Witam! Pochodzę z Łodzi i (co prawda mam jeszcze na to czas, bo chodzę dopiero do liceum) wybieram się na filologię germańską (bez dodatkowego języka). Słyszałem bardzo dużo opinii na temat różnych uczelni i jestem w tej chwili skołowany, która byłaby najodpowiedniejszą.
--
Wybrałem sobie na celowniku poniższe uczelnie i chciałbym wiedzieć, która jest najlepsza względem moich oczekiwań. Chciałbym, żeby jednak język był na wysokim poziomie, a nie tylko sama historia i literatura. Wiem oczywiście, że ta filologia polega na wyżej wymienionych aspektach, ale jednak chciałbym, aby język też nie leżał na takim poziomie, że potem będę musiał się zastanawiać, czy np. jest (der, die lub das - Frau).
--
Moje zamierzenia to (podaję w kolejności, od tego, do którego chciałem iść najbardziej).:
1. Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
2. Uniwersytet Wrocławski
3. Uniwersytet Warmińsko Mazurski w Olsztynie
4. Uniwersytet Łódzki
--
Czy mógłbym prosić o opinie na temat powyższych uczelni? Tylko proszę nie odradzać mi tego kierunku, bo na to jestem akurat zdecydowany. :) Proszę bardziej o opinie (co w danej szkole złe, a co dobre) i własne odczucia, gdzie najlepiej iść.
--
Pozdrawiam serdecznie!
DEISSU