Hej:* Kto by był tak dobroduszny i przetłumaczyłby mi pewien tekst?? Wiem że jestem kompletnym leniem ale leniowi też trzeba czasem pomóc. ;p Wiem że nie mam tu żadnego wkładu własnego ale musiałam to po polsku zrobić jeszcez bede musiała się tego na pamięć nauczyć i zrobić to na brystolu więc sami zrozumcie. Błagamm na kolanach o przetłumaczenie na niemiecki...
Oto tekst:
Najpierw idę zwiedzić Kościół św. Wojciecha. Kościół św. Wojciecha stanowi wielką osobliwość Rynku. Wedle tradycji w tym miejscu miał głosić kazania św. Wojciech. Na pamiątkę tego faktu postawiono tu niewielki kamienny kościółek. Prowadzone badania archeologiczne doprowadziły do odsłonięcia w murach świątyni drobnej romańskiej kostki kamiennej oraz od południa uskokowego portalu.
Teraz udam się do ratusza. Wieża ratuszowa - gotycka wieża z XIV wieku, która ocalała ze zburzonego w 1820 roku ratusza - głównego gmachu administracyjnego miasta. Spośród budynków rynkowych Ratusz wyróżniał się swoją sylwetką: wysoka wieża, zwieńczona kiedyś gotyckim hełmem ze wspaniałym zegarem, z przylegającym korpusem zamkniętym trójkątnym szczytem i spichlerz. Dawniej znajdowały się w nim Izba Pańska, Izba Ławnicza i w podziemiach więzienie z izbą tortur.