witam serdecznie. pisze opis obrazkow z niemiekciego i nie wiem jak przetlumaczyc te zdania........pomoze mi ktos??
1) w tle widać trzy inne kobiety. wszystkie wykonują to samo ćwiczenie. każda ma na sobie sportowy strój.
2)na obrazku widzę warzywa. część z nich: cukinia, bakłażan, czosnek, papryka , cebula, sałata i koper leża na stole. obok znajduje się też koszyk, w którym ułożone sa pomidory i pieczarki.warzywa sa bardzo kolorowe i wyglądają na świeże.
3)dziewczyna znaduje się w lesie lub na łące. dzień jest ciepły, widać padające na ziemię promienie słońca.
4)na rysunku widzę hamburgera. składa się on z bułki z sezamem. w środku znajduje się mięso, ser, plaster pomidora oraz sałata.
5)w tle znajdują sie czerwone i czarne oliwki. oliwa z oliwek jest o wiele zdrowsza niz zwykły olej.
6)na rysunku widzę pięknie podany obiad. na talerzu znajduje się pieczony kurczak z kukurydza, sałatą , marchewka i ogórkami. obok talerza stoi kieliszak białego wytrawnego wina lub soku jabłkowego oraz ułożone sa sztućce. widać także talerzyk z pieczywem. jest to z pewnością pożywny posiłek.
7)na obrazku widzę filiżanke kawy i bułkę. znajdują sie one na stole przykrytym obrusem w zielono-białą kratę. kawa jest czarna, bez śmietanki. znaduje się w żółtej filiżance. obok leży małą łyzeczka. bułka jest posypana makiem, wygląda świeżo i apetycznie.
8) na obrakzu widać 5 tabletek na białym tle. jedna z nich jest żóła, dwie są różówe, jedna zółto-pomaraczowa i jedna biało-niebieska. leki należy przyjmować pod kontrolą lekarza.
9) na ostatnim obrazku widać fragment czyjejś twarzy. najprawdopodobniej jest to mężczyzna. pali on papierosa. widać unoszący się dym papierosowy? (tytoniowy?).palenie to zgubny nałóg, któy jest przyczyna wielu chorób.
wiem że to duzo pracy, ale bede bardzo wdzieczna za pomoc. w zamian moge pomoc z angielskiego.