ranking szkół

Temat przeniesiony do archwium.
Znacie strony internetowe, na których zamieszczone są rankingi niemieckich szkół? Chodzi mi głównie o Fachhochschulen.
hej ja też szukam takich stron znalazlam gdzieś na forum stronę www.hochschulranking.de ale nie mogę coś jej otworzyć :-(( Sprawdz sobie jeszcze takie strony jak:
www.studieren.de
www.hochschulkompass.de
www.studiawniemczech.pl
dziękuję :) a tamta strona, której nie mogłaś otworzyć ma taki adres: http://www.hochschul-ranking.de/
ale chyba nie ma żadnych stron, gdzie obiektywnie są oceniane wyższe uczelnie w Niemczech pod względem poziomu nauczania... :( Oto cytat z hochschul-ranking.de:

"Deutsche Hochschul-Rankings basieren auf Umfragen zur lokalen Akzeptanz der Studien- und Forschungsbedingungen einer Hochschule und liefern nur in diesem Kontext interpretierbare Informationen. Sie messen weder die Qualität der Lehre noch die der Forschung, noch können sie Aussagen zu einem späteren Arbeitsmarkterfolg der Absolventen treffen. Sie besitzen noch schwerwiegende methodische Mängel, die ihren Informationsgehalt stark einschränken, und sollten als "grobe Orientierungshilfe" verstanden werden."
no rzeczywiście taki adres działa. Ja też szukam jakichś informacji na temat tego rankingu szkół w Niemczech, ale nie tego typu. Czy zamierzasz studiować w Niemczech? Jeśli tak to czy można wiedzieć gdzie
nie, chcę studiować na politechnice w Gdańsku (Zarządzanie i Marketing), jeśli dobrze pójdzie. Ale chciałabym pojechać na wymianę do Niemiec. Jednak nie do Stralsundu czy do tych 2 innych szkół, które mają podpisaną umowę z Politechniką. Wiem, że można samemu podpisać umowę z wybraną przez siebie szkołę i takie rozwiązanie by mi odpowiadało. Na studia w Niemczech mnie nie stać, nie chcę studiować na uniwerku, chcę otrzymać dyplom inżyniera, a takie studia są jeszcze droższe niż uniwerki.
Edukacja w Niemczech jest bezpłatna!
Trzeba zapłacić tylko Studentenwerk i kilka dla organizacji i tak dalej. Ale nie dla edukacji! Jeszcze tak jest...
hmm, oczywiście to dotyczy Niemcy. Mówisz, że jak jesteś za granicy kierunek inżynieria jest droższy? Ile kosztuje?
Myślę, że niezależąc co chcesz studiować w Niemczech zawsze jest za drogi i dlaczego potrzebujesz kogoś, kto zapłaci dla ciebie. Są niektóre możliwości tak zwany podwójnie dyplomowe. Coś takiego ja robię tutaj w Krakowie. Studiowałem 4 lata z 5 na niemieckim uczelni i teraz ostatni rok w Polsce, a będę dostał obie dyplome, względnie magister. Polacy mogą zrobić to samo odwrotnie i nic nie muszą zapłacić, tylko składka semesterowa, < 100€.
Potrzebne jest, że partycypowane uczelni mają taki kontrakt podwójnie dyplomowy.
Są taki umowe coraz więcej. Na naszej uczelni w Freibergu w Saksonii są masy Polaków, które robią coś takiego, szczególnie w kierunkach inżyneria.

hmm, nie wiem czy to był ciekawy, ale miałem ochotę żeby coś napisać... ;)
było ciekawe :) ja gdzieś czytałam i słyszałam od znajomego w Niemczech, że studia są płatne. Mój kuzyn robił tak jak Ty, tyle że 4 lata w Polsce, ostatni rok w Niemczech.
no jak mówiłem, trzeba coś zapłacić, ta składka semestrowa, ale to nie jest za edukację...
i ile to jest zależy od co jest inklusive, jakiś bilet na przykład

ale ta sytuacja chyba będzie zmieniać się za niedługo
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa