Witam. Jestem początkujący z języka niemieckiego i potrzebuję pomocy. Chodzi o przetłumaczenie kilku tekstów o różnej tematyce. Z góry bardzo serdecznie dziękuję za udzieloną pomoc!
1. Najchętniej oglądam w telewizji programy naukowe i przyrodnicze. Są one bardzo interesujące, można dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy o otaczającym nas świecie. Te programy pozbawione są przemocy i wulgaryzmów. Pozwalają odprężyć się przed telewizorem.
A ty jakie oglÄ…dasz programy telewizyjne?
Ja? Ja uwielbiam wiadomości. Z ciekawością oglądam różne wydarzenia na świecie. To pozwala być mi na bieżąco poinformowanym o polityce, zbrodniach i katastrofach. Jest to i ciekawe i przerażające.
Moi rówieśnicy w Polsce mają szeroki zakres zainteresowań. Lubią oglądać programy kryminalne, dochodzenia dziennikarskie i wywiady ze znanymi osobami.
2. Dlaczego dokuczasz swojej koleżance? Że jest od ciebie słabsza, to nie znaczy, że możesz się nad nią pastwić. Twoje postępowanie jest niegodne. Proszę, abyś więcej tej dziewczynie nie robił krzywdy. Zmień swoje postępowanie, bo w przeciwnym wypadku poskarżę na ciebie do dyrekcji szkoły. Takim sposobem nie rozwiążecie swoje konfliktu. Porozmawiajcie spokojnie i bez nerwów, a na pewno dojdziecie do ugody.
3. Dzień dobry Panu. Bardzo zależy mi na tej pracy, ponieważ potrzebuję pieniędzy, aby wyruszyć w wymarzoną podróż dookoła świata ze swoja dziewczyną. Ja nadaję się do tej pracy. Dobrze znam się na komputerach, doskonale władam językiem angielskim i językiem niemieckim, mam dar do przekonywania ludzi. Chciałbym też, żeby płaca którą pan oferuje na to stanowisko była wyższa. Moje kwalifikacji są wysokie i na pewno opłaci się panu zainwestować w moją osobę.