Witam. Serdecznie był prosił o przetłumaczenie tego tekstu, gdyż samemu marnie mi to wychodzi. Podaję temat pracy na wszelki wypadek:
Twoja przyjaciółka z Niemiec napisała Ci, że chce zrobić sobie tatuaż i założyć kolczyk w nosie. Prosi Cię o radę. Napisz do niej list a w nim:
-podziękuj za list i wyraź zadowolenie, że właśnie do Ciebie zwraca się z prośbą o opinię
-przedstaw kilka argumentów za i przeciw takim ozdobom ciała
-poinformuj, czy twoi koledzy/twoje koleżanki mają tatuaż lub piercing i wyraź swoją opinię na ten temat
-doradź, co Twoim zdaniem koleżanka powinna zrobić i czyjej rady może jeszcze zasięgnąć
A oto treść listu:
Kochana Kasiu,
dziękuję Ci za poprzedni list. Jestem mile zaskoczony, że zwracasz się z tym problemem do mnie. Postaram się Ci pomóc. Jeżeli chodzi o piercing i tatuaż ma to swoje wady i zalety. Jest to oczywiście w modzie i może wyglądać to bardzo fajnie. Tatuaże często wyrażają Twoją osobowość. Może to jednak doprowadzić do ciężkich infekcji. Tatuaż może Ci się nie spodobać i jest ciężko go usunąć. Uważam, że zdobienie ciała jest fajne i mnie się to podoba. Mam paru znajomych co mają kolczyki w języku lub też tatuaże. Uważam, że powinnaś udać się do studia tatuażu i piercingu i zapytać się o szczegóły a przede wszystkim powinnaś porozmawiać z rodzicami. Pozdrawiam: Jan Kowalski