie gromadza się nad grobami swoich bliskich. Przed uroczystością bliscy porządkują groby, ozdabiają je kwiatami, zapalają znicze. Zapalenie światełka na grobie zmarłych jest ważnym symbolem dla każdego chrześcijanina. To właśnie w tym dniu możemy pomóc bliskm w drodze do nieba. 1 listopada jest to czas zadumy i wspomnień o najbliższych.
Również ja wraz moją rodziną obchodzimy to święto.uczestniczymy we mszy świętej i wspólnie wybieramy na cmentarz. tam modlimy się i zapalamy znicze.Moja rodzina jest bardzo liczna wiec to czas kiedy możemy się wszyscy razem spotkać. zawsze po uroczystości odwiedzamy babcię i tam zasiadamy do wspólnego stołu. To święto zawsze spędzam w gronie rodziny. Wieczorem wybieramy się na cmentarz jeszcze raz odwiedzając groby. Pachnie wtedy świerkowymi wieńcami (der Tannenzweig)i widać charakterystyczna poświatę (der Schein).
Zaduszki(Allerseelen) obchodzimy 2 listpada każdego roku. w tym dniu również uczestniczymy w mszach świętych i odiwedzamy groby zmarłych wspominajac najblizszych.
olusias, prosze sproboj sama a my sprawdzimy. OK?
ok, tyle ze dzisiaj nie mam siły już na to... :)
My tez, zeby jeszcze napiasc tekst po polsku i potem jego tlumaczenie. Nie uwazasz, ze to jest juz za duzo!
Die Allerheilige feiern am erste November jährlich. Das Fest starte Papst Grzegorz IV in 834 Jahr auf dem Symbol gedenkt der Nächsten.
Dieses Tag, polnische FAmilien sich anhäufen auf Gräben seine Verträuten. Vor das Fest, Vertänten ordnen Gräben, liegen Blümen, anzünden Grablichter werden. Anzünden das Lichts ist sehr wichtig Symbol für Katholiken. Wir helfen seine Verträuten in Weg nach Himmel.
1 November das ist Zeit Nachdenklichkeit und Erinnerungen an Verträuten.Ich und meine Familie auch feiern dieses Fest. Wir teilnehmen in Gottesdiest und wir gehen gemeinsam auf Friedhof. Dort wir beten uns und wir anzünden Grablichter. Meine Familie ist sehr grosse und zwar das ist Zeit wenn wir aller treffen. Nach Feiern wir besuchen Oma und dort wir sitzen gemainsam am Tisch. dieses Fest immer ich verbringe mit Familie. Am Abend ich mit meine Bekannten gehen noch einmal auf dem Friedhof. Dann düften Tannenzweigen , man sieht charakteristische Schein .
Allerseelen feiern am zweite November jährlich. In dieses Tag auch wir gehen auf Kirche und besuchen Gräben.
mogłabym prosić o poprawę tego tekstu?
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie