Rada

Temat przeniesiony do archwium.
Czytając niektore wpisy dotyczace ksiązek do nauki niemieckiego i przygotowujących do matury, zastanawiam się czy one sa napewno dobre i czy mogę się z nich czegoś nauczyć? Bardzo zalezy mi na maturce na poziomie rozszerzonym ( oczywiście zdanej przyzwoicie:D).

Najczęsciej powtarzającymi ksiązkami sa :
--->"Deutch ohne Probleme"(wyd Wagros)
--->"DEUTSCH. Repetytorium tematyczno-leksykalne" Ewy Marii Rostek.

Zdaję sobie sprawę, ze juz bardzo duzo osób o to pytało, mnie jednak interesuje, co znajduje się w tych ksiązkach? Krotko mówiąc prosze o konkretne opinie na temat tych publikacji.

Mam jeszcze jedno pytanie:
Czym rózni się :
"DEUTSCH. Repetytorium tematyczno-leksykalne"(Ewy M. Rostek) od DEUTSCH. Repetytorium maturalne 1 i 2" (Ewy M. Rostek)???

Tylko darujcie sobie stwierdzenia w stylu: " zobacz w innych wpisach; skorzystaj z wyszukiwarki" Bo ja juz wszystkie z nich przeczytałam, jednak zadna z tych odpowiedzi mnie nie satysfakcjonowała, więc jesli macie zamiar robić mi wyrzuty, ze marnuje Wam czas to lepiej nic nie piszcie.

Wiem, że moje ostatnie zdanie nie bylo zachecajajace, ale ja potrzebuje konkretnych informacji, a nie pouczeń. Mam nadzieje, ze na tym forum sa dobrzy ludzie, ktorzy nie pozostawią mojego wpisu bez odpowiedzi.

>>>POZDRAWIAM:]
"DEUTSCH. Repetytorium tematyczno-leksykalne" Ewy Marii Rostek to:
* zestaw opracowanych tematów maturalnych, wraz z przykładowymi pytaniami językowymi (oparty na programie nauczania języka niemieckiego w szkołach średnich)
* część I zawierająca 78 tekstów w 12 blokach tematycznych (142 strony)
* część II zawierająca 73 teksty w 12 blokach tematycznych (116 stron)
* część III zawierająca 90 tekstów w 12 blokach tematycznych (186 stron)
+ wiadomości dotyczące różnych form pisemnych (czyli jak pisać poprawnie)

TEMATY w części I: MEINE UMGEBUNG UND ICH, SCHULE. BERUFSWAHL, FREIZEITAKTIVITÄTEN, URLAUB, GESUNDHEIT, EINKÄUFE. ESSEN. DIENSTLEISTUNGEN, WOHNEN, UMWELTSCHUTZ, MEDIEN, DER TECHNISCHE FORTSCHRITT, FESTE & VERSCHIEDENES

TEMATY w części II: RUND UM DIE SCHULE, DIE JUGEND VON HEUTE, DIE WELT DER GEFÜHLE, GENERATIONEN, DIE DEUTSCHSPRACHIGEN LÄNDER, WENN EINER REISE TUT..., LEBEN IN DEUTSCHLAND, DICHTER, DENKER UND..., DIE WELT DER KUNST, MIT DEM AUTO UNTERWEGS, DIE WELT VON HEUTE, GESPRÄCHE FÜHREN

TEMATY w części III:FAMILIEN- UND GESELLSCHAFTSLEBEN, GESUNDHEIT, BERUFSLEBEN, DER MENSCH ALS KUNDE, GEFÜHLE, SINN DES LEBENS, WISSENSCHAFT & TECHNIK, DIE GEFAHREN DES 21. JAHRUNDERTS, DIE WELT DER NATUR, DER STAAT UND SEINE BÜRGER, KULTUR UND KUNST, FORMY PRAC PISEMNYCH

"DEUTSCH. Sprechen ohne Probleme" Anny Wagner to:
* pięć części: I "Odgrywanie ról - wskazówki i ćwiczenia", II "Bloki tematyczne - słownictwo", III "Zestawy ćwiczeniowe i rozmowa na temat materiału stymulującego", IV "Klucz" oraz V "Słowniczek"
* książka napisana z myślą o uczniach przygotowujących się do matury z języka niemieckiego, ale okaże się przydatna również nauczycielom, lektorom oraz studentom
* pomoc dla każdego, kto chce doskonalić się w swobodnej komunikacji w języku niemieckim
* materiał stymulujący (kolorowe ilustracje, zdjęcia, diagramy)
* 210 stron

DEUTSCH. Repetytorium maturalne 1" Ewy Marii Rostek to:
* teksty + słownictwo do NOWEJ MATURY
* zbiór zadań dla poziomu podstawowego:
- Udzielanie / uzyskiwanie informacji.
- Relacjonowanie wydarzeń.
- Negocjowanie.
- Rozmowa na podstawie ilustracji.
* zbiór zadań dla poziomu rozszerzonego:
- Rozmowa na podstawie materiału stymulującego.
- Prezentacja tematu i dyskusja.
* pomoc dla maturzystów w samodzielnym przygotowaniu się do matury
* * 86 tematów w 7 blokach tematycznych (226 stron)

Bloki tematyczne:
1. Der Mensch 2.Wohnen 3. In der Schule 4. Arbeitswelt 5. Familien- und Gesellschaftsleben 6. Rund ums Essen 7. Einkäufe & Dienstleistungen

Podział tematyczny opracowano na podstawie standardów wymagań egzaminacyjnych opublikowanych w Informatorze Centralnej Komisji Egzaminacyjnej.

"DEUTSCH. Repetytorium maturalne 2" Ewy Marii Rostek to:
* teksty + słownictwo do NOWEJ MATURY
* zbiór zadań dla poziomu podstawowego:
- Udzielanie / uzyskiwanie informacji.
- Relacjonowanie wydarzeń.
- Negocjowanie.
- Rozmowa na podstawie ilustracji.
* zbiór zadań dla poziomu rozszerzonego:
- Rozmowa na podstawie materiału stymulującego.
- Prezentacja tematu i dyskusja.
* pomoc dla maturzystów w samodzielnym przygotowaniu się do matury
* * 86 tematów w 8 blokach tematycznych (210 stron)

Bloki tematyczne:
1. Reisen & Tourismus 2. Kultur 3. Sport 4. Gesundheit 5. Wissenschaft & Technik 6. Natur & Umwelt 7. Staat & Gesellschaft 8. Die deutschsprachigen Länder

Dobre...hihihi
Tylko, ze to wszystko jest skopiowane ze strony wydawnictwa WAGROS....
Nie popisałeś(aś) sie....
no i co z tego?
musialem cos napisac ,zeby ci smutno nie bylo, ze niikt nie odpowiedzial na Twoj wpis :]
du bist so lieb
:-)
Hehe...a tak nawiasem mowiąc to nawet nie znam takich książek, a to co wczesniej napisalem podesłał mi qmpel...hihi
A tak w ogole, to odpiszcie temu biednemu dziecku, bo mi sie juz nie chce z niej żartów robić...sam napisałbym coś cikawego ,ale nie mam nic do powiedzenia
na ten temat ( wiadomo dlaczego)...
PS. Ja ją znam;]--->stąd te żarty
Marcel!!!!
Jak możesz??!!!
Odpłace się jeszcze za taki numer!!!!!
A swoją drogą, to skad wiedziales, ze pisze tu na forum i w dodatku pod takim nickiem???
A co owiecie mi na temat ksiazki wyd Pons-Repetytorium leksykalne - NIEMIECKI.
Zna to ktoś??? warto kupic?
to znalazlem na stronie ponsa:

Repetytorium leksykalne - NIEMIECKI

Zbiór ćwiczeń, zadań i testów leksykalnych dla uczniów szkół średnich oraz osób przygotowujących się do egzaminów Zertifikat Deutsch i Zertifikat Deutsch Plus.

Repetytorium leksykalne składa się z piętnastu rozdziałów, z których każdy obejmuje słownictwo jednego z kręgów tematycznych nowej matury.
W każdym rozdziale:

* Wortschatz-Training – zbiór ćwiczeń i zadań składających się na daną kategorię tematyczną – od zadań systematyzujących, uzupełniających i sprawdzających znajomość słów i zwrotów do zadań komunikacyjnych, które umożliwiają praktyczne wykorzystanie słownictwa
* Schatzkasten – tematyczne zestawienie słownictwa
* Glossar – uporządkowane tematycznie słownictwo.

W końcowej części książki zamieszczono przykładowe sytuacje komunikacyjne (Rollenspiele) oraz propozycje tematów do dyskusji (Diskussionsimpulse)

Repetytorium do wykorzystania jako materiał uzupełniający do każdego kursu i do pracy samodzielnej. Umożliwiają ją zamieszczone na końcu książki zestawienie zwrotów komunikacyjnych, klucz z rozwiązaniami ćwiczeń oraz słowniczek niemiecko-polski.

P. E. Gębal, M. Ganczar, S. Kołsut

Prosze o opinie na ten temat;]
To zależy na jakim poziomie jesteś. Moim skromnym zdaniem ta książka nie jest raczej dla osób zaawansowanych. Są tutaj słówka zarówno bardzo początkowe /oznaczone kluczykiem/ ale i też te z trochę wyższej półki. Jednak ćwiczenia utrwalające to chyba bardziej zabawa niż prawdziwa nauka... Wykreślanki, węże wyrazowe, jakieś krzyżówki i tylko czasem coś bardziej sensownego ale co kto lubi... :) Ja akurat się zawiodłam, ale może szukasz czegoś innego niż ja. Pozdrawiam :)
A ksiazki wyzej przedstawionego wydawnictwa Wagros-"Repetytorium tematyczno- leksyklane " lub "Repetytorium maturalne". Czym one się róznią?Ja nie znam takich publikacji...a tak w ogole to przygotowywuje sie do matury z niemieckiego
( rozszerszonej).
z czego warto się uczyc?
A co powiecie o ksiazkach "Grammatik? Kein Problem." ?
A co powiecie o kiążkach tych z wyd. WaGROS???

Bo babka od niemca kazała nam sobie kupić dobre repetytoria gramatyczno leksyklane tylko oczywiscie nie podała tytulu ani autora stwierdzając, ze saami mamy sobie jakies znaleźć. dlatego chce kupic dobre a nie jakieś g**no.
POMOCY!!!!
ja sobię bęze kupiłem i jeszcze mam repetytorim gramatyczne lektorklett i myślę że mi starczy na rozszerzoną
a macie jkaies inne propozycje?
własnie
Sprechen ohne Probleme jest dosc w porzadku. Spro słownictwa, przydatne zwroty, ładnie podzielone i w fajnej oprawie graficznej. Do tego przykladowe rozwiazania zadan i słowniczek. W miare przyjazne dla ucznia
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa