przygotowanie do GDS

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 45
poprzednia |
Po zdaniu ZOP postanowiłem, że chciałbym zdać teraz GDS. Czy wiecie z jakich materiałów warto się uczyć? (Wiem, że wydawnictwo Hueber wydało książkę z testami we współpracy z Goethe Institut.) Czy są jakieś specjalne kwestie, na które należy zwrócić uwagę podczas przygotowywania się do egzaminu (jakieś działy z gramatyki, których na ZOP się nie wymaga, słownictwo, itp.)? Lepiej zdawać w PL czy w DE? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Jest seria starych, ale sprawdzonych książek wydanych przez LM-Universität in München tytuł to:
"Prüfungsaufgaben zum Deutschen Sprachdiplom für Ausländer". Trudno je dostać, ale jeśli ładnie poprosisz w GI to Ci pożyczą :) Co prawda nie zdaje GDS, ale materiały wykorzystuje się na filologii germańskiej.
Pozdrawiam
dziękuję bardzo!
Podaj jakiś namiar na siebie. Chętnie wyślę Ci materiały.
Jeśli masz coś dobrego do GDS to wrzuć na jakiś serwer, albo chociaż napisz co masz :) Jeśli możesz naturalnie...
To jest ok. 30 uzupełnianek-przekształcanek (zadanie pierwsze) + 6 kompletnych zestawów GDS + kilkaset starych tematów na ustny (Vortrag) wraz z nieaktualnymi już archiwalnymi pytaniami/wytycznymi lekturowymi dla egzaminatorów + 300 stron wysublimowanych zadań C2/C2+ (same przekształcenia). Większość z tego jest jako tzw. public domain i chętnie wstawię na serwer zaraz po poprawkach, tj. na początku października br. (wystarczy mi przypomnieć). Teraz młodzież za obszerną ściągę by dostała i uczyliby się "pod pytania", a nie "pod mózg" :) . Do GDS polecam też archiwalne testy wstępne na germanistykę policencjackie (te mi nie kolidują z planem gnojenia biednych ludzi, więc mogę wstawić nawet zaraz zapodać linkiem).
Pytam, bo ja też mam ciekawe materiały, więc moglibyśmy się wymienić jeśli Cię to interesuje :) Pisząc o archiwalnych testach na policencjackie masz konkretnie na myśli testy na germanistykę na UJ z poprzednich lat?
tak, UJ, z tym że na policencjackie magisterskie uzupełniające, choć i na studia I stopnia też mam kilkadziesiąt (razem z NKJO UJ)
Czyli mamy to samo...;)
A te 300 stron wysublimowanych zadań C2/C2+ to jakaś książka, czy zbiór różnych ćwiczeń? Mogłbyś mi to wysłać?
Pierwszy tom mogę wysłać teraz. Drugi potrzebuję jeszcze do zastosowania w ramach kampanii wrześniowej :). To akurat jest dość znany zbiór ćwiczeń na publicznej licencji (może nawet już masz):

http://files.getdropbox.com/u/695442/123/Oberstufe%20C2%7CC2%2B%20Umformungsbereich%20Band%201.djvu
Tak,tak! To już mam :) Ale mimo wszystko dziękuję za link.:)
Nie ma za co. Widzę, że ciekawi Cię ten temat, więc może pobaw się trochę zadaniami z PNJN z zaprzyjaźnionego instytutu:

http://files.getdropbox.com/u/695442/123/Textbbereich%20%2B%20Umformungsbereich%20erstes%20und%20zweites%20Studienjahr%20KDS%20GDS%20FSP%20C2%2B.zip
Dzięki wielkie :) Tego jeszcze w internecie nie "wyszperałem"...:) Pozdrawiam!
http://files.getdropbox.com/u/695442/123/PNJN%20UKW%20Bydgoszcz.pdf - to mi wygląda na czwarty lub piąty rok, bo na trzecim by się raczej zesr..... :)
Kiedyś to już widziałem :) Nawet jeśliby dobrze poszukać na forum, znajdziemy ten test. Szczególnie Verben des Vernichtens....brrr ;)
ja to miałam a jestem na pierwszy roku nie na czwartym ...
to tylko bardzo bardzo dobrze świadczy o Twojej uczelni, w końcu jest to słownictwo branżowe (profilowane, specjalistyczne) - przynajmniej pierwsze i ostatnie zadanko
mój mail to [email] i będę wdzięczny za wszelkie materiały :)
(te z powyższych linków już ściągnąłem)
A oto mój adres rookie19[at]wp.pl. Ja również będę wdzięczny za wszystko co prześlesz. (materiałów nigdy za wiele)
ja też poproszę sissi89(at)onet.eu dzięki...
Wolna Rosja rządzi

http://rus-deu.blog.ru/9692371.html

btw. mój Uaz Hunter chodzi jak burza :)
Ponsa Großwörterbuch Deutsch als Fremdsprache też już rozgryźli (wersję dla StarDict'a kompilował sam AndroS, czyli główny maniak-działacz-haker rosyjskiego germanistycznego podziemia, będący autorem większości uploadów na uztranslations).

http://forum.ru-board.com/topic.cgi?forum=5&topic=16486&start=760 (wpis autorstwa Fire Lizard).
Witaj,

jeżeli można to i ja poproszę na [email]
Witam, ja rowniez po zdaniu ZOP przymierzam sie do GDS. I tak jak moi poprzednicy bylabym wdzieczna Asgard za wszelakie materialy, ktore moglyby mi w tym pomoc, moj mail: [email] Zainteresowanym polecam rowniez pozycje: "Ziel: GDS" Ein Übungsbuch zum Prüfungsteil Ausdrucksfähigkeit von Roswitha Lindner.
LG
Chciałem wszystkich prosić, żeby dokładnie zastanowili się, czy na pewno chcą od razu zdawać GDS. Wprawdzie przygotowywałem do niego już kilka osób i zdali, ale z moich obserwacji i rozmów z kolegami po fachu wynika, że w przypadku GDS zdawalność (za pierwszym razem) jest znacznie niższa niż w przypadku KDS. Część zadań i pensum egzaminacyjne faktycznie nawet pokrywają znacząco z KDS (i nawet GI zaleca, by ucząc się do GDS także korzystać z materiałów do GDS), ale surowość oceniania kryterium fonetycznego, spójności wypowiedzi itd. oraz zasób słownictwa popularnonaukowego, literackiego elaborowanego itp. jest dużo wyżej postawiona. Zachęcam do zdawania KDS - mimo wszystko łatwiej, o czym świadczy fakt, że zdało go aż 4 moich uczniów z klas maturalnych (w czasach kiedy jeszcze byłem głupi, bo pracowałem w liceum) - a więc można.

Ktoś tu pytał, czy łatwiej zdawać w DE czy w PL. No więc formalnie różnicy nie ma, choć w DE może bardzo nieznacznie łatwiej z uwagi na nieco bardziej pogodne południowe nastawienie egzaminatorów w centrali GI w Monachium (ale i w polskich GI zawsze siedzi ktoś z Niemiec i pilnuje porządku, więc chyba nie ma co się aż tak bać - zwłaszcza,jeśli ktoś rzetelnie się przygotował).

Moją rada - mimo wszystko najpierw zdać KDS, poduczyć się więcej i zdawać GDS. Aha, w polskich (i nie tylko polskich) GI bardzo pomaga fakt, że chodziłeś do nich na kurs przygotowujący do GDS - patrzą na Ciebie bardziej tolerancyjnie (wiem, że to świństwo i wyrywanie kolejnej dodatkowej kasy za kurs, ale takie są smutne fakty).

Tamarat, już posłałem Ci linka.
Dziekuje
Czy mogę też prosić materiały na maila?
nulka07gmail.com
Jeśli ktoś z Was będzie mógł przesłać mi materiały o których mowa powyżej, będę bardzo wdzięczna. :)
Mój email : adriana737(@) gmx.de
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 45
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Studia językowe