ten tekst chciałabym przetłumaczyc na język niemiecki...
czy ktoś posłużyłby mi pomocą?
dzień wszystkich świętych obchodzimy 1 listopada każdego roku. to święto zapoczątkował papież Grzegorz IV w 834 roku na symbol pamieci o Świętych zmarłych.
tego dnia polskie rodziny licznie gromadza się nad grobami swoich bliskich. Przed uroczystością bliscy porządkują groby, ozdabiają je kwiatami, zapalają znicze. Zapalenie światełka na grobie zmarłych jest ważnym symbolem dla każdego chrześcijanina. To właśnie w tym dniu możemy pomóc bliskm w drodze do nieba. 1 listopada jest to czas zadumy i wspomnień o najbliższych.
Również ja wraz moją rodziną obchodzimy to święto.uczestniczymy we mszy świętej i wspólnie wybieramy na cmentarz. tam modlimy się i zapalamy znicze.Moja rodzina jest bardzo liczna wiec to czas kiedy możemy się wszyscy razem spotkać. zawsze po uroczystości odwiedzamy babcię i tam zasiadamy do wspólnego stołu. To święto zawsze spędzam w gronie rodziny. Wieczorem wybieramy się na cmentarz jeszcze raz odwiedzając groby. Pachnie wtedy świerkowymi wieńcami (der Tannenzweig)i widać charakterystyczna poświatę (der Schein).
Zaduszki(Allerseelen) obchodzimy 2 listpada każdego roku. w tym dniu również uczestniczymy w mszach świętych i odiwedzamy groby zmarłych wspominajac najblizszych.