Hej:* Kto by był tak dobroduszny i przetłumaczyłby mi pewien tekst?? Wiem że jestem kompletnym leniem ale leniowi też trzeba czasem pomóc. ;p Wiem że nie mam tu żadnego wkładu własnego ale musiałam to po polsku zrobić jeszcez bede musiała się tego na pamięć nauczyć i zrobić to na brystolu więc sami zrozumcie. Błagamm na kolanach o przetłumaczenie na niemiecki...
Oto tekst:
Teraz jadę do Wieliczki. Miasto to znane jest z unikatowej w skali światowej kopalni soli, którą odwiedza ponad 1 mln turystów rocznie, gdzie teraz się wybieram. Najpierw odwiedzę kopalnię soli. Kopalnia jest jednym z najstarszych zakładów górniczych Europy. Jeden z najbardziej znanych obiektów turystycznych na świecie. Trasa turystyczna to oryginalne kaplice wykute i wyrzeźbione w soli: św. Kingi, Antoniego, Krzyża; jeziora solankowe; kolekcja solnych rzeźb, dawne urządzenia górnicze, obudowy drewniane.
Teraz udaję się do Kościoła pod wezwaniem św. Klemensa, papieża, trzeciego następcy po św. Piotrze i pierwszego patrona górników. Został wzniesiony z fundacji mieszczan w 1381 roku. W tym stanie przetrwał do roku 1786. Obecny kształt kościoła pochodzi z XIX wieku, ale w kościele znajdują się również starsze elementy, z XIII i XIV wieku.
Spacerkiem idę teraz pod Pałac Konopków. Jest to późnobarokowy pałac wybudowany w latach osiemdziesiątych XVIII wieku w Wieliczce przez braci Konopków. Obecnie budynek stannie odrestaurowany i wyremontowany został przeznaczony na małopolsko-świętokrzyski oddział Instytutu Pamięci Narodowej.