Poproszę o układanie jak najprostrzych zdań. Z góry dziękuję.
Jest wiele odmian jabłek. Czasem są słodkie, a czasem kwaśne. Jabłka mają różne kolory- zielone, czerwone lub żółtoczerwone.
Truskawki zawierają witaminę C, żelazo, fosfor. Dojrzałe truskawki są bardzo słodkie. Owoce truskawek są czerwone, pokryte małymi orzeszkami.
Owoce duriana są duże i zielone, pokryte kolcami. Po rozcięciu owoc śmierdzi rozkładającym się mięsem lub padliną. Podobno smakuje lepiej niż pachnie.
Owoce bananów są długie i żółte. Mają słodki smak. Bananowce rosną w Azji, Afryce i Australii.
Cebula zawiera dużo witamin i składników mineralnych. Przy krojeniu wywołuje łzawienie.
Częścią jadalną marchwii jest korzeń. Korzeń jest koloru pomarańczowego, jest długości około 8 cm. Korzeń zawiera witaminy B1, B2, B6, C ,E, H, K, PP oraz wapń, żelazo, miedź i fosfor.
Owocami pomidora są duże, czerwone jagody. Są one zazwyczaj kuliste. Znane są różne odmiany, o różnych kolorach.
Burak to warzywo korzeniowe. Występuje na całym świecie. Istnieje wiele odmian buraków. Można spotkać się z burakami o korzeniu w kolorze czerwonym, żółtym a nawet białym.