Utworzenie zdań. Poziom podstawowy.

Temat przeniesiony do archwium.
Brak wkładu własnego

Wpis zamieszczony (lub przeniesiony) do grupy "Brak wkładu własnego" oznacza, że autor wpisu nie zadał sobie trudu samemu spróbować poradzić sobie z zadaniem lub prośba o tłumaczenie została przepuszczona przez Google Translator. Jeśli ktoś z użytkowników forum ma czas i ochotę może odpisać na taki wpis ale jeśli takiej odpowiedzi nie będzie - nie ma co się denerwować - po prostu nikomu nie chce się odrabiać zadań za kogoś ;-)

Dlatego zachęcamy do własnych prób - szansa na odpowiedź jest znacznie większa.

1-30 z 33
poprzednia |
Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem nawet od czego zacząć.

Zad. Utwórz zdanie. pamiętaj o szyku zdań i odmianie wyrazów

ex. Julia, am Freitag, fernsehen
- Julia sieht am Freitag fern

2. In, der Klub, Konzerte, stattfinden

3. ansehen, Actionfilme, Tobias, gern

4. Am Wochenende, Freizeit, man, verbringen, nit, die Freunde

5. Martina, in, der Jugendklub, der Bruder, nitnehmen

6. Monika, immer, vorbereiten, etwas Tolles zum Essen

7. In, Rom, Susi, besichtigen, das Koloseum
"ex." Oznacza "na przykład". (po angielsku: example)
W taki sposób masz postępować z innymi zdaniami.
Tak to się zaczyna.

(ale, ostrożnie, ja jestem tu nielegalnie, bo w tym dziale nie wolno pomagać, lecz trzeba za ciebie odrabiać, a, ja tylko chciałam pomóc. Sorry!)
Ale racja, Agato, spróbuj najpierw sama. Spróbuj ułożyć zdania (pamiętaj też o rozdzielnie złożonych czasownikach, jak np. statt|finden) i napisz je tu. Na pewno będziesz miała sprawdzone. W ten sposób będziesz miała większą satysfakcję, jeśli cokolwiek zrobisz sama :)
:-)

btw. zobaczymy
Otóż wiem, że ex znaczy np. Napisałam tak z pośpiechu, widzę że do każdego trzeba się przyczepić :).

Zrobiłam tak:
2. Konzerte findt in der Klub statt
3. Thobias seht gern Actionfilm an
4. Am Wochenende bringe man Freizeit die Freunde
5. Martina nehmt der Bruder in der Jugendklub mit
6. Monika bereit immer etwas Tolles zum Essen vor.
7. Susi tige in Rom besich das Koloseum
2. Konzerte to liczba mnoga więc popraw
3. sehen (bo przedrostek "an" nie zmienia tej reguły) to nieregularny czasownik i w 2 oraz 3 osobie lp. "e" zamienia się na "ie"
4. verbringen nie rozdzielamy, bo przedrostka "ver-" nigdy się nie oodziela więc złącz je i odmień w 3 osobie lp.
5. nehmen to czasownik nieregularny i w 3 osobie lp. ma forme "nimmt"
6. "bereit" i czegoś jeszcze brakuje, widzę, że zauważyłaś to, że bereitt by się nie dało wymówić ale trzeba dodać to "t", jednak trzeba poprzedzić je literą "e", aby dało się wymówić
7. tige? besich? to jest regularny czasownik "besichtigen" odmień go po prostu w trzeciej osobie ("be-" też nigdy się nie oddziela)
Ale szyk masz wszędzie dobrze, popraw te czasowniki i napisz jeszcze raz. Myślę, że to dasz radę poprawić :)
Cytat: cezar0357
2. Konzerte to liczba mnoga więc popraw
3. sehen (bo przedrostek "an" nie zmienia tej reguły) to nieregularny czasownik i w 2 oraz 3 osobie lp. "e" zamienia się na "ie"
4. verbringen nie rozdzielamy, bo przedrostka "ver-" nigdy się nie oodziela więc złącz je i odmień w 3 osobie lp.
5. nehmen to czasownik nieregularny i w 3 osobie lp. ma forme "nimmt"
6. "bereit" i czegoś jeszcze brakuje, widzę, że zauważyłaś to, że bereitt by się nie dało wymówić ale trzeba dodać to "t", jednak trzeba poprzedzić je literą "e", aby dało się wymówić
7. tige? besich? to jest regularny czasownik "besichtigen" odmień go po prostu w trzeciej osobie ("be-" też nigdy się nie oddziela)

A ja znalazłem jeszcze co najmniej drugie tyle błędów.
No fakt, skupiłem się na czasownikach...
w 4. w ogóle nie użyte zostało mit i wtedy nie było by "die Freunde"
w 5. rodzajnik przy "Bruder" i "Jugendklub"
w 2. też zły przypadek, bo dativ powinien być
i nie jestem pewien w 3. czy jest dobrze..
Widać ja się też przy tym dużo nauczę, przede wszystkim patrzeć dokładniej :)
widzisz coś jeszcze?
W dziale "Brak wkładu własnego" musisz walczyć sam, cezarku. Nam nie wolno-
Nie oszukuj się.
Odrabiaj za Agatkie, bo ją to wcale nie interesuje, co ty tu wpisujesz. Nie widzisz? "Gotowiec" jest ważny! kapito?
btw. Jak ci się moje odzywka nie podoba, to zgłoś do Admina. Znamy te wszystkie chwyty. Admin-Lukar usuwa wszystko i twój cały wysiłek tylko o d---ę otłuc.
No i masz rację, piszę sam do siebie teraz... Nie mam zamiaru za kogoś odrabiać, wolę podpowiedzieć, żeby ktoś zrozumiał a nie przepisał i dostał 4.
No właśnie też zauważyłem te chwyty... no nic opuszczam ten wątek :P
Do Admina-Lukara!
Widzisz palancie, co robisz?
Ludzie odchodzą stąd tylko przez ciebie!
Dla ciebie to za trudne, bo lubisz Pokemony i żebractwo.
Ty, a nie ktoś inny jest winien, że twoje forum zejdzie na psy!
Jeszcze masz czas to zmienić, palancie!
No i masz rację, piszę sam do siebie teraz... Nie mam zamiaru za kogoś odrabiać, wolę podpowiedzieć, żeby ktoś zrozumiał a nie przepisał i dostał 4.
No właśnie też zauważyłem te chwyty... no nic opuszczam ten wątek :P

Sam widzisz co pytający uważają za "pomoc"
No fakt, ale kurde, nie rozumiem tego, że skoro są w tej szkole i muszą ten materiał przerobić, to trochę pracy i już znają podstawy nowego języka, którym może przyjdzie im się posługiwać, a zrobienie tego zadania nie wymaga wiele.
Oni "muszą" się uczyć. Oni nie "chcą" się uczyć. A każde forum trzaska za nich robotę. Rozumi?
a zrobienie tego zadania nie wymaga wiele.

Wymaga trochę pracy, ale najlepiej znaleźć "łosia" co zrobi wszystko. Forum to nie rykowisko dla łosi.
Ojej... nie mogłam być 24/h przy komputerze. Widzę, że już nigdzie w internecia nei da się zwrócić o pomoc :). Mam problem z niemieckim, staram się za wszelką cenę go nauczyć jednak poprostu nie mogę go zrozumieć. To nie moja wina. Uczę się go od miesiąca dopiero, a to jest moja praca domowa, której nie miałam wytłumaczonej na lekcji. Jestem nowa na tym forum, jednak widze że to nie ma sensu

Pozdrawiam serdecznie, EX. irkamozna!!!!!!!!!!!
Cytat: agatabbb
Pozdrawiam serdecznie

Pozdrawiamy
Cytat: agatabbb
Ojej... nie mogłam być 24/h przy komputerze. Widzę, że już nigdzie w internecia nei da się zwrócić o pomoc :). Mam problem z niemieckim, staram się za wszelką cenę go nauczyć jednak poprostu nie mogę go zrozumieć. To nie moja wina. Uczę się go od miesiąca dopiero, a to jest moja praca domowa, której nie miałam wytłumaczonej na lekcji. Jestem nowa na tym forum, jednak widze że to nie ma sensuPozdrawiam serdecznie, EX. irkamozna!!!!!!!!!!!
Pozdrawiam cię także! ja was wsiech pazdrawljaju! Jaja sobie robisz? Układankę na cały świat publikować? Masz problem z niemieckom na tym poziomie? Na tym poziomie musisz się uczyć słówk, a nie rozdziwaiać gębę na forum. To wszystko twoja wina, bo nie chce ci się zajrzeć do słownika. Czy ty nowa, czy stara na forum, bredzisz, bo ci się nie chce ruszyć tyłka i tyle.
Admin i tak to wywali, bo on lubi jęczące polskie laski. Im bardziej jęczą, tym bardziej mu się podoba. Pozdrawiam cię też serdecznie. Jeszcze raz pzdrawiam! Dosyć pozdrowień?
Cytat: irkamozna
Im bardziej jęczą, tym bardziej mu się podoba.

To mam coś wspólnego z adminem :)
zwróciłam się o POMOC w celu zrobienia zadania. Od poczatku nie chodziło mi o jednoznaczne odpowiedni, jednak o trochę nakierowanie na właściwy trop. I nie musisz już się tak oburzać i mnie obrażać. Najpierw zanim coś napiszesz to pomyśl człowieku, i przeczytaj mój post. Bardzo proszę o POMOC, bo nie wiem nawet od czego zacząć. Nawet podkreśliłam, abyś czasem nie przeoczył/a :) :) :) :) Jeżeli umieściłam wątek w złym temacie, to przepraszam, jestem tu nowa więc chyba mam prawo.
Nie masz żadnych praw ani, jako nowa, ani, jako stara. Tutaj jest forum, a nie "odrabialnia lekcji". Obrażanie się za wszystko i na wszystkich to nie nauka. Wpisz wątek w rozsądnym dziale i przy okazji uwzględnij propozycje, jakie ci podano. Wtedy warto jest tobie pomagać. Jasne?
edytowany przez irkamozna: 05 gru 2011
cezar0357 wpisał kilka rzeczy do poprawy, co z tym zrobiłaś? Nic!
Więc nie mów, ze nie przyszłaś po gotowca.
Ale racja, Agato, spróbuj najpierw sama. Spróbuj ułożyć zdania (pamiętaj też o rozdzielnie złożonych czasownikach, jak np. statt|finden) i napisz je tu. Na pewno będziesz miała sprawdzone. W ten sposób będziesz miała większą satysfakcję, jeśli cokolwiek zrobisz sama :)

moko chyba to moko tylko w innym wydaniu ale inkompetencja ta sama
Moko by nie napisał, że jest z Kraśnika (sam musiałem zobaczyć gdzie to jest) i mają tam Wälzlager.
chyba lukar ustapil ich bin noch da
Cytat: Tamod
Moko by nie napisał, że jest z Kraśnika (sam musiałem zobaczyć gdzie to jest) i mają tam Wälzlager.

chyba masz racje krasnik jest gdzies kolo lublina
ale ta jego grzecznosc jest taka wygorowana i jakby wycisnieta jak sie mokra szmate do podlogi wyzyma
ahahaha, czyli umieściłam wątek w złym temacie. Zrobiłam z tym co mi pomógł bardzo dużo, otóż poprawiłam błędy i wysłałam na innym forum i sprawdzili bez żadnego obrażania się, ciśniecie, i głoszenia głupowatych przemyśleń
wygrałaś w lotka... nauczyłaś się strasznie dużo, co nie? ciśniecie? Idź się wysikaj, to nie będzie cie ciskło.
edytowany przez irkamozna: 05 gru 2011
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 33
poprzednia |