ktory wybrac egzamin

Temat przeniesiony do archwium.
jest kilka egzaminow z niemieckiego ktre mogą mnie zwolnic z egzaminu tzn. ZMP MD ZOD KDS GDS przyznam ze mi nie wiele te skroty mowią które z tych egzaminow najłatwiej zdac?? z gory dzieki za pomoc
http://www.goethe.de/ms/war/pospruef.htm tu masz wszystkie egzaminy i ich opis ale wszystkie sie roznia poziomem wiedzy jezyka
zmp najłatwiejszy ale.......on chyba nie zwalnia cos mi sie zdaje...chyba od ZOP cos zwalnia ale niewiem sam
zmp jest najlatwiejszy , nie napisalas z czgo mialby cie ten egzamin zwalniac? naturalnie zalezy to tez od poziomu twojego niemieckiego na ktory egzamin sie zdecydujesz, wszystkie te egzaminy sa platne, tak ze lepiej zdac od razu wyzszy poziom: np.MD,lub KDS(ten jest juz trudniejszy i wymaga bardzo dobrej znajomosci jezyka niemieckiego ale zdajac go bedziesz mogla studiowac na iemieckiej uczelni)
Wogóle to jakie są zalety posiadania takich certyfikatów
moze mnie to zwolnic z egzaminu na UW . jak na razie nie czuję sie zbyt mocna z niemieckiego a ze muszę po trzecim roku zaliczyc dwa języki to wolałabym miec certyfikat bo to jeszcze na cos mi sie przyda...
słyszałam, że zdany egzamin KDS jest równoznaczny z licencjatem - tzn. jeśli zdam ten egzamin to tak jakbym ukończyła 3 lata germanistyki i jestem przyjęta na każdą uczelnię na 2 lata uzupełniające germanistyki....... Czy może mi ktoś powiedzieć czy to prawda??????
Zdany KDS odpowiada ukończeniu studiów licencjackich, a może i więcej, jednakże nie licz na to że przyjmą cię z KDS na magisterkę. Posiadam wszystkie certifikaty i dyplomy Goethe Institut. Jestem studentem 2 roku germanistyki . Jeżeli zdasz KDS, wybierz sobie inny kierunek studiów(nawet licencjat) i bedziesz miala takie same uprawnienia jek osoba posiadająca magistra filologi germańskiej. KDS jest jednakże bardzo trudnym egzaminem, należy przeczytać dwie lektury itd, władać j. niemieckim tak jak Muttersprachler, więc biegle. Bez solidnego przygotowania nie masz najmniejszych szans. papa
OCZYWIŚCIE ze to NIE PRAWDA- nigdy nie przyjmą bez licencjatu zdanego u nich po College a CO NAJWYŻEJ mówi się, że POZIOM wiedzy z języka jest podobny zaawansowaniem ale bez 3 lat metodyki, psychopedagogiki, realioznastwa i dziątek innych przzedmiotów nie wskoczyć na 4 rok germanistyki- es besteht leider keine Moglichket, sowas zu tun!
Tak sie zastanawiam... skoro 'posiadasz' wszystkie certytikaty i dyplomy (nawet GSD?) to naprawde sie zastanawiam po jestes na germanistyce. Nie lepiej wybrac cos innego (chociaz licencjat)?
czesc
sluchajcie
mam pytanie bo wybieram sie na studia do hannoveru gdzie musze zdac testy np. dsh, daf, kds. gds, zop.chcialam zdac egzamin w polsce i wiem ze zdaje sie daf i zop ale wlasciwie nic o nim nie wiem.jesli ktos zdawal ktorys egzamin w polsce to prosze o kontakt
[email]
dzieki
Temat przeniesiony do archwium.