Pójście do szkoły w Niemczech; brak języka

Temat przeniesiony do archwium.
Hey;] Mam prawie 16 lat. Po zakończeniu nauki w gimnazjum planuję wyjechać z rodzicami do Niemiec. Mam niemieckie obywatelstwo. Jest jednak problem, nie wiem w ogóle o co chodzi w tych niemieckich szkołach. Czy po przyjeździe od razu trzeba iść do szkoły, jeśli się w ogóle nie zna języka, do jakiej szkoły trafię, czy będę chodzić z Niemcami, czy z obcokrajowcami i jak jest z nauką języka... I właśnie nie wiemy jeszcze do jakiego miasta jechać, mama myśli o Hamburgu, Kolonii albo Hannoverze. Szukamy takiego miasta, żeby była dobra szkoła i chodziło do niej chociaż kilku Polaków... Więc jeśli znacie jakichś Polaków w tych miastach to piszcie, bo chciałabym znaleźć jakichś znajomych, którzy by mi pomogli w szkole. Jak coś to piszcie mi na [gg] . Pzdr
hej jestem w prawie identycznej sytuacji z wyjatykiem obywatelstwa bo mam tylko polskie i tak smao chce wyjechac dokladnie do Hannoveru tlyko nie wiem jak z ta szkola. jelsi chcialabys pogadac to pisz 5317223 pozdro
Hej :) jestem w Hamburgu od 2 miesiecy. Prawdopodobnie bedziesz przez rok uczyla sie w szkole niemieckiego a dopiero potem pojdziesz do normalnej szkoly. Ja teraz sie dowiaduje wszystkiego bo chce isc tutaj do liceum i niestety tez nie znam niemieckiego dobrze :(
Moja córka przyjechała do hannoveru takze nie znajac ani słowa.. i chodzi od wrzesnia zeszłego roku do normalnej szkoły, nie przesunieto jej rok do tyłu, jak mówiło wiele osób.. nie jest na razie oceniana ale swiadectwo na półrocze dostała jak kazde dziecko.. powiem ze nawet bardzo dobre.. zauwazyłam ze program nauki w niemczech jest bardzo do tyłu;-)
Czego wymagaja w szkole przy zapisywaniu dziecka,moj syn ma 16 lat,uczy się niemieckiego i chce pzyjechac do niemiec,jakie dokumenty beda mu potrzebne zeby tu mogł skonczyc szkołę średnią?
Szkolnictwo to w Niemczech sprawa landow, wiec zalezy od landu w ktorym sie do szkoly idzie. A sprawe jak zawsze mozna rozwiazac w trzy minuty dzwoniac do Kultusministerium danego landu.
witam serdecznie:)
mieszkam w Niemczech od 4 lat i od 4 lat moja corka chodzi tutaj do szkoly,miala 16 lat i byla po gimnazjum w Polsce-niestety musiala powtarzac 9 rok nauki /ze wzgledu na jezyk-w Polsce uczyla sie niemieckiego/niestety dostala sie do hauptschule/dziwny system oswiaty w Niemczech dzieli dzieci juz po 4 klasie na te "lepsze"-ida do gimnazjum ,a te "gorsze" do realschule i "najgorsze" -hauptschule/,a wiec dostala sie do hauptschule i tam chodzila 2 lata -na szczescie trafila na madrych nauczycieli i dostrzegli w niej to "cos" i madrosc /bo faktycznie dzieci polskie sa z wiedza baaaardzo do przodu ,zwlaszcza z matematyki/i dostala kwalifikacje do gimnazjum-jenak w gimnazjum jak od poczatku sie nie uczysz tzn po 4 klasie to jest bardzo ciezko /program,jezyki-lacina ,francuski/tak wiec teraz juz 3 rok chodzi do gesamtschule i za rok ma mature....Nie jest jej latwo -powiem szczerze-choc radzi sobie swietnie i jest bardzo chwalona-swiadectwo miala teraz 2,8 srednia ,ale wiem ,ze do matury trzeba ciezko pracowac no i miec wysoka srednia by zostac dopuszczonym,no i uswiadomic sobie ze wszystko jest po niemiecku-matematyka-zadania tekstowe, lektury ,interpretacje itd....Mimo ze poziom nauki jest duzo nizszy jak w Polsce, ale by byc dobrym trzeba znac jezyk !wiec nie szukac Polakow i z nimi sie kontaktowac ,tylko mlodziez niemiecka i jak nawiecj rozmawiac w tym jezyku.Wlasnie dzieki chlopakowi,ktorego tu poznala/Niemca/ i chodzila z nim corka rozwinela jezyk niemiecki bardzo, przebywala w srodowisku mlodziezy niemieckiej i musiala mowic po niemiecku....
alez sie rozpisalam ,ale na ten temat duzo mozna pisac:))))
Powiem jeszcze ze na poczatku bardzo jej pomogl moj maz,ktroy swietnie zna niemiecki-poprawial jej prace z niemieckiego,zadanie zrozumiec tekstowe z matematyki,no i angielski jeszcze doszedl/w Polsce jako obcy miala niemiecki/
Pozdrawiam serdecznie i zycze powodzenia-nie bedzie latwo!
wiec trzymaj sie!
Irena
Hej wszystkim:) Do Niemiec przyjechałam z rodzicami rok temu,akurat po ukończeniu gimnazjum. Z początku również zupełnie nie orientowałam się o co chodzi z tymi szkołami,ale teraz mogę się podzielić paroma informacjami.A więc mniejwiej więcej wygląda to tak: Gymnasium-szkoła najbardziej ceniona z najwyższym poziomem(odpowiednik naszego liceum), w której można zrobić normalnie maturę i iść na studia,ale fakt-łatwo nie jest się tam dostać. Następnie mamy Realschule-szkoła pomiędzy. Poziom jest niższy,po ukończeniu(trwa tylko do 10 klasy,czyli 1 liceum) są dwa wyjścia:Gymnasium do którego trzeba zdawać egzaminy i mieć tzw. kwalifikację od nauczycieli lub też "Ausbildung" tzn. po prostu przygotowanie do zawodu. I na ostatnim miejscu jest Hauptschule- szkoła głównie dla obcokrajowców o najniższym poziomie,mająca na celu głównie przepchnięcie ludzi z jednej do następnej klasy,żeby w ogóle ja ukończyli(obowiązek prawny).Po tej szkole(kończy się ją dokładnie tak jak Realschule) ma się najmniejsze szanse na Gymnasium lub Ausbildung. Moja osobista rada: niestety nie ma się co za bardzo łudzić że bez znajomości języka przyjmą was od razu do Gymnasium(tak ja ja się łudziłam:P), ale nie dajcie się też zepchnąć do Hauptschule(tak chcieli ze mną zrobić) i walczcie o to,żeby pójść do Realschule. Nie jest to coprawda szczyt marzeń,ale bazując na swoim przykładzie mogę napisać że rok uczciwej pracy w Realschule i po 10 miesiącach jesteście normalnie przyjęci do Gymnasium:) Życzę powodzenia!
P.S. istnieje jak już wyżej wspomniano również Gesamtschule ale na ten temat nie mam zbyt wiele informacji.
Czesc mam problem , ide do szkoly niemieckiej , jezyk cos tam umiem , lecz troszkee sie bojee , niewiem jak mnie przyjmnom tam , miasto kalkar
Powiem szczerze ze tez mialam plan jechac do Niemiec po gimnazjum ale na szczescie Wykladowca z uni w Heidelbergu odradzil mi to(za co jestem bardzo wdzieczna)
Jezyk znam w stopniu bieglym(ucze sie 9 lat). Jestem teraz w De ale tylko na wakacje. W Polsce chodze do swietnego liceum i dopiero po maturze wyjade na studia.W Heidelbergu na pewno nie dostalabym sie do gimnazjum ze wzgledu na poziom tamtejszych gimnazjow.a tak zdam na luzie maturke i wyjade. Pozdrawiam
Ja właśnie jade do szkoły w niemczech,ale w sumie dostałam wykaz szkół,język znam dobrze,bo mimo że nie miałam go w szkole to jednak trochę dzięki tacie,i korepetycją które pomogły mi go odświerzyć.W dużych miastach jest łatwiej bo są internay albo rodziny satępcze,ale nie we wszytskich miejscach tak chyba jest.Złożyłam papiery do jednej ze szkół pod Magdeburgiem,ale wycofałam je stamtąd,gdyż w większym mieście więcej się naucze.Zdałam teraz do Technikum i szczeże,trochę się boję,ze nie będę mogła tam zaliczać praktyk ...
hej prosze cie bardzo o odpowiedz na temat: Wyjazd do Niemiec?? Prosze o pomoc
:)
Jestem rozwódka z 11 letnim synem w niemczech znalazłam miłosc.On jest polakiem mieszkajacym tam na stałe(ma obywatelstwo).Chcielibysmy mieszkac w niemczech razem.Co zrobic zeby to sie udało obywatelstwo dla mnie i mojego syna i co ze szkoła dla mojego syna ,czy najpierw bedzie musiał nauczyc sie jezyka.Wiem ze do szkoły dojezdzałby do Ludwigshafen.Prosze o pomoc.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe

»

Brak wkładu własnego