Podział czasowników ze względu na ich łączliwość z innymi czasownikami lub z rzeczownikami utworzonymi od czasowników jest ktoś w stanie mi wytłumaczyć o co chodzi? Wujek Google nie za bardzo pomógł :( Chodzi o Hauptverben, Nebenverben itd... po czym je rozpoznajemy
Podział czasowników ze względu na ich łączliwość z innymi czasownikami = a, co to takiego ten "podział na łączliwość"?
[konto usunięte]
22 lis 2014
Czyli jak czasowniki łączą się z innymi czasownikami albo z rzeczownikami od nich utworzonymi.
niuniel
22 lis 2014
Oho, znalazłaś czas?
Podaj przykład dwóch ożenionych czasowników, to będzie ci łatwiej. Zgoda?
Bo to nadęte gadanie do niczego nie prowadzi.
Na przykład: essengehen.
[konto usunięte]
22 lis 2014
Mniej więcej wiem o co chodzi, tylko chciałabym żeby ktoś mi to jaśniej powiedział. Wiem, że Hauptverben są czasownikami pełnoznacznymi np.: Ich koche Suppe, a Nebenverben muszą występować z innymi np.: Ich habe Suppe gekocht. Mam jeszcze Anxilier i Modalitaetsverben i tu już są schody... chciałabym znać wszystkie z tego podziału i wiedzieć o co chodzi jak w tych pierwszych z przykładu.
niuniel
22 lis 2014
Czy ty coś piłaś? Wysokoprocentowego?
Wiesz wogle, co to Verb?
habe gekocht, to jeden czasownik, tylko w innej formie czasowej.
Nie rozumiem twoich wywodów.
[konto usunięte]
22 lis 2014
Tak wiem co to "Verb". Jeżeli masz kogoś oceniać, zamiast napisać coś sensownego to dziękuję. Wiem czym jest czas przeszły, a jezeli po prostu nie umiesz pomóc to nie udawaj kogoś, kto wie o co proszę.
niuniel
22 lis 2014
Proszę. Nie obrażę się, że nic nie umiesz. Nawet się wysłowić, bo nadal nie wiadomo, o co ci biega. Jakie czasowniki, co się łączą? Przecież cały czas piszę, że nie wiem, o co ty prosisz. Nie czytata, Pani Studiowana?
Skąd Ty możesz wiedzieć kim jestem i co umiem. Żałosne. Jak wiesz czasowniki się dzieli i jasno napisałam o jaki podział mi chodzi. Dokładnie taką nazwę "podziału" mam w swojej książce, a jeżeli "Pan wyedukowany" to powinien wiedzieć o czym piszę...
niuniel
22 lis 2014
Przecież widzę kim jesteś. Nawet widzę twoją książkę. Nie widzisz? Nawet żałosnego przykładu dwóch połączonych czasowników nie potrafisz podać.
[konto usunięte]
22 lis 2014
Hah bardzo mnie rozbawiłeś ;) Po Twoich tematach na forum widzę jak wiele Ty umiesz...
niuniel
22 lis 2014
No, to cel już osiągnęłaś. Możesz się śmiać do rozpókó.