List z niemieckiego

Temat przeniesiony do archwium.
Brak wkładu własnego

Wpis zamieszczony (lub przeniesiony) do grupy "Brak wkładu własnego" oznacza, że autor wpisu nie zadał sobie trudu samemu spróbować poradzić sobie z zadaniem lub prośba o tłumaczenie została przepuszczona przez Google Translator. Jeśli ktoś z użytkowników forum ma czas i ochotę może odpisać na taki wpis ale jeśli takiej odpowiedzi nie będzie - nie ma co się denerwować - po prostu nikomu nie chce się odrabiać zadań za kogoś ;-)

Dlatego zachęcamy do własnych prób - szansa na odpowiedź jest znacznie większa.

Witam. Serdecznie był prosił o przetłumaczenie tego tekstu, gdyż samemu marnie mi to wychodzi. Podaję temat pracy na wszelki wypadek:
Twoja przyjaciółka z Niemiec napisała Ci, że chce zrobić sobie tatuaż i założyć kolczyk w nosie. Prosi Cię o radę. Napisz do niej list a w nim:
-podziękuj za list i wyraź zadowolenie, że właśnie do Ciebie zwraca się z prośbą o opinię
-przedstaw kilka argumentów za i przeciw takim ozdobom ciała
-poinformuj, czy twoi koledzy/twoje koleżanki mają tatuaż lub piercing i wyraź swoją opinię na ten temat
-doradź, co Twoim zdaniem koleżanka powinna zrobić i czyjej rady może jeszcze zasięgnąć

A oto treść listu:
Kochana Kasiu,
dziękuję Ci za poprzedni list. Jestem mile zaskoczony, że zwracasz się z tym problemem do mnie. Postaram się Ci pomóc. Jeżeli chodzi o piercing i tatuaż ma to swoje wady i zalety. Jest to oczywiście w modzie i może wyglądać to bardzo fajnie. Tatuaże często wyrażają Twoją osobowość. Może to jednak doprowadzić do ciężkich infekcji. Tatuaż może Ci się nie spodobać i jest ciężko go usunąć. Uważam, że zdobienie ciała jest fajne i mnie się to podoba. Mam paru znajomych co mają kolczyki w języku lub też tatuaże. Uważam, że powinnaś udać się do studia tatuażu i piercingu i zapytać się o szczegóły a przede wszystkim powinnaś porozmawiać z rodzicami. Pozdrawiam: Jan Kowalski
nie wiem jak mi to wyjdzie, ale spróbujmy:
Liebe Kasia!
Danke für deinen letzten Brief. Ich bin nett überrascht, dass du an mich mit diesem Problem wendest. Ich bemühe dir zu helfen. Ich finde, dass Piercing und Tatoo sowohl Vorteile als auch Nachteile haben. Sie sind natürlich in Mode and können sehr gut aussehen. Tatoos drücken oft deine Persönlichkeit aus. Sie können aber zu schweren Ansteckungen führen. Der Tatoo kann dir nicht gefallen und es ist schwer ihm abzuschaffen {?}. Ich meine, dass Körperschmücken gut ist und das mir gefällt. Ich habe ein paar Bekannten, die Ringe in der Zunge oder auch Tatoos haben. Ich finde, dass du ins Tatoo- und Piercingstudium solltest und nach den Einzeheten fragen, aber erstens solltest du mit deinen Eltern sprechen
Herzliche Grüße
"Ich finde, dass du ins Tatoo- und Piercingstudium solltest und nach den Einzeheten fragen, aber erstens solltest du mit deinen Eltern sprechen"
krótka poprawka:
Ich finde, dass du ins Tatoos- und Piercinsstudium gehen solltest und nach den Einzelheiten fragen, aber erstens solltest du mit deinen Eltern sprechen.

proponowałabym, żeby ktoś jeszcze to sprawdził, w końcu ludzie popełniają błędy.
jeszcze jedno: "Ich meine, dass Körperschmücken gut ist und das mir gefällt."
Ich meine, dass Körperschmücken gut ist und das gefällt mir auch.
Bardzo dziękuję za pomoc ;)
Hej a co dostales z tego listu o piercingu i tatuazu?..prosze o pilna odpowiedz..bo potrzebuje na jutro napisac ten sam list a nie chce dostac zlej oceny odp..jeszcze dzisiaj prosze..
(..)

Liebe Kasia,
danke für deinen letzten Brief. Ich bin nett überrascht, dass du DICH an mich mit diesem Problem wendest. Ich bemühe MICH dir zu helfen. Ich finde, dass Piercing und TatTooS sowohl Vorteile als auch Nachteile haben. Sie sind natürlich in Mode und können sehr gut aussehen. TatToos drücken oft deine Persönlichkeit aus. Sie können aber AUCH zu schweren Ansteckungen führen. DAS TatToo kann dir nicht gefallen und es ist schwer ES ZU ENTFERNEN. Ich FINDE KörperSCHMUCK gut und ES gefällt MIR. Ich habe ein paar Bekannte, die Ringe in der Zunge oder auch TatToos haben. Ich finde, dass du ins Tatoo- und PiercingstuDIO GEHEN solltest und nach den EinzeLHEITEN fragen, aber erstens solltest du mit deinen Eltern DARÜBER sprechen.
Herzliche Grüße
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Brak wkładu własnego